taxichauffeur Gerard Olthaar

Theatermaker werd taxichauffeur in coronatijd en wil niet meer stoppen

Foto: Gerard Olthaar

Theatermaker Gerard Olthaar (62) heeft zijn werk in coronatijd lang niet kunnen doen. Maar stilzitten tot de cultuursector zou heropenen, deed hij niet. Hij is namelijk begonnen als taxichauffeur en dat beviel. Zodanig, dat hij zelfs nu hij door de recente versoepelingen weer het theater in mag, geen afscheid neemt van het vak.

Vanwege de lockdowns kwam Olthaar financieel én mentaal in een lastige situatie terecht, zo zegt hij in een interview met het AD. Voornamelijk tijdens de tweede lockdown hakte het erin dat hij het werk waar hij zo van houdt, niet kon doen. In de laatste lockdown vond hij echter een remedie: een nieuwe baan als taxichauffeur, waar hij vijf tot zes uur per dag mee bezig is.

Olthaar vervoert kwetsbare kinderen van hun huis in de omgeving Rotterdam naar een kinderzorginstelling in Capelle aan den IJssel. Hij is dit werk gaan doen omdat hij hij zelfvoorzienend wilde zijn en niet afhankelijk van een uitkering. Na het zien van een advertentie van Taxiwerq op sociale media besloot hij zich aan te melden.

Sollicitatieproces

Sander Boer, teamleider selectie & opleiding bij Taxiwerq, herinnert zich Olthaar en zijn enthousiasme maar al te goed. Zijn passie om te spelen voor publiek werd volgens hem meteen duidelijk bij het sollicitatieproces, maar zijn realiteitszin ook. Gezien de situatie leek het hem een goed idee om zijn passie te combineren met het beroep van taxichauffeur. “Zijn voorkomen, de beschrijving van zijn persoonlijke situatie qua werk, maar vooral het enthousiasme en realisme waarmee hij over de combinatie theater en taxi sprak, maakte dat wij als afdeling selectie en opleiding maar al te graag het traject zijn aangegaan met hem”, aldus Boer.

Al pratend merkte Taxiwerq snel dat Olthaar stevig in zijn schoenen staat. “Naast een bak levenservaring, heeft hij met zijn theatergezelschap enorm veel relevante rijervaring opgedaan in heel Europa.” De basis voor het traject heeft hij volgens Boer dus deels zelf gelegd. “Wij hebben hier als Taxiwerq samen met het inlenende taxibedrijf wel concreet invulling aan kunnen geven en de belangrijke punten op de I mogen zetten voor Gerard.”

Taxiwerk geeft een goed gevoel

Hoewel Olthaar blij is dat hij weer het theater in mag om zijn vertrouwde werk voort te zetten, stopt hij niet met taxiwerk. Het geeft hem namelijk een goed gevoel, omdat hij anderen kan helpen en veel dankbaarheid krijgt van bijvoorbeeld de ouders van de kinderen. Hij geeft dan ook aan dat hij er alles aan zal doen om ook taxichauffeur te blijven. En ook Taxiwerq hoopt dat hij de combinatie van theater en de taxi nog lang zal blijven maken.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Elisabetta Santangelo

Elisabetta Santangelo is de vaste redacteur van TaxiPro.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.