Rechter, rechtbank (kleine versie). Foto: iStock / Wavebreakmedia

Snorder krijgt 40 uur taakstraf

Bron: iStock / Wavebreakmedia (onbeperkt gebruik)

Een man die taxivervoer verrichtte zonder taxivergunning, is veroordeeld tot een taakstraf van veertig uur. Tijdens de rechtszitting bleef hij bij zijn verklaring dat het ging om een vriendendienst. Een geldboete bleef hem bespaard. 

Bij een controle op grond van de Wegenverkeerswet werd ontdekt dat de man geen taxivergunning had. Daarbij verklaarden ook meerdere personen die bij de man in de auto hadden gezeten dat hij te boeken is als zwarte taxi. Zij hadden afspraken met hem gemaakt over een betaling voor een rit van Oijen naar Eindhoven.

De getuigenverklaringen maakten zijn bewering dat het ging om een vriendendienst volgens de rechter ongeloofwaardig. Omdat de man een uitkering ontvangt van het UWV, loopt hij een financieel risico met het verrichten van zwart taxivervoer. Dit ziet de instantie namelijk ook als werk, waardoor hij het recht op een uitkering zou kunnen verliezen.

Oneerlijke concurrentie

De rechtbank verklaarde de man schuldig en stelde dat hij zich met dit handelen, gericht op financieel gewin, onttrokken heeft aan de regelgeving die het vervoer reguleert en beschermt. Dit heeft volgens de rechter niet alleen oneerlijke concurrentie tot gevolg, maar ook een gebrek aan controle of het vervoer voldoet aan alle eisen van vakbekwaamheid en betrouwbaarheid. 

Gezien de financiële situatie van de man, en omdat hij aantoonde dat hij zich inzet om terug te keren op de arbeidsmarkt, is hem geen geldboete opgelegd. Zo zit de man in een traject om werk te krijgen, en werd hem recentelijk een stageplek aangeboden als fitnessinstructeur. Uit documenten van het UWV bleek daarbij ook dat hij zijn schulden aan het afbetalen is en op dat moment niet veel te besteden had.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Elisabetta Santangelo

Elisabetta Santangelo is de vaste redacteur van TaxiPro.

5 reacties op “Snorder krijgt 40 uur taakstraf”

Rex Urban|23.03.21|12:54

Waarom zet je dan ook niet met zwarte Viltstift vrijwilligersvervoer of Belbus op je auto?
Dan verdien je wel mooi even € 96000 per jaar als Directeur!
Ja, Leest U goed, Directeur belbus Utrechtse Heuvelrug , vrijwilligers werk dus €960000.
Dat is gebruikelijk in ons land, en wordt je met rust gelaten door ILT.
Wel zo relaxed.
Misschien gaat de Rechter zich dan eens verdiepen in het reilen en zeilen van de Wegenverkeerswet en
de handhaving ervan.
Snorder pakken, is dat nog sociaal te noemen ?

Human Motamedi|23.03.21|13:52

Als je schulden maakt mag je de boel gaan bezeiken…omdat hij schulden heeft hoef hij geen geldboete te betalen en hij mag gewoon de uvw en uitkeringsinstanties bezeiken en komt er met 40 uur taakstraf mee weg…dan weet ik dat ook nu bedankt voor de info..

Ton van Dalfsen|23.03.21|16:53

een een paar honderd euro heb je een poolse taxivergunning. En kan en mag je alles doen. EU hé

Ton van Dalfsen|23.03.21|16:55

En, mocht je een code 95 nodig hebben voor de bus of vrachtwagen. POLEN. daar haal je hem zonder examen. paar honderd euro aftikken en je krijgt hem per post thuis gestuurd.

Hans de Koning|25.03.21|12:04

Taxi met Poolse vergunning mag in Nederland vervoer verrichten, maar alleen als de taxi op het moment van boeken in Polen was. Daar is wel een businessmodel op te bedenken, maar erg praktisch is het niet. Aan de andere kant is het erg lastig te controleren…

Snorder krijgt 40 uur taakstraf | TaxiPro