Mercedes-Benz, E-Klasse, taxi

Subsidie voor taxi met motor die voldoet aan Euro 6-norm

Om de normen voor luchtkwaliteit in 2015 te halen, gaat staatssecretaris Atsma (Infrastructuur en Milieu) de aanschaf van taxi’s en bestelbussen die voldoen aan de schone Euro 6 norm stimuleren. Hiervoor is in totaal 25 miljoen euro beschikbaar. Dat blijkt uit de brief over uitvoering van het Nationaal Samenwerkingsprogramma Luchtkwaliteit (NSL), die staatssecretaris Atsma aan de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Deze maatregel komt bovenop de stimuleringsregeling voor versnelde introductie van schone Euro 6 vrachtwagens en bussen.  Deze laatste regeling gaat ook gelden voor grote bestelauto’s.

Luchtkwaliteit

“Met het stimuleren van schone Euro 6 taxi’s en bestelbussen, bovenop het bevorderen van de aankoop van Euro VI vrachtwagens en bussen, kan het rijk een effectieve bijdrage leveren aan het verbeteren van de algehele luchtkwaliteit”, zegt Atsma

Overigens zijn er op dit moment vrijwel geen taximodellen die in aanmerking zouden komen voor de subsidie. “Als personenwagen hebben we 2 modellen die nu aan de Euro 6 norm voldoen: de E 350 CDI BlueTec en de ML 350 CDI BlueTec”, vertelt Henri Tordoir van Mercedes-Benz.

E 350 CDI Bluetec

Al moet daarbij worden opgemerkt dat de E 350 CDI Bluetec een meerinvestering vraagt van ruim 10.0000 euro (ex/ex) ten opzicht van de E 200 CDI. Mercedes-Benz verwacht de eerste Euro6-minibusjes op zijn vroegst in 2013.

In het eerste kwartaal van 2012 zal staatssecretaris Atsma starten met een subsidieregeling voor de aanschaf van Euro VI vrachtauto’s en bussen, zo heeft hij de Europese Commissie  inmiddels laten weten.

Euro 6

Euro 6 is de norm die per 1 januari 2014 voor alle nieuwe vrachtauto’s zal gelden. Euro 6 trucks veroorzaken zowel bij hoge als bij lage snelheden veel minder NO2 –emissies.  Deze versnelde marktintroductie van schone Euro 6 voertuigen draagt bij het verlagen van NO2- concentraties, vooral op plekken langs rondwegen van steden, waar de norm nog wel eens wordt overschreden.

Voor de subsidieregeling vrachtwagens en bussen is 39 miljoen euro beschikbaar; per voertuig zal maximaal 4.500 euro subsidie worden verleend. Zodra twee autofabrikanten Euro VI trucks aan de markt kunnen leveren, zal de regeling in de Staatscourant worden gepubliceerd en treedt de stimuleringsregeling in werking.

2015

“Atsma  heeft er alle vertrouwen in dat de gezamenlijke aanpak van rijk, provincies en gemeenten in het Nationaal Samenwerkingsprogramma Luchtkwaliteit er toe leidt dat de Europese doelen voor luchtkwaliteit per 1 januari 2015 worden gerealiseerd”, zo meldt het ministerie van Infrastructuur. 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Bart Pals

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Subsidie voor taxi met motor die voldoet aan Euro 6-norm | TaxiPro
Mercedes-Benz, E-Klasse, taxi

Subsidie voor taxi met motor die voldoet aan Euro 6-norm

Om de normen voor luchtkwaliteit in 2015 te halen, gaat staatssecretaris Atsma (Infrastructuur en Milieu) de aanschaf van taxi’s en bestelbussen die voldoen aan de schone Euro 6 norm stimuleren. Hiervoor is in totaal 25 miljoen euro beschikbaar. Dat blijkt uit de brief over uitvoering van het Nationaal Samenwerkingsprogramma Luchtkwaliteit (NSL), die staatssecretaris Atsma aan de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Deze maatregel komt bovenop de stimuleringsregeling voor versnelde introductie van schone Euro 6 vrachtwagens en bussen.  Deze laatste regeling gaat ook gelden voor grote bestelauto’s.

Luchtkwaliteit

“Met het stimuleren van schone Euro 6 taxi’s en bestelbussen, bovenop het bevorderen van de aankoop van Euro VI vrachtwagens en bussen, kan het rijk een effectieve bijdrage leveren aan het verbeteren van de algehele luchtkwaliteit”, zegt Atsma

Overigens zijn er op dit moment vrijwel geen taximodellen die in aanmerking zouden komen voor de subsidie. “Als personenwagen hebben we 2 modellen die nu aan de Euro 6 norm voldoen: de E 350 CDI BlueTec en de ML 350 CDI BlueTec”, vertelt Henri Tordoir van Mercedes-Benz.

E 350 CDI Bluetec

Al moet daarbij worden opgemerkt dat de E 350 CDI Bluetec een meerinvestering vraagt van ruim 10.0000 euro (ex/ex) ten opzicht van de E 200 CDI. Mercedes-Benz verwacht de eerste Euro6-minibusjes op zijn vroegst in 2013.

In het eerste kwartaal van 2012 zal staatssecretaris Atsma starten met een subsidieregeling voor de aanschaf van Euro VI vrachtauto’s en bussen, zo heeft hij de Europese Commissie  inmiddels laten weten.

Euro 6

Euro 6 is de norm die per 1 januari 2014 voor alle nieuwe vrachtauto’s zal gelden. Euro 6 trucks veroorzaken zowel bij hoge als bij lage snelheden veel minder NO2 –emissies.  Deze versnelde marktintroductie van schone Euro 6 voertuigen draagt bij het verlagen van NO2- concentraties, vooral op plekken langs rondwegen van steden, waar de norm nog wel eens wordt overschreden.

Voor de subsidieregeling vrachtwagens en bussen is 39 miljoen euro beschikbaar; per voertuig zal maximaal 4.500 euro subsidie worden verleend. Zodra twee autofabrikanten Euro VI trucks aan de markt kunnen leveren, zal de regeling in de Staatscourant worden gepubliceerd en treedt de stimuleringsregeling in werking.

2015

“Atsma  heeft er alle vertrouwen in dat de gezamenlijke aanpak van rijk, provincies en gemeenten in het Nationaal Samenwerkingsprogramma Luchtkwaliteit er toe leidt dat de Europese doelen voor luchtkwaliteit per 1 januari 2015 worden gerealiseerd”, zo meldt het ministerie van Infrastructuur. 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Bart Pals

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.