Geld. Foto: iStock / darkojow

Kabinet breidt coronasteun voor ondernemers uit

Foto ter illustratie. Foto: iStock / darkojow

In plaats van de coronasteun aan bedrijven en ondernemers verder af te bouwen, blijven die maatregelen voor onder meer de taxisector voorlopig hetzelfde. Het steun- en herstelpakket wordt op sommige punten zelfs uitgebreid. De extra steun van 3,7 miljard euro moet helpen om bedrijven te laten voortbestaan en banen te behouden.

De bekendste maatregel is nog steeds de NOW voor tegemoetkoming in de loonkosten. In NOW 3 zou het percentage dat maximaal wordt vergoed over een periode van negen maanden per kwartaal worden afgebouwd. Maar dit blijft in het eerste kwartaal van volgend jaar 80 procent, net als nu het geval is. Vanaf 1 april, in het derde en laatste tijdvak van de NOW, gaat het vergoedingspercentage naar 60 procent. Het minimale omzetverlies om voor NOW 3 in aanmerking te komen is en blijft 30 procent, waar dat in NOW 2 nog 20 procent was.

De regeling voor tegemoetkoming vaste lasten (TVL) TVL krijgt een nieuw subsidiepercentage. Afhankelijk van het omzetdervingspercentage bedraagt deze tussen de 50 en 70 procent.  Hierdoor krijgen ondernemingen met de grootste omzetverliezen meer subsidie. Het kabinet voert deze verruiming in voor het vierde kwartaal van 2020 en het eerste kwartaal van 2021. De verbreding van de SBI-codes voor de TVL blijft ook in het eerste kwartaal van 2021 van kracht.

Steun voor zelfstandigen

“Het kabinet beseft ook dat niet iedereen geholpen is door deze maatregelen en dat er mensen tussen wal en schip kunnen belanden. Via de gemeenten wordt extra hulp geboden door tijdelijke ondersteuning van noodzakelijke kosten als deze door inkomensterugval niet meer betaald kunnen worden. Het kan gaan om zelfstandigen die veel van hun opdrachten zien verdwijnen, of werknemers die vanwege quarantaine inkomsten mislopen. Het kabinet reserveert hiervoor 130 miljoen euro in het eerste half jaar van 2021 en verwacht 1 februari 2021 klaar te zijn met de uitwerking met gemeenten.”

Aan de TOZO-regeling voor steun aan zelfstandig ondernemers verandert voorlopig niets. Deze blijft in de huidige vorm doorlopen in het eerste kwartaal van volgend jaar. Bovendien gaat het kabinet per 1 januari zelfstandig ondernemers helpen om zich voor te bereiden op een nieuwe toekomst, bijvoorbeeld via coaching of bijscholing.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Onderwerpen: , , , ,

Auteur: Vincent Krabbendam

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Kabinet breidt coronasteun voor ondernemers uit | TaxiPro
Geld. Foto: iStock / darkojow

Kabinet breidt coronasteun voor ondernemers uit

Foto ter illustratie. Foto: iStock / darkojow

In plaats van de coronasteun aan bedrijven en ondernemers verder af te bouwen, blijven die maatregelen voor onder meer de taxisector voorlopig hetzelfde. Het steun- en herstelpakket wordt op sommige punten zelfs uitgebreid. De extra steun van 3,7 miljard euro moet helpen om bedrijven te laten voortbestaan en banen te behouden.

De bekendste maatregel is nog steeds de NOW voor tegemoetkoming in de loonkosten. In NOW 3 zou het percentage dat maximaal wordt vergoed over een periode van negen maanden per kwartaal worden afgebouwd. Maar dit blijft in het eerste kwartaal van volgend jaar 80 procent, net als nu het geval is. Vanaf 1 april, in het derde en laatste tijdvak van de NOW, gaat het vergoedingspercentage naar 60 procent. Het minimale omzetverlies om voor NOW 3 in aanmerking te komen is en blijft 30 procent, waar dat in NOW 2 nog 20 procent was.

De regeling voor tegemoetkoming vaste lasten (TVL) TVL krijgt een nieuw subsidiepercentage. Afhankelijk van het omzetdervingspercentage bedraagt deze tussen de 50 en 70 procent.  Hierdoor krijgen ondernemingen met de grootste omzetverliezen meer subsidie. Het kabinet voert deze verruiming in voor het vierde kwartaal van 2020 en het eerste kwartaal van 2021. De verbreding van de SBI-codes voor de TVL blijft ook in het eerste kwartaal van 2021 van kracht.

Steun voor zelfstandigen

“Het kabinet beseft ook dat niet iedereen geholpen is door deze maatregelen en dat er mensen tussen wal en schip kunnen belanden. Via de gemeenten wordt extra hulp geboden door tijdelijke ondersteuning van noodzakelijke kosten als deze door inkomensterugval niet meer betaald kunnen worden. Het kan gaan om zelfstandigen die veel van hun opdrachten zien verdwijnen, of werknemers die vanwege quarantaine inkomsten mislopen. Het kabinet reserveert hiervoor 130 miljoen euro in het eerste half jaar van 2021 en verwacht 1 februari 2021 klaar te zijn met de uitwerking met gemeenten.”

Aan de TOZO-regeling voor steun aan zelfstandig ondernemers verandert voorlopig niets. Deze blijft in de huidige vorm doorlopen in het eerste kwartaal van volgend jaar. Bovendien gaat het kabinet per 1 januari zelfstandig ondernemers helpen om zich voor te bereiden op een nieuwe toekomst, bijvoorbeeld via coaching of bijscholing.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Onderwerpen: , , , ,

Auteur: Vincent Krabbendam

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.