Passagiers touringcar. Foto: iStock / acambium64

Door corona is seizoen voor sommige touringcarbedrijven al voorbij

Diverse touringcarbedrijven vrezen de oproep van FNV niet. Foto: iStock / acambium64

Het coronavirus mist zijn uitwerking op de Nederlandse touringcarbedrijven niet. Het werkaanbod loopt bij vrijwel alle bedrijven terug, ziet brancheorganisatie Busvervoer Nederland. Sommige bedrijven spreken zelfs van een verloren seizoen, nog voordat het goed en wel begonnen is.

De terugval raakt alle vormen van touringcarvervoer: het internationale lijndienstverkeer, uitgaande vakantiereizen, inkomend toerisme en vervoer van en naar diverse evenementen. Alle bedrijven zien het werkaanbod teruglopen; de mate waarin dit gebeurt varieert en is ook nog afhankelijk van verdere ontwikkelingen.

“Soms is de terugloop van van het werkaanbod dramatisch, zoals bij de bedrijven gespecialiseerd in inkomend toerisme”, legt Carlo Cahn van Busvervoer Nederland uit. “Er is een drastische reductie van groepsreizen uit onder meer Azië en Noord-Amerika. Verder twijfelen veel opdrachtgevers nog over het door laten gaan van busreizen verderop in het jaar en stellen ze daarover vragen aan de touringcarebedrijven.”

Situatie dramatisch

De impact van dat alles verschilt per bedrijf. “Bij sommige bedrijven is de situatie al dramatisch. Velen spreken al van een verloren seizoen, nog voordat het traditioneel geopend is met de Keukenhof”, aldus Cahn. Voor ondersteuning van deze bedrijven sluit Busvervoer Nederland zich aan bij de voorstellen van werkgeversorganisaties VNO/NCW en MKB Nederland, die deels zijn overgenomen door het kabinet. Dat kondigde donderdag aan ondernemers met financiele problemen door de coronacrisis te willen helpen met garantstelling voor leningen en uitstel van betaling bij de Belastingdienst.

Zorgen om verdere maatregelen

Busvervoer Nederland staat zijn leden waar mogelijk met raad en daad bij. “We hebben al geadviseerd over het te volgen beleid bij annuleringen, over de mogelijkheden van arbeidstijd verkorten en uiteraard over de algemene hygiënevoorschriften. Ten aanzien van buitenlandse reizen volgen we de lijn van de reisadviezen van het ministerie van Buitenlandse Zaken.”

Er is vooral voor iedereen nog heel veel onduidelijk als het om het coronavirus gaat. De touringcarsector is daar geen uitrzondering op. Cahn: “We maken ons grote zorgen over verdergaande beperkende maatregelen, zowel voor wat betreft het doorgaan van evenementen en het sluiten van attracties als mogelijke vervoersbeperkingen. Daar is gelukkig op dit moment geen sprake van, maar zoals in Italië te zien was kan het heel snel gaan.”

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Vincent Krabbendam

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.