Connexxion, wmo-vervoer, rolstoelbus, taxi, taxibus

Connexxion gaat doelgroepenvervoer Noord-Hollandse regio aansturen

Connexxion Taxi Services gaat vanaf 1 januari 2017 het doelgroepenvervoer in negen Noord-Hollandse gemeenten aansturen. De verschillende varianten van vervoer worden stapsgewijs aan het nieuwe systeem toegevoegd. Het vervoer zelf wordt later dit jaar aanbesteed.

De gemeenten Heemskerk, Beverwijk, Haarlem, Zandvoort, Heemstede, Velsen, Haarlemmerliede & Spaarnwoude, Bloemendaal en Haarlemmermeer tekenden afgelopen donderdag hun overeenkomsten met Connexxion.  Het idee om het doelgroepenvervoer op regionaal niveau te benaderen en aan te besteden kwam enkele jaren geleden tot stand. Het gaat dan om de regio Zuid-Kennemerland, IJmond en Haarlemmermeer.

De splitsing tussen aansturing en uitvoering moet het doelgroepenvervoer efficiënter en goedkoper maken. Tom Horn, wethouder Zorg, Welzijn en Wonen van de gemeente Haarlemmermeer: “Met onze samenwerking en de gezamenlijke aanbesteding beogen we meer efficiency, oftewel minder lege busjes, en schaalvoordelen. Hierdoor blijft ook in de toekomst het doelgroepenvervoer betaalbaar.”

Leerlingenvervoer

In de loop van het jaar komt de aanbesteding van het regiovervoer zelf aan de orde. Het streven is om meerdere vervoerders uit het regionale MKB te contracteren. De BIOS Groep neemt nu het grootste deel van het doelgroepenvervoer in de regio voor zijn rekening en blijft dat tot en met 31 december van dit jaar doen. Tot die tijd verandert er voor de reizigers niets, en de komende tijd worden de cliënten geïnformeerd over wat er na de jaarwisseling wel anders zal zijn. De kwaliteit van het vervoer blijft minimaal op hetzelfde niveau, aldus de gemeenten.

Na 31 december neemt Connexxion dus de regie voor zijn rekening. In eerste instantie gaat het dan om het sociaal-recreatieve wmo-vervoer. Na het aflopen van de huidige contracten wordt in augustus 2017 het leerlingenvervoer in vijf van de negen gemeenten aan het nieuwe systeem toegevoegd; later volgen de andere vier gemeenten. Daarnaast voorziet het systeem in de mogelijkheid om andere vormen van vervoer te integreren.

Auteur: Vincent Krabbendam

Vincent Krabbendam is hoofdredacteur Personenvervoer & Verkeer bij ProMedia. Binnen dat team is hij de vaste redacteur van Infrasite.nl.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.