Tribus, LPK-keuring, laadklep, personenlift, rolstoelbus

Aantal LPK-keuringen voor laadklep personenlift stijgt fors

Het aantal Laadklep Periodieke Keuringen (LPK) is in het eerste halfjaar gestegen met 26% ten opzichte van het eerste halfjaar 2010. Met name de personenliftenkeuringen, zoals in de taxi, mogen deze groei claimen. Dat meldt de vereniging RAI.

“Als je alleen naar het tweede kwartaal kijkt doet het er zelfs een schepje bovenop met maar liefst 30%. Goederenliften nemen nog wel het leeuwendeel van de keuringen voor hun rekening”, meldt de RAI.

Laadkleppen

De Arbowet vereist dat laadkleppen minimaal eenmaal per jaar worden gekeurd. Bedrijven kunnen aansprakelijk gesteld worden als zich een ongeluk met een laadklep voordoet. Bij een aansprakelijkheidsprocedure zal altijd worden onderzocht of de klep wel volgens de regels is gekeurd en of de klep voldoet aan alle eisen die zijn vastgelegd in de Europese NEN-norm 1756-1.

De kwaliteit van het LPK-keurmerk wordt geborgd door regelmatige steekproeven, uitgevoerd door het onafhankelijke certificeringsinstituut TÜV Nederland.  Onder meer de firma Tribus uit De Meern voert LPK-keuringen uit. Om ervoor te zorgen dat klanten altijd in de meest veilige rolstoelbussen zitten, heeft Tribus de jaarlijkse LPK met Tribus Check.

Rolstoel

Bij de LPK wordt de lift van het voertuig gecontroleerd en daar waar nodig gerepareerd. Maar elke rolstoelpassagier die met deze lift het voertuig betreedt moet ook worden vastgezet. De Tribus Check is een jaarlijkse controle van de door hen verzorgde ombouw van uw voertuig.

Deze Tribus Check controleert alle aanwezige rolstoelvastzetsystemen, stoelen inclusief snelsluiters, instaphulpmiddelen (verlaagde instap of uitklap- of uitschuiftrede) en overige onderdelen die door Tribus geïnstalleerd zijn. 

Auteur: Bart Pals

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.