Taxichauffeur met mondkapje. Foto: IRU

Steun taxi- en touringcarsector stopt: ‘Aanpassen aan nieuwe werkelijkheid’

Taxichauffeur met mondkapje. Foto: IRU, foto bij nieuwsbericht

Alleen de nachthoreca en de evenementenbranche krijgen nog coronasteun na 1 oktober. Dit heeft minister Blok van Economische Zaken gezegd in het debat over de steunpakketten. De Tweede Kamer vroeg ook om verlengde steunmaatregelen voor de taxi- en touringcarsector, maar het kabinet ging hier tot dusver niet in mee. 

De meeste coronabeperkingen zijn door het kabinet opgeheven, waardoor de generieke steunmaatregelen vrijdag 1 oktober worden stopgezet. De verplichte nachtsluiting voor de horeca blijft nog wel gelden, waardoor er een regeling gaat gelden voor nachtclubs en discotheken, schrijft de NOS. Als deze bedrijven in het vierde kwartaal meer dan 50 procent minder omzet hebben, krijgen ze een tegemoetkoming in de vaste lasten. Dit geldt ook voor organisatoren van evenementen die niet hun volledige capaciteit kunnen benutten.

Het bleek echter juridisch niet mogelijk om een regeling te maken die alleen op deze branche gericht is. Vandaar dat niet voorkomen kan worden dat ondernemers uit andere branches met een meer dan de helft omzetverlies, hier aanspraak op doen. Het kabinet roept ondernemers daarom op om er alleen gebruik van te maken als ze daadwerkelijk last hebben van de nachtsluiting in de horeca.

Motie om meer sectoren onder de regeling

Woensdag vond er een debat over de steunpakketten plaats. KNV heeft naar aanloop hiervan contact gehad met verschillende fracties, waaronder de PvdA, VVD en CDA. Daarvoor had de werkgeversvereniging ook gesproken  met de SGP en D66 over de steunregeling, die volgens de werkgeversorganisatie ook voor de taxi- en touringcarbranche moet gelden.

Dit betaalde zich uit tijdens het debat. Onder meer Mustafa Amhaouch van het CDA, Thierry Aartsen van de VVD en Chris Stoffer van de SGP namen het op voor de touringcarsector. Ook werd er aandacht gevraagd voor taxibedrijven door Denk. Dit resulteerde in een motie die opriep om meer sectoren onder de regeling te laten vallen. Deze indiening werd door alle aanwezige partijen gesteund.

Problemen andere sectoren structureler van aard

Volgens Blok zijn de problemen in de andere sectoren die werden aangedragen voor de steun echter structureler van aard. Hij vind dat ondernemers zich daarom aan de nieuwe werkelijkheid moeten aanpassen. Als voorbeeld nam hij de toeristische sector, waarbij het nog jaren kan duren voordat de omzet weer op niveau is. Hij betoogde dat het niet redelijk is om de belastingbetaler daar structureel voor te laten opdraaien.

Amhouach vroeg het kabinet – als zij de sector niet meer willen steunen – om dan na te denken over het gebruik van mondkapjes in de touringcar. Mondkapjes houden klanten immers weg uit de touringcar, hield hij het kabinet voor. Het kabinet heeft echter geen toezeggingen gedaan op dit terrein. Donderdag wordt er gestemd over de motie om de steunregeling voor de nachthoreca breder toe te passen.

Lees ook: Coronabeleid taxibedrijf: wat mag wel en wat mag niet? 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Elisabetta Santangelo

Elisabetta Santangelo is de vaste redacteur van TaxiPro.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Steun taxi- en touringcarsector stopt: ‘Aanpassen aan nieuwe werkelijkheid’ | TaxiPro
Taxichauffeur met mondkapje. Foto: IRU

Steun taxi- en touringcarsector stopt: ‘Aanpassen aan nieuwe werkelijkheid’

Taxichauffeur met mondkapje. Foto: IRU, foto bij nieuwsbericht

Alleen de nachthoreca en de evenementenbranche krijgen nog coronasteun na 1 oktober. Dit heeft minister Blok van Economische Zaken gezegd in het debat over de steunpakketten. De Tweede Kamer vroeg ook om verlengde steunmaatregelen voor de taxi- en touringcarsector, maar het kabinet ging hier tot dusver niet in mee. 

De meeste coronabeperkingen zijn door het kabinet opgeheven, waardoor de generieke steunmaatregelen vrijdag 1 oktober worden stopgezet. De verplichte nachtsluiting voor de horeca blijft nog wel gelden, waardoor er een regeling gaat gelden voor nachtclubs en discotheken, schrijft de NOS. Als deze bedrijven in het vierde kwartaal meer dan 50 procent minder omzet hebben, krijgen ze een tegemoetkoming in de vaste lasten. Dit geldt ook voor organisatoren van evenementen die niet hun volledige capaciteit kunnen benutten.

Het bleek echter juridisch niet mogelijk om een regeling te maken die alleen op deze branche gericht is. Vandaar dat niet voorkomen kan worden dat ondernemers uit andere branches met een meer dan de helft omzetverlies, hier aanspraak op doen. Het kabinet roept ondernemers daarom op om er alleen gebruik van te maken als ze daadwerkelijk last hebben van de nachtsluiting in de horeca.

Motie om meer sectoren onder de regeling

Woensdag vond er een debat over de steunpakketten plaats. KNV heeft naar aanloop hiervan contact gehad met verschillende fracties, waaronder de PvdA, VVD en CDA. Daarvoor had de werkgeversvereniging ook gesproken  met de SGP en D66 over de steunregeling, die volgens de werkgeversorganisatie ook voor de taxi- en touringcarbranche moet gelden.

Dit betaalde zich uit tijdens het debat. Onder meer Mustafa Amhaouch van het CDA, Thierry Aartsen van de VVD en Chris Stoffer van de SGP namen het op voor de touringcarsector. Ook werd er aandacht gevraagd voor taxibedrijven door Denk. Dit resulteerde in een motie die opriep om meer sectoren onder de regeling te laten vallen. Deze indiening werd door alle aanwezige partijen gesteund.

Problemen andere sectoren structureler van aard

Volgens Blok zijn de problemen in de andere sectoren die werden aangedragen voor de steun echter structureler van aard. Hij vind dat ondernemers zich daarom aan de nieuwe werkelijkheid moeten aanpassen. Als voorbeeld nam hij de toeristische sector, waarbij het nog jaren kan duren voordat de omzet weer op niveau is. Hij betoogde dat het niet redelijk is om de belastingbetaler daar structureel voor te laten opdraaien.

Amhouach vroeg het kabinet – als zij de sector niet meer willen steunen – om dan na te denken over het gebruik van mondkapjes in de touringcar. Mondkapjes houden klanten immers weg uit de touringcar, hield hij het kabinet voor. Het kabinet heeft echter geen toezeggingen gedaan op dit terrein. Donderdag wordt er gestemd over de motie om de steunregeling voor de nachthoreca breder toe te passen.

Lees ook: Coronabeleid taxibedrijf: wat mag wel en wat mag niet? 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Elisabetta Santangelo

Elisabetta Santangelo is de vaste redacteur van TaxiPro.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.