Daklicht taxi, snelweg. Foto: 36clicks | iStock

Noodkreet STN: taxiondernemers kunnen geen kant meer op

De toename in het aantal ritten valt tegen, ondanks NS-staking. Foto: iStock/36clicks

Zonder extra steun gaan veel zelfstandige taxiondernemers de coronacrisis niet doorstaan. Dat stelt Stichting Taxibelangen Nederland (STN) in een brief aan alle fractievoorzitters in de Tweede Kamer. De brancheorganisatie pleit er opnieuw voor dat de steunregelingen worden aangepast, zodat meer zelfstandig taxiondernemers van de regeling gebruik kunnen maken.

STN stelde onlangs naar aanleiding van het derde pakket steunmaatregelen al dat dit met name voor veel zelfstandige taxiondernemers niet genoeg is om de coronacrisis mee door te komen. In de straattaximarkt viel het werk sinds afgelopen maart vrijwel helemaal weg. Wat er sindsdien aan minimaal herstel plaatsvond, is door de harde lockdown van nu ook weer verdwenen.

De taxiondernemers die STN vertegenwoordigt zijn doorgaans zzp’er of ondernemers met een klein personeelsbestand. De NOW-regeling voor tegemoetkoming in de loonkosten bij omzetverlies gaat deze groep dus niet of nauwelijks helpen. Zelfstandigen kunnen een beroep doen op Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) en de Tijdelijke Overbruggingsregeling Zelfstandig Ondernemers (TOZO).

Omzetverlies

Maar volgens STN voldoen die regelingen in hun huidige vorm niet voor veel zzp’ers in de taxibranche. Voor de TVL pleit de brancheorganisatie dan ook voor een verlaging van de drempel voor omzetverlies naar 500 euro per maand. Inzake de TOZO wordt er opnieuw voor gepleit de partner- en vermogenstoets te laten vervallen. En dat voor de periode van 1 oktober 2020 tot en met 31 maart 2021. Want ook met een partner die een inkomen geniet, vallen de inkomsten van taxiondernemers zo sterk terug dat ze vaak toch in de financiële problemen komen.

Er heel erg op achteruitgaan

“Helaas bestaat er nog steeds het idee dat zelfstandige taxiondernemers geen steun behoeven omdat zij dit risico zelf hadden moeten afdekken”, schrijft STN aan de fractievoorzitters in de Tweede Kamer. “De NOW-regeling, die ervoor zorgt dat werknemers niet ontslagen worden, wordt echter niet uit de loonheffing betaald, maar uit de algemene middelen. Als men niet wil dat werknemers er een beetje in inkomen op achteruit gaan, dan moet men zeker niet willen dat zelfstandigen er in inkomen heel erg op achteruitgaan. TOZO zonder partner- en vermogenstoets is dan wel het minste wat men kan doen”, vindt de brancheorganisatie.

Concluderend schrijft STN: “Taxiondernemers kunnen nu echt geen kant meer op. De crisis in deze vorm valt niet onder het ondernemersrisico en verplicht de overheid tot compensatie van inkomensverlies dat is veroorzaakt door de door haar genomen maatregelen.”

Lees ook: ‘Doe iets aan schrijnende situatie taxiondernemers’

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Vincent Krabbendam

5 reacties op “Noodkreet STN: taxiondernemers kunnen geen kant meer op”

Rick Van den berg|17.12.20|11:40

Dit was al duidelijk bij de eerst lockdown in maart, maar beter laat dan nooit alleen mag de lobby voor de taxi sector wel een tandje harder en veel zichtbaarder, want ik weet niet of dit de politiek over de streep gaat trekken.

Amstedam Amsterdam|17.12.20|11:52

Eindelijk. Er moet echt iets gebeuren!! Want dit kan niet zo langer

Amstedam Amsterdam|17.12.20|11:53

Eindelijk gebeurt er iets!! Want dit kan niet zo langer

Taxi Arnhem|17.12.20|23:07

Net als veel taxibedrijven zijn wij ook afhankelijk van grote opdrachten. Het leerlingenvervoer ligt helemaal stil. Een deel van het zorgvervoer is rijdt en de rest staat stil. We hebben flink geïnvesteerd en de TVL dekt geen 40% van de totale vaste kosten.
https://taxiarnhemcentrale.nl/

Jip Meijer|21.12.20|19:42

Het is bij het 1e steunpakket gelukt om de taxisector wel aangewezen te krijgen als getroffen sector. Bij het 2e en 3e steunpakket heeft STN ook al gepleit voor voortzetting van TOZO zonder partnertoets.Wij kunnen het niet alleen. Als ook ZZP NL, Ondernemend Nederland en KNV Taxi er zich over uitspreken dan is er de grootste kans dat er iets gebeurt. ZZP NL heeft nu ook het standpunt ingenomen dat TOZO weer zonder partnertoets moet. Wij hopen dat ONL en KNV Taxi dat ook doen.
Jip Meijer – STN

Noodkreet STN: taxiondernemers kunnen geen kant meer op | TaxiPro
Daklicht taxi, snelweg. Foto: 36clicks | iStock

Noodkreet STN: taxiondernemers kunnen geen kant meer op

De toename in het aantal ritten valt tegen, ondanks NS-staking. Foto: iStock/36clicks

Zonder extra steun gaan veel zelfstandige taxiondernemers de coronacrisis niet doorstaan. Dat stelt Stichting Taxibelangen Nederland (STN) in een brief aan alle fractievoorzitters in de Tweede Kamer. De brancheorganisatie pleit er opnieuw voor dat de steunregelingen worden aangepast, zodat meer zelfstandig taxiondernemers van de regeling gebruik kunnen maken.

