aanbesteding, documenten

Kabinet: Minder documenten bij inschrijving aanbesteding

DEN HAAG – Ondernemers die vaak inschrijven op openbare aanbestedingen, hoeven straks niet meer telkens opnieuw hun bedrijfsgegevens en bewijsstukken te verzamelen. Dat gaat minister Verhagen van EL&I opnemen in de nieuwe Aanbestedingswet, zo schrijft hij aan het parlement.

Zo wordt straks het gebruik van een uniforme eigen verklaring door aanbestedende diensten verplicht gesteld.  Hiermee verklaart een ondernemer dat hij voldoet aan de in de aanbestedingsstukken gevraagde uitsluitingsgronden, geschiktheidseisen en selectiecriteria.

Aanbesteding

Voordeel is dat al deze bewijsstukken niet steeds ingeleverd hoeven worden bij inschrijving op een aanbesteding.  “Alleen van een geselecteerde of winnende ondernemer mag verlangd worden dat hij bewijsstukken overlegt”, vindt Verhagen.

De gemeente Den Haag heeft al een zogeheten ‘aanbestedingspaspoort’. Ondernemers kunnen daar bij inschrijving op een aanbesteding volstaan met een verwijzing naar het paspoort. De maatregelen van de minister hebben een ‘vergelijkbaar effect’.

TenderNed

Ook krijgt TenderNed, het in ontwikkeling zijnde elektronische systeem voor aanbesteden, de mogelijkheid tot digitaal inschrijven (digitale kluis).

“Ondernemers hoeven hun bedrijfsgegevens en bewijsstukken slechts eenmaal in TenderNed op te slaan en kunnen deze gegevens en bewijsstukken ook bij andere aanbestedingen gebruiken. Deze functie van TenderNed kan tot een aanzienlijke lastenreductie leiden”, aldus Verhagen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Bart Pals

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.