Daklicht. Foto: ProMedia (VK)

Boete voor taxivervoer zonder vergunning

Daklicht. Foto ter illustratie. Foto: ProMedia

Een taxichauffeur is in hoger beroep veroordeeld voor het aanbieden van taxivervoer zonder de juiste vergunning. Volgens zijn advocaat was er te weinig bewijs voor het vergrijp, maar het gerechtshof legde hem – net als eerder de politierechter – een boete van 360 euro op.

De man zou in juli 2018 in het centrum van Amsterdam als bestuurder van een taxi geprobeerd hebben klanten op te pikken. Hij beschikte echter niet over de vergunning die nodig is om in de Amsterdamse opstapmarkt te mogen werken. Begin dit jaar werd de man daarvoor veroordeeld door de economische politierechter, maar met de uitkomst van die procedure – een boete van 360 euro – was hij het niet eens. Hij besloot dan ook in hoger beroep te gaan.

In dat beroep was het verweer van zijn advocaat vrij eenvoudig van aard: er zou gewoon onvoldoende bewijs zijn voor de vermeende overtreding. Zo zou het niet vaststaan dat hij de passagiers daadwerkelijk wilde vervoeren. En uit het dossier zou ook nergens blijken dat hij van plan was om weg te rijden van de plek waar hij zich op dat moment met zijn taxi vol passagiers bevond. En, zo stelt de advocaat: er is ook al niets gebleken van een betalingsafspraak voor een taxirit. Met al die onduidelijkheid is vrijspraak volgens de advocaat de enige juiste uitkomst.

Uitnodiging om in te stappen

Daar denkt het gerechtshof toch anders over. De man stond in de nacht van zondag op maandag in een taxi met daklicht in hartje Amsterdam. Dat totaalplaatje kan op zich al worden gezien als een uitnodiging voor uitgaanspubliek om zich met zijn taxi te laten vervoeren. De mensen die in de taxi zaten waren naar een taxi op zoek en hadden ook duidelijk gemaakt wat hun bestemming was. Uit niets is gebleken dat de taxichauffeur tegen die wens bezwaar heeft gemaakt, of dat hij de mensen heeft verzocht uit te stappen.

Voor het hof is dus wel duidelijk dat de man taxivervoer heeft aangeboden. De argumenten van de advocaat doen daar niets aan af. Waar hij wel gelijk in krijgt, is dat het proces-verbaal over de kwestie gebrekkig was. Dat neemt echter niet weg dat het de overtreding overduidelijk begaan is. De man heeft het taxibeleid in Amsterdam gefrustreerd en mogelijk anderen benadeeld die zich wél aan die regels hielden.

Geen hogere boete

Het komt geregeld voor dat, wanneer het gerechtshof tot eenzelfde oordeel komt als een eerdere rechter, een aanzienlijk hogere geldboete wordt opgelegd dan in die eerste rechtszaak. In dit geval werd dat echter niet nodig gevonden, omdat de man intussen niet meer werkzaam is als taxichauffeur. Hij krijgt dus dezelfde boete van 360 euro opgelegd, met het verschil dat hij die nu niet in termijnen mag betalen maar ineens moet voldoen. Tussen de eerste rechtszaak en het hoger beroep heeft hij volgens het gerechtshof namelijk genoeg tijd gehad om het boetebedrag bij elkaar te sparen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Vincent Krabbendam

4 reacties op “Boete voor taxivervoer zonder vergunning”

Johan Zevenbergen|28.10.20|10:13

Leuk hè z’n enclave met eigen regels, begrijp ff niet waarom daar niet op is ingezet.
Tenslotte hoe moet je weten wat de afwijkende regels per stad of gebied zijn, de vergunning is immers landelijk.

airport-taxi vervoer|28.10.20|11:16

‘Hij beschikte echter niet over de vergunning die nodig is om in de Amsterdamse opstapmarkt te mogen werken’

1 van de velen. Met sommige taxi-apps verdien je simpelweg te weinig. Maar met geleend geld hou je de oren,ogen en monden van politici gesloten.

David-Joris Nijenhuis|28.10.20|22:34

Corrupte rechtspraak hebben we in dit land. OM en rechter spelen weer eens onder één hoedje!

David-Joris Nijenhuis|28.10.20|22:36

Ze kunnen wel een man aanpakken, maar om de misstanden bij TCA (TaxiCriminelenAmsterdam) structureel aan te pakken, dat durven ze ineens niet!

Boete voor taxivervoer zonder vergunning | TaxiPro
Daklicht. Foto: ProMedia (VK)

Boete voor taxivervoer zonder vergunning

Daklicht. Foto ter illustratie. Foto: ProMedia

Een taxichauffeur is in hoger beroep veroordeeld voor het aanbieden van taxivervoer zonder de juiste vergunning. Volgens zijn advocaat was er te weinig bewijs voor het vergrijp, maar het gerechtshof legde hem – net als eerder de politierechter – een boete van 360 euro op.

De man zou in juli 2018 in het centrum van Amsterdam als bestuurder van een taxi geprobeerd hebben klanten op te pikken. Hij beschikte echter niet over de vergunning die nodig is om in de Amsterdamse opstapmarkt te mogen werken. Begin dit jaar werd de man daarvoor veroordeeld door de economische politierechter, maar met de uitkomst van die procedure – een boete van 360 euro – was hij het niet eens. Hij besloot dan ook in hoger beroep te gaan.

In dat beroep was het verweer van zijn advocaat vrij eenvoudig van aard: er zou gewoon onvoldoende bewijs zijn voor de vermeende overtreding. Zo zou het niet vaststaan dat hij de passagiers daadwerkelijk wilde vervoeren. En uit het dossier zou ook nergens blijken dat hij van plan was om weg te rijden van de plek waar hij zich op dat moment met zijn taxi vol passagiers bevond. En, zo stelt de advocaat: er is ook al niets gebleken van een betalingsafspraak voor een taxirit. Met al die onduidelijkheid is vrijspraak volgens de advocaat de enige juiste uitkomst.

Uitnodiging om in te stappen

Daar denkt het gerechtshof toch anders over. De man stond in de nacht van zondag op maandag in een taxi met daklicht in hartje Amsterdam. Dat totaalplaatje kan op zich al worden gezien als een uitnodiging voor uitgaanspubliek om zich met zijn taxi te laten vervoeren. De mensen die in de taxi zaten waren naar een taxi op zoek en hadden ook duidelijk gemaakt wat hun bestemming was. Uit niets is gebleken dat de taxichauffeur tegen die wens bezwaar heeft gemaakt, of dat hij de mensen heeft verzocht uit te stappen.

Voor het hof is dus wel duidelijk dat de man taxivervoer heeft aangeboden. De argumenten van de advocaat doen daar niets aan af. Waar hij wel gelijk in krijgt, is dat het proces-verbaal over de kwestie gebrekkig was. Dat neemt echter niet weg dat het de overtreding overduidelijk begaan is. De man heeft het taxibeleid in Amsterdam gefrustreerd en mogelijk anderen benadeeld die zich wél aan die regels hielden.

Geen hogere boete

Het komt geregeld voor dat, wanneer het gerechtshof tot eenzelfde oordeel komt als een eerdere rechter, een aanzienlijk hogere geldboete wordt opgelegd dan in die eerste rechtszaak. In dit geval werd dat echter niet nodig gevonden, omdat de man intussen niet meer werkzaam is als taxichauffeur. Hij krijgt dus dezelfde boete van 360 euro opgelegd, met het verschil dat hij die nu niet in termijnen mag betalen maar ineens moet voldoen. Tussen de eerste rechtszaak en het hoger beroep heeft hij volgens het gerechtshof namelijk genoeg tijd gehad om het boetebedrag bij elkaar te sparen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Vincent Krabbendam

4 reacties op “Boete voor taxivervoer zonder vergunning”

Johan Zevenbergen|28.10.20|10:13

Leuk hè z’n enclave met eigen regels, begrijp ff niet waarom daar niet op is ingezet.
Tenslotte hoe moet je weten wat de afwijkende regels per stad of gebied zijn, de vergunning is immers landelijk.

airport-taxi vervoer|28.10.20|11:16

‘Hij beschikte echter niet over de vergunning die nodig is om in de Amsterdamse opstapmarkt te mogen werken’

1 van de velen. Met sommige taxi-apps verdien je simpelweg te weinig. Maar met geleend geld hou je de oren,ogen en monden van politici gesloten.

David-Joris Nijenhuis|28.10.20|22:34

Corrupte rechtspraak hebben we in dit land. OM en rechter spelen weer eens onder één hoedje!

David-Joris Nijenhuis|28.10.20|22:36

Ze kunnen wel een man aanpakken, maar om de misstanden bij TCA (TaxiCriminelenAmsterdam) structureel aan te pakken, dat durven ze ineens niet!