Cibatax, wagenpark, taxibedrijf

Gemeenten willen moederbedrijf Cibatax aansprakelijk stellen

De zes gemeenten die door het faillissement van Cibatax het Taxbus-vervoer in de regio tegen hogere kosten voortzetten, willen het moederbedrijf van Cibatax daarvoor aansprakelijk stellen. “Holding Baetsen, het moederbedrijf van Cibatax, heeft namelijk in het contract gegarandeerd dat het de verplichtingen uit de vervoersovereenkomst met Cibatax zou nakomen”, meldt de gemeente Eindhoven. En dat is volgens de gemeenten niet gebeurd, terwijl ze hier wel op aangedrongen hebben.

Het faillissement van Cibatax zorgt voor tien procent hogere kosten voor de gemeenten Best, Eindhoven, Geldrop-Mierlo, Nuenen, Veldhoven en Waalre. Zij moesten namelijk voor een goed alternatief zorgen, dat de continuïteit en kwaliteit voor het Taxbus-vervoer op langer termijn veiligstelt.

Connexxion

De hogere kosten ontstaan doordat opvolger Connexxion hogere zonetarieven berekent, gebaseerd op hun eerdere offerte voor het Taxbus-vervoer. Het gaat om een bedrag van ruim één miljoen euro aan publiek geld voor de lopende contractperiode.

“Dat geld willen we uitgeven aan waar het voor is bedoeld”, zegt wethouder Visscher van Eindhoven namens de zes gemeenten waar Taxbus rijdt. “Wat we extra moeten uitgeven, gaat altijd ten koste van andere belangrijke taken. Dat vinden we onredelijk. Het zou ook onlogisch zijn om dat zomaar goed te vinden. Je stelt een contract niet voor niets op.”

Schade

Holding Baetsen is op de hoogte gesteld van het ongenoegen van de zes gemeenten over de meerkosten die nu ontstaan. In een brief hebben de gemeenten het moederbedrijf uitgenodigd om op korte termijn over de aansprakelijkheid van de geleden schade in gesprek te gaan.

Dit staat los van de afspraken die met de curatoren van Cibatax zijn gemaakt over het blijven rijden van Taxbus, totdat Connexxion het vervoer begin augustus overneemt.

Taxbus-medewerkers

Na het faillissement van Cibatax waren de mogelijkheden om het Taxbus-vervoer voort te zetten beperkt. De gemeenten gaan nu verder met Connexxion, die na de laatste aanbesteding als tweede na Cibatax eindigde en waarmee een zogeheten reservebankovereenkomst was afgesloten om situaties zoals deze op te kunnen vangen.

Bij het vinden van een duurzame oplossing speelden niet alleen continuïteit en kwaliteit van het Taxbus-vervoer mee, maar ook de positie van Cibatax-chauffeurs die voor Taxbus rijden. Zij krijgen in de nieuwe situatie bij Connexxion allemaal een baanaanbod dat aansluit op het contract dat zij nu voor Taxbus-vervoer hebben. Dit was één van de voorwaarden van de gemeenten.

Gezamenlijke inkoop

De inkoop van vervoer voor ouderen en mensen met een beperking  (die daarvoor een indicatie hebben), is in de regio centraal geregeld onder de noemer Taxbus. Het gaat om 18 gemeenten in vier verschillende geografische gebieden. Cibatax reed met Taxbus in de gemeenten Best, Eindhoven, Geldrop-Mierlo, Nuenen, Veldhoven en Waalre. In de andere drie gebieden rijden andere vervoerders.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Bart Pals

1 reactie op “Gemeenten willen moederbedrijf Cibatax aansprakelijk stellen”

Paul Dijkhuizen|27.07.15|14:46

Natuurlijk steekt de gemeente niet haar hand in eigen boezem, bij de aanbesteding is het perceel gegund aan de laagste inschrijver. Er is dus totaal niet onderzocht of deze inschrijving financieel gezien wel haalbaar was. De gevolgen worden nu dus goed zichtbaar…