STN stelde onlangs naar aanleiding van het derde pakket steunmaatregelen al dat dit met name voor veel zelfstandige taxiondernemers niet genoeg is om de coronacrisis mee door te komen. In de straattaximarkt viel het werk sinds afgelopen maart vrijwel helemaal weg. Wat er sindsdien aan minimaal herstel plaatsvond, is door de harde lockdown van nu ook weer verdwenen.

De taxiondernemers die STN vertegenwoordigt zijn doorgaans zzp’er of ondernemers met een klein personeelsbestand. De NOW-regeling voor tegemoetkoming in de loonkosten bij omzetverlies gaat deze groep dus niet of nauwelijks helpen. Zelfstandigen kunnen een beroep doen op Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) en de Tijdelijke Overbruggingsregeling Zelfstandig Ondernemers (TOZO).

Omzetverlies

Maar volgens STN voldoen die regelingen in hun huidige vorm niet voor veel zzp’ers in de taxibranche. Voor de TVL pleit de brancheorganisatie dan ook voor een verlaging van de drempel voor omzetverlies naar 500 euro per maand. Inzake de TOZO wordt er opnieuw voor gepleit de partner- en vermogenstoets te laten vervallen. En dat voor de periode van 1 oktober 2020 tot en met 31 maart 2021. Want ook met een partner die een inkomen geniet, vallen de inkomsten van taxiondernemers zo sterk terug dat ze vaak toch in de financiële problemen komen.

Er heel erg op achteruitgaan

“Helaas bestaat er nog steeds het idee dat zelfstandige taxiondernemers geen steun behoeven omdat zij dit risico zelf hadden moeten afdekken”, schrijft STN aan de fractievoorzitters in de Tweede Kamer. “De NOW-regeling, die ervoor zorgt dat werknemers niet ontslagen worden, wordt echter niet uit de loonheffing betaald, maar uit de algemene middelen. Als men niet wil dat werknemers er een beetje in inkomen op achteruit gaan, dan moet men zeker niet willen dat zelfstandigen er in inkomen heel erg op achteruitgaan. TOZO zonder partner- en vermogenstoets is dan wel het minste wat men kan doen”, vindt de brancheorganisatie.

Concluderend schrijft STN: “Taxiondernemers kunnen nu echt geen kant meer op. De crisis in deze vorm valt niet onder het ondernemersrisico en verplicht de overheid tot compensatie van inkomensverlies dat is veroorzaakt door de door haar genomen maatregelen.”

Lees ook: ‘Doe iets aan schrijnende situatie taxiondernemers’

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Vincent Krabbendam

5 reacties op “Noodkreet STN: taxiondernemers kunnen geen kant meer op”

Rick Van den berg|17.12.20|11:40

Dit was al duidelijk bij de eerst lockdown in maart, maar beter laat dan nooit alleen mag de lobby voor de taxi sector wel een tandje harder en veel zichtbaarder, want ik weet niet of dit de politiek over de streep gaat trekken.

Amstedam Amsterdam|17.12.20|11:52

Eindelijk. Er moet echt iets gebeuren!! Want dit kan niet zo langer

Amstedam Amsterdam|17.12.20|11:53

Eindelijk gebeurt er iets!! Want dit kan niet zo langer

Taxi Arnhem|17.12.20|23:07

Net als veel taxibedrijven zijn wij ook afhankelijk van grote opdrachten. Het leerlingenvervoer ligt helemaal stil. Een deel van het zorgvervoer is rijdt en de rest staat stil. We hebben flink geïnvesteerd en de TVL dekt geen 40% van de totale vaste kosten.
https://taxiarnhemcentrale.nl/

Jip Meijer|21.12.20|19:42

Het is bij het 1e steunpakket gelukt om de taxisector wel aangewezen te krijgen als getroffen sector. Bij het 2e en 3e steunpakket heeft STN ook al gepleit voor voortzetting van TOZO zonder partnertoets.Wij kunnen het niet alleen. Als ook ZZP NL, Ondernemend Nederland en KNV Taxi er zich over uitspreken dan is er de grootste kans dat er iets gebeurt. ZZP NL heeft nu ook het standpunt ingenomen dat TOZO weer zonder partnertoets moet. Wij hopen dat ONL en KNV Taxi dat ook doen.
Jip Meijer – STN