elektrische taxi, Prestige, GreenCab, milieuvriendelijk

Elektrische taxi’s Prestige GreenCab van start in Utrecht

UTRECHT – Prestige Greencab gaat vanaf woensdag met elektrische taxi’s rijden in Utrecht. ’s Middags om 15.30 uur geeft prins Maurits van Oranje, voorzitter van het formule E-team, het startschot voor de proeftuin door als eerste klant in een elektrische GreenCab taxi te stappen.

De taxicentrale zet eerst zes elektrische auto’s (EV’s) in als taxi in Utrecht, daarna tien. Binnen zes maanden moeten het er 40 zijn.

Elektrische vervoer

Het GreenCab proeftuinproject is bedoeld om op grote schaal ervaring opdoen met schoon elektrisch vervoer. De eerste zes taxi’s zijn Mitsubishi i-Mievs. Later worden daar de Nissan Leaf (4), Mercedes Benz A-Klasse (10), Proton Detroit Electric (10) en Renault Fluence (10) aan toegevoegd.

De elektrische auto’s van GreenCab zijn ontwikkeld, getest en geproduceerd als elektrische auto. Het grootschalige intensieve gebruik van de elektrische auto’s moet kennis opleveren over onderhoud, storingsgevoeligheid, batterijmanagement, gevolgen voor het elektriciteitsnet en de logistiek. Het GreenCab Proeftuinproject is uniek in zijn soort – in Nederland en zelfs in heel Europa.

CO2-uitstoot

Ze leveren daarmee een grote bijdrage aan het verbeteren van de luchtkwaliteit in de Utrechtse binnenstad, want elektrische voertuigen hebben geen schadelijke CO2 uitstoot. Als passagier kan het publiek op deze manier eenvoudig kennismaken met elektrisch vervoer. Essent plaatst in Utrecht op strategische plekken 6 snellaadpunten (oplaadtijd 20 minuten) en 15 extra normale oplaadpunten.

Passagiers betalen hetzelfde tarief als voor een taxi die op fossiele brandstof rijdt.

Prestige Taxicentrale zit in een consortium dat uit 24 bedrijven en instellingen bestaat. Van dit consortium werken behalve genoemde automerken ook nog Essent en TNO Automotive aan het groene taxiproject mee.

GreenCab

Greencab is een van de projecten die in mei 2010 van toenmalig minister Eurlings mocht deelnemen aan een zogeheten proeftuin voor hybride- en elektrisch rijden, waaraan de minister in totaal € 10 miljoen subsidie toekende. Greencab kreeg hiervan € 2 miljoen.

De proeftuin loopt tot eind 2012. 

Samen met partners als de gemeente Utecht, energiebedrijf Essent en netbeheerder Stedin, kijkt Prestige Taxicentrale naar hoe en waar er oplaadpunten voor de taxi’s moeten komen.

Elektrische auto’s

De netwerkbeheerders, die samen de stichting e-laad.nl vormen, hebben een convenant gesloten met ondernemersorganisatie Uneto-VNI met als doelstelling het realiseren van een infrastructuur voor het opladen van elektrische auto’s.

Om de GreenCab elektrische taxi mogelijk te maken werkt de Utrechtse Prestige Taxicentrale samen met partners, waaronder Quipment, TNO Automotive, Renault, Nissan, Mercedes Benz, Detroit Electric, Mitsubishi Motors, Kyotolease, Essent, Stedin, Epyon en gemeente Utrecht. Andere betrokken partijen zijn onder meer de provincie Utrecht, Ballast Nedam, Goodyear, Stichting Nederland Bereikbaar, VNM, Stichting Urgenda en stichting DOET.

Luister naar het radioverslag met directeur George Jansen.

Lees ook: Elektrische GreenCab taxi Utrecht geeft taxi-imago boost

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Bart Pals

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Elektrische taxi’s Prestige GreenCab van start in Utrecht | TaxiPro
elektrische taxi, Prestige, GreenCab, milieuvriendelijk

Elektrische taxi’s Prestige GreenCab van start in Utrecht

UTRECHT – Prestige Greencab gaat vanaf woensdag met elektrische taxi’s rijden in Utrecht. ’s Middags om 15.30 uur geeft prins Maurits van Oranje, voorzitter van het formule E-team, het startschot voor de proeftuin door als eerste klant in een elektrische GreenCab taxi te stappen.

De taxicentrale zet eerst zes elektrische auto’s (EV’s) in als taxi in Utrecht, daarna tien. Binnen zes maanden moeten het er 40 zijn.

Elektrische vervoer

Het GreenCab proeftuinproject is bedoeld om op grote schaal ervaring opdoen met schoon elektrisch vervoer. De eerste zes taxi’s zijn Mitsubishi i-Mievs. Later worden daar de Nissan Leaf (4), Mercedes Benz A-Klasse (10), Proton Detroit Electric (10) en Renault Fluence (10) aan toegevoegd.

De elektrische auto’s van GreenCab zijn ontwikkeld, getest en geproduceerd als elektrische auto. Het grootschalige intensieve gebruik van de elektrische auto’s moet kennis opleveren over onderhoud, storingsgevoeligheid, batterijmanagement, gevolgen voor het elektriciteitsnet en de logistiek. Het GreenCab Proeftuinproject is uniek in zijn soort – in Nederland en zelfs in heel Europa.

CO2-uitstoot

Ze leveren daarmee een grote bijdrage aan het verbeteren van de luchtkwaliteit in de Utrechtse binnenstad, want elektrische voertuigen hebben geen schadelijke CO2 uitstoot. Als passagier kan het publiek op deze manier eenvoudig kennismaken met elektrisch vervoer. Essent plaatst in Utrecht op strategische plekken 6 snellaadpunten (oplaadtijd 20 minuten) en 15 extra normale oplaadpunten.

Passagiers betalen hetzelfde tarief als voor een taxi die op fossiele brandstof rijdt.

Prestige Taxicentrale zit in een consortium dat uit 24 bedrijven en instellingen bestaat. Van dit consortium werken behalve genoemde automerken ook nog Essent en TNO Automotive aan het groene taxiproject mee.

GreenCab

Greencab is een van de projecten die in mei 2010 van toenmalig minister Eurlings mocht deelnemen aan een zogeheten proeftuin voor hybride- en elektrisch rijden, waaraan de minister in totaal € 10 miljoen subsidie toekende. Greencab kreeg hiervan € 2 miljoen.

De proeftuin loopt tot eind 2012. 

Samen met partners als de gemeente Utecht, energiebedrijf Essent en netbeheerder Stedin, kijkt Prestige Taxicentrale naar hoe en waar er oplaadpunten voor de taxi’s moeten komen.

Elektrische auto’s

De netwerkbeheerders, die samen de stichting e-laad.nl vormen, hebben een convenant gesloten met ondernemersorganisatie Uneto-VNI met als doelstelling het realiseren van een infrastructuur voor het opladen van elektrische auto’s.

Om de GreenCab elektrische taxi mogelijk te maken werkt de Utrechtse Prestige Taxicentrale samen met partners, waaronder Quipment, TNO Automotive, Renault, Nissan, Mercedes Benz, Detroit Electric, Mitsubishi Motors, Kyotolease, Essent, Stedin, Epyon en gemeente Utrecht. Andere betrokken partijen zijn onder meer de provincie Utrecht, Ballast Nedam, Goodyear, Stichting Nederland Bereikbaar, VNM, Stichting Urgenda en stichting DOET.

Luister naar het radioverslag met directeur George Jansen.

Lees ook: Elektrische GreenCab taxi Utrecht geeft taxi-imago boost

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Bart Pals

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.