Gemeenten willen moederbedrijf Cibatax aansprakelijk stellen | TaxiPro
Cibatax, wagenpark, taxibedrijf

Gemeenten willen moederbedrijf Cibatax aansprakelijk stellen

De zes gemeenten die door het faillissement van Cibatax het Taxbus-vervoer in de regio tegen hogere kosten voortzetten, willen het moederbedrijf van Cibatax daarvoor aansprakelijk stellen. “Holding Baetsen, het moederbedrijf van Cibatax, heeft namelijk in het contract gegarandeerd dat het de verplichtingen uit de vervoersovereenkomst met Cibatax zou nakomen”, meldt de gemeente Eindhoven. En dat is volgens de gemeenten niet gebeurd, terwijl ze hier wel op aangedrongen hebben.

Het faillissement van Cibatax zorgt voor tien procent hogere kosten voor de gemeenten Best, Eindhoven, Geldrop-Mierlo, Nuenen, Veldhoven en Waalre. Zij moesten namelijk voor een goed alternatief zorgen, dat de continuïteit en kwaliteit voor het Taxbus-vervoer op langer termijn veiligstelt.

Connexxion

De hogere kosten ontstaan doordat opvolger Connexxion hogere zonetarieven berekent, gebaseerd op hun eerdere offerte voor het Taxbus-vervoer. Het gaat om een bedrag van ruim één miljoen euro aan publiek geld voor de lopende contractperiode.

“Dat geld willen we uitgeven aan waar het voor is bedoeld”, zegt wethouder Visscher van Eindhoven namens de zes gemeenten waar Taxbus rijdt. “Wat we extra moeten uitgeven, gaat altijd ten koste van andere belangrijke taken. Dat vinden we onredelijk. Het zou ook onlogisch zijn om dat zomaar goed te vinden. Je stelt een contract niet voor niets op.”

Schade

Holding Baetsen is op de hoogte gesteld van het ongenoegen van de zes gemeenten over de meerkosten die nu ontstaan. In een brief hebben de gemeenten het moederbedrijf uitgenodigd om op korte termijn over de aansprakelijkheid van de geleden schade in gesprek te gaan.

Dit staat los van de afspraken die met de curatoren van Cibatax zijn gemaakt over het blijven rijden van Taxbus, totdat Connexxion het vervoer begin augustus overneemt.

Taxbus-medewerkers

Na het faillissement van Cibatax waren de mogelijkheden om het Taxbus-vervoer voort te zetten beperkt. De gemeenten gaan nu verder met Connexxion, die na de laatste aanbesteding als tweede na Cibatax eindigde en waarmee een zogeheten reservebankovereenkomst was afgesloten om situaties zoals deze op te kunnen vangen.

Bij het vinden van een duurzame oplossing speelden niet alleen continuïteit en kwaliteit van het Taxbus-vervoer mee, maar ook de positie van Cibatax-chauffeurs die voor Taxbus rijden. Zij krijgen in de nieuwe situatie bij Connexxion allemaal een baanaanbod dat aansluit op het contract dat zij nu voor Taxbus-vervoer hebben. Dit was één van de voorwaarden van de gemeenten.

Gezamenlijke inkoop

De inkoop van vervoer voor ouderen en mensen met een beperking  (die daarvoor een indicatie hebben), is in de regio centraal geregeld onder de noemer Taxbus. Het gaat om 18 gemeenten in vier verschillende geografische gebieden. Cibatax reed met Taxbus in de gemeenten Best, Eindhoven, Geldrop-Mierlo, Nuenen, Veldhoven en Waalre. In de andere drie gebieden rijden andere vervoerders.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Bart Pals

1 reactie op “Gemeenten willen moederbedrijf Cibatax aansprakelijk stellen”

Paul Dijkhuizen|27.07.15|14:46

Natuurlijk steekt de gemeente niet haar hand in eigen boezem, bij de aanbesteding is het perceel gegund aan de laagste inschrijver. Er is dus totaal niet onderzocht of deze inschrijving financieel gezien wel haalbaar was. De gevolgen worden nu dus goed zichtbaar…