Touringcar, passagiers
Besloten Busvervoer

Nieuwe cao touringcarbranche aangemeld bij ministerie: ‘Hopen zo snel mogelijk een stempel te krijgen’

Passagiers in een touringcar, foto ter illustratie. Foto: TaxiPro (VK)

CNV Vakmensen en Busvervoer Nederland (BVN) hebben bij het ministerie van Sociale Zaken en Werk (SZW) een aanvraag ingediend om de nieuwe cao voor de touringcarbranche (cao Besloten Busvervoer) algemeen verbindend te laten verklaren. 

“We hopen zo snel mogelijk een stempel van het ministerie te krijgen”, zegt CNV-onderhandelaar Fadua Toufik daarover. “Dan geldt de cao namelijk voor alle bedrijven in de touringcarbranche en niet alleen voor de bedrijven die zijn aangesloten bij BVN.”

Loonsverhoging

De nieuwe cao geldt sinds 1 januari 2023, nadat vorige maand de leden van CNV Vakmensen, weliswaar onder protest, hadden ingestemd met het derde eindbod van de werkgevers. De nieuwe cao heeft een looptijd van twee jaar, tot 1 januari 2025. In die periode gaan de lonen in totaal met 11 procent omhoog. Namelijk 7 procent in 2023 en nog eens 4 procent in 2024.

5/6-regeling

Volgens CNV Vakmensen krijgen werknemers die op 31 december 2022 in dienst waren een eenmalige uitkering van 1.250 bruto, ter compensatie van het cao-loze jaar 2022. Daarnaast wordt op termijn een nieuwe pauzeregeling in het leven geroepen, ter vervanging van de 5/6-regeling. Die regeling vervalt per 1 januari 2024. CNV Vakmensen en BVN werken in de tussentijd aan een nieuwe pauzeregeling, die in 2025 moet ingaan.

De cao-afspraken gelden voor alle werknemers van bedrijven die zijn aangesloten bij BVN. Zodra het ministerie van SZW de cao algemeen verbindend heeft verklaard, gelden de cao-afspraken voor alle werknemers in de branche. Dus ook voor werknemers van bedrijven die niet zijn aangesloten bij de BVN, aldus CNV.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Olivier Smits

Olivier Smits is de vaste redacteur van TaxiPro.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Nieuwe cao touringcarbranche aangemeld bij ministerie: ‘Hopen zo snel mogelijk een stempel te krijgen’ | TaxiPro
Touringcar, passagiers
Besloten Busvervoer

Nieuwe cao touringcarbranche aangemeld bij ministerie: ‘Hopen zo snel mogelijk een stempel te krijgen’

Passagiers in een touringcar, foto ter illustratie. Foto: TaxiPro (VK)

CNV Vakmensen en Busvervoer Nederland (BVN) hebben bij het ministerie van Sociale Zaken en Werk (SZW) een aanvraag ingediend om de nieuwe cao voor de touringcarbranche (cao Besloten Busvervoer) algemeen verbindend te laten verklaren. 

“We hopen zo snel mogelijk een stempel van het ministerie te krijgen”, zegt CNV-onderhandelaar Fadua Toufik daarover. “Dan geldt de cao namelijk voor alle bedrijven in de touringcarbranche en niet alleen voor de bedrijven die zijn aangesloten bij BVN.”

Loonsverhoging

De nieuwe cao geldt sinds 1 januari 2023, nadat vorige maand de leden van CNV Vakmensen, weliswaar onder protest, hadden ingestemd met het derde eindbod van de werkgevers. De nieuwe cao heeft een looptijd van twee jaar, tot 1 januari 2025. In die periode gaan de lonen in totaal met 11 procent omhoog. Namelijk 7 procent in 2023 en nog eens 4 procent in 2024.

5/6-regeling

Volgens CNV Vakmensen krijgen werknemers die op 31 december 2022 in dienst waren een eenmalige uitkering van 1.250 bruto, ter compensatie van het cao-loze jaar 2022. Daarnaast wordt op termijn een nieuwe pauzeregeling in het leven geroepen, ter vervanging van de 5/6-regeling. Die regeling vervalt per 1 januari 2024. CNV Vakmensen en BVN werken in de tussentijd aan een nieuwe pauzeregeling, die in 2025 moet ingaan.

De cao-afspraken gelden voor alle werknemers van bedrijven die zijn aangesloten bij BVN. Zodra het ministerie van SZW de cao algemeen verbindend heeft verklaard, gelden de cao-afspraken voor alle werknemers in de branche. Dus ook voor werknemers van bedrijven die niet zijn aangesloten bij de BVN, aldus CNV.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Olivier Smits

Olivier Smits is de vaste redacteur van TaxiPro.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.