Inspectie, Leefomgeving, Transport, ILT

Boetes voor overtreding arbeidstijdenwet en -besluit aangepast

De boetes die taxichauffeurs en –ondernemers kunnen krijgen voor overtreding van de Arbeidstijdenwet en Arbeidstijdenbesluit vervoer zijn aangepast. Dit is onder meer gedaan vanwege de wijziging van de categorie-indeling van de boetes en de invoering van de Boordcomputer Taxi. De boetes kunnen worden opgelegd bij wegcontroles en bedrijfsinspecties.

De overtredingen zijn in de categorieën: kleine inbreuken (€ 0–€ 199), belangrijke inbreuken (€ 200–€ 549) en heel belangrijke inbreuken ( ≥€ 550). Zo is de boete voor het niet gebruiken van de Boordcomputer Taxi na oktober 2013 maar liefst 2200 euro. De boetes voor het overtreden van de rij- en rusttijden beginnen bij 100 euro.

Bedrijfsinspectie

De nieuwe indeling van overtredingen wordt ook gebruikt bij overtredingen die bij bedrijfsinspecties worden vastgesteld. Bij een eerste inspectie kunnen alleen heel belangrijke inbreuken worden beboet.

Bekijk hier het volledig boete-overzicht.

Auteur: Bart Pals

22 reacties op “Boetes voor overtreding arbeidstijdenwet en -besluit aangepast”

Sandra|11.05.12|14:31

Wanneer door I.L.boete’s gegeven worden voor overtreding van de arbeidstijden wet,zou dat voor ieder beroep moeten gelden en niet alleen voor taxi chauffeurs.
Dat is werk voor de vakbonden of arbeidsinspectie.
De reden dat werkboekjes voor taxi chauffeurs gebruikt gingen worden was in de vorige eeuw, rond 1930,
uit sociale overwegingen, veel uren in de taxi doorbrengen.De veiligheid was toen en nu niet in het geding,
Daar was het niet voor bedoeld.
Het heette ook wel werkboekje of leugenboekje

Taximan|11.05.12|18:11

Vreemd eigenlijk, dat de boetes al bekend zijn voor niet gebruik van de BCT terwijl deze nog niet leverbaar is door dat het I.L nog altijd de digitale chauffeurspas niet klaar heeft …

Cor van Tuil|11.05.12|19:30

Ja, dat heet bangmakerij Taximan. Waren er ook maar boetes voor voor I.L.T. voor onjuiste gegevens die ze op hun site hebben aangaande de BCT. Dat kan kennelijk ongestraft.
Misschien is de BCT oktober 2013 niet leