LWT-kaart Taxiwerq
Verlenging

Officieel: LWT-kaart nu zes maanden geldig

De LWT-kaart is vanaf vandaag voor zes maanden geldig. Foto: Taxiwerq

De leer-werktraject-kaart (LWT) is vanaf 1 maart voor zes maanden geldig, in plaats van de gebruikelijke vier maanden. Dat melden Koninklijk Nederlands Vervoer (KNV) en Taxiwerq. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (I&W) heeft haar handtekening gezet, waardoor de verlenging van de geldigheidsduur van de LWT een feit is.

Het leer-werktraject (LWT) geeft een aspirant-chauffeur de mogelijkheid praktijkervaring op te doen door contractvervoer te verrichten, zonder in het bezit te zijn van een vakdiploma chauffeurskaart. Vanaf 1 maart moet iemand binnen zes maanden, in plaats van vier, het chauffeursdiploma CCV-T hebben behaald.

Capaciteitsprobleem

Mede door corona is er een capaciteitsprobleem ontstaan bij het CBR, waardoor aspirant-chauffeurs geen examen of herexamen konden doen voor het verlopen van de LWT, zo stellen KNV en Taxiwerq. ‘Taxibedrijven die al te kampen hadden met tekorten, kregen vervolgens ook nog met uitval van deze werknemers te maken.’

In eerste instantie werd dit probleem deels opgelost met de zogenaamde Niet-Handhavenbrief, waarmee betrokken bestuurders na het verlopen van de LWT door konden rijden. ‘Dit betrof echter een tijdelijke oplossing. Tot teleurstelling van betrokken partijen en KNV werd de brief uiteindelijk ook niet voor een derde keer verlengd.’

Lobby

Beide partijen vonden de Niet-Handhavenbrief in eerste instantie een prima tussentijdse oplossing, maar waren al wel met elkaar in overleg om dit probleem ook op de langere termijn het hoofd te kunnen bieden. KNV, diverse taxibedrijven en Taxiwerq, als landelijk opererend opleider en payrollbedrijf, hebben elkaar naar eigen zeggen hierin gevonden. Na onderlinge overleggen hebben zij een lobby gevoerd richting het CBR en het ministerie van I&W voor een meer structurele oplossing, namelijk de verlenging van de LWT-kaart.

Zowel Wilbert Wijnne (commercieel directeur Taxiwerq) en Ton Hokken (beleidsadviseur KNV) geven allebei aan “blij te zijn met het resultaat in het algemeen en de samenwerking tussen betrokken partijen in het bijzonder”. Beide partijen zien de verlenging als een structurele oplossing en spreken tevens over een win-win-situatie voor alle betrokken partijen.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Olivier Smits

Olivier Smits is de vaste redacteur van TaxiPro.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Officieel: LWT-kaart nu zes maanden geldig | TaxiPro
LWT-kaart Taxiwerq
Verlenging

Officieel: LWT-kaart nu zes maanden geldig

De LWT-kaart is vanaf vandaag voor zes maanden geldig. Foto: Taxiwerq

De leer-werktraject-kaart (LWT) is vanaf 1 maart voor zes maanden geldig, in plaats van de gebruikelijke vier maanden. Dat melden Koninklijk Nederlands Vervoer (KNV) en Taxiwerq. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (I&W) heeft haar handtekening gezet, waardoor de verlenging van de geldigheidsduur van de LWT een feit is.

Het leer-werktraject (LWT) geeft een aspirant-chauffeur de mogelijkheid praktijkervaring op te doen door contractvervoer te verrichten, zonder in het bezit te zijn van een vakdiploma chauffeurskaart. Vanaf 1 maart moet iemand binnen zes maanden, in plaats van vier, het chauffeursdiploma CCV-T hebben behaald.

Capaciteitsprobleem

Mede door corona is er een capaciteitsprobleem ontstaan bij het CBR, waardoor aspirant-chauffeurs geen examen of herexamen konden doen voor het verlopen van de LWT, zo stellen KNV en Taxiwerq. ‘Taxibedrijven die al te kampen hadden met tekorten, kregen vervolgens ook nog met uitval van deze werknemers te maken.’

In eerste instantie werd dit probleem deels opgelost met de zogenaamde Niet-Handhavenbrief, waarmee betrokken bestuurders na het verlopen van de LWT door konden rijden. ‘Dit betrof echter een tijdelijke oplossing. Tot teleurstelling van betrokken partijen en KNV werd de brief uiteindelijk ook niet voor een derde keer verlengd.’

Lobby

Beide partijen vonden de Niet-Handhavenbrief in eerste instantie een prima tussentijdse oplossing, maar waren al wel met elkaar in overleg om dit probleem ook op de langere termijn het hoofd te kunnen bieden. KNV, diverse taxibedrijven en Taxiwerq, als landelijk opererend opleider en payrollbedrijf, hebben elkaar naar eigen zeggen hierin gevonden. Na onderlinge overleggen hebben zij een lobby gevoerd richting het CBR en het ministerie van I&W voor een meer structurele oplossing, namelijk de verlenging van de LWT-kaart.

Zowel Wilbert Wijnne (commercieel directeur Taxiwerq) en Ton Hokken (beleidsadviseur KNV) geven allebei aan “blij te zijn met het resultaat in het algemeen en de samenwerking tussen betrokken partijen in het bijzonder”. Beide partijen zien de verlenging als een structurele oplossing en spreken tevens over een win-win-situatie voor alle betrokken partijen.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Olivier Smits

Olivier Smits is de vaste redacteur van TaxiPro.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.