Munckhof, Taxi, Mercedes, Sprinter, taxibus

Munckhof verliest rechtszaak over Regiotaxi Achterhoek

Vervoersbedrijf Munckhof krijgt geen schadevergoeding voor het mislopen van het Regiotaxi-vervoer in de Achterhoek. Dat besloot de rechtbank in Gelderland. De vervoerder eiste compensatie voor het mislopen van de concessie, die naar eigen zeggen onterecht was gegund aan Noot Touringcar.

In maart van dit jaar werd bekend dat provincie Gelderland het Regiotaxi-vervoer gunde aan Noot. Dat bedrijf kwam immers als beste uit de bus in de aanbestedingsprocedure. Daardoor mag de vervoerder vanaf juli 2015 tot eind volgend jaar het vervoer verzorgen. Munckhof vond echter dat Noot te hoog beoordeeld was.

Maximale score

De commissie die in opdracht van de provincie de biedingen beoordeelde, vond namelijk dat Noot sommige criteria onvoldoende concreet had uitgewerkt. Desondanks werd de maximale score toegekend op deze criteria. En dat had niet mogen gebeuren, aldus Munckhof. De rechtbank ging daar niet in mee.

“Niet gezegd kan worden dat het beoordelingsteam en de provincie in redelijkheid niet hadden mogen beslissen om voor dit onvoldoende concretiseren geen puntenaftrek toe te passen en Noot Touringcar toch in de hoogste categorie te laten scoren. Op dit punt is geen sprake van een evident onjuiste beoordeling.” Met andere woorden, ook bij onvoldoende concrete voorstellen kan nog steeds de maximale score worden toegekend.

Beoordelingsvrijheid

Daar wordt door de rechter aan toegevoegd dat “de aanbestedende dienst een ruime beoordelingsvrijheid heeft, waarbij enige mate van subjectiviteit onvermijdelijk is. De rechter kan de beoordeling door de aanbestedende dienst slechts marginaal toetsen.”

“Alleen bij evidente onjuistheden is plaats voor een rechterlijk oordeel dat die beoordeling en waardering onrechtmatig zijn geweest.” Volgens het juridisch orgaan was er dus geen aanleiding om te oordelen dat het aanbestedingsrecht is geschonden. De provincie hoeft aan Munckhof dus geen vergoeding te betalen voor misgelopen omzet.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Tom van Gurp

2 reacties op “Munckhof verliest rechtszaak over Regiotaxi Achterhoek”

Huib van der Kleij|15.12.15|16:19

Na toekenning concessie deze openbaar maken ter controle ; opdat andere taxi-bedrijven kunnen zien waarom dit gegund is.

Pierre van Aert|20.12.15|14:40

Die is openbaar, gewoon even wobben.