Vrouwe Justitia
Rechtspraak

Celstraf voor taxichauffeur die met babbeltruc ouderen geld aftroggelde

Vrouwe Justitia. Foto ter illustratie. Foto: Shutterstock/r.classen

De 21-jarige taxichauffeur Ashraf A., die door het Openbaar Ministerie (OM) werd verdacht van helpdeskfraude, is door de rechtbank veroordeeld voor het oplichten van onder meer een 75-jarige inwoner uit Lelystad. De rechter legde hem een taakstraf van 80 uur op en een celstraf van 300 dagen, waarvan 143 voorwaardelijk.

A. hoeft echter niet de cel in, want de overige 157 dagen zat hij in voorarrest. Volgens de rechtbank is het niet verstandig om A. weer achter slot en grendel te zetten, omdat hij inmiddels weer aan de slag is als taxichauffeur en een mbo-opleiding is gestart, meldt Omroep Flevoland.

Wel is de rechtbank van mening dat A. moet voelen dat zijn gedrag consequenties heeft. “Verdachte heeft puur uit financieel gewin gehandeld en geen rekening gehouden met de mogelijke gevolgen daarvan voor de slachtoffers. Hij heeft op een even routinematige als lafhartige wijze deze – door hun relatief hoge leeftijd – kwetsbare mensen als gemakkelijke prooi gezien”, stelt de rechter in het vonnis.

Babbeltruc

A. werd door het OM verdacht van het oplichten van meerdere mensen via een babbeltruc door zich voor te doen als bankmedewerker, samen met een 15-jarige medeverdachte. A. ontkende in eerste instantie met klem iets met de oplichting te maken te hebben. “Ik was de taxichauffeur die hem van A naar B reed, meer niet”, zei A. over de ritjes die hij aflegde. De 15-jarige medeverdachte stak tegenover de politie echter een heel ander verhaal af. Zo verklaarde hij onder meer dat A. hem instructies gaf over bijvoorbeeld welke ophaalcode die hij aan de deur moest zeggen. De officier van justitie achtte deze verklaring geloofwaardig.

Lees ook:

Auteur: Olivier Smits

Olivier Smits is de vaste redacteur van TaxiPro.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Celstraf voor taxichauffeur die met babbeltruc ouderen geld aftroggelde | TaxiPro
Vrouwe Justitia
Rechtspraak

Celstraf voor taxichauffeur die met babbeltruc ouderen geld aftroggelde

Vrouwe Justitia. Foto ter illustratie. Foto: Shutterstock/r.classen

De 21-jarige taxichauffeur Ashraf A., die door het Openbaar Ministerie (OM) werd verdacht van helpdeskfraude, is door de rechtbank veroordeeld voor het oplichten van onder meer een 75-jarige inwoner uit Lelystad. De rechter legde hem een taakstraf van 80 uur op en een celstraf van 300 dagen, waarvan 143 voorwaardelijk.

A. hoeft echter niet de cel in, want de overige 157 dagen zat hij in voorarrest. Volgens de rechtbank is het niet verstandig om A. weer achter slot en grendel te zetten, omdat hij inmiddels weer aan de slag is als taxichauffeur en een mbo-opleiding is gestart, meldt Omroep Flevoland.

Wel is de rechtbank van mening dat A. moet voelen dat zijn gedrag consequenties heeft. “Verdachte heeft puur uit financieel gewin gehandeld en geen rekening gehouden met de mogelijke gevolgen daarvan voor de slachtoffers. Hij heeft op een even routinematige als lafhartige wijze deze – door hun relatief hoge leeftijd – kwetsbare mensen als gemakkelijke prooi gezien”, stelt de rechter in het vonnis.

Babbeltruc

A. werd door het OM verdacht van het oplichten van meerdere mensen via een babbeltruc door zich voor te doen als bankmedewerker, samen met een 15-jarige medeverdachte. A. ontkende in eerste instantie met klem iets met de oplichting te maken te hebben. “Ik was de taxichauffeur die hem van A naar B reed, meer niet”, zei A. over de ritjes die hij aflegde. De 15-jarige medeverdachte stak tegenover de politie echter een heel ander verhaal af. Zo verklaarde hij onder meer dat A. hem instructies gaf over bijvoorbeeld welke ophaalcode die hij aan de deur moest zeggen. De officier van justitie achtte deze verklaring geloofwaardig.

Lees ook:

Auteur: Olivier Smits

Olivier Smits is de vaste redacteur van TaxiPro.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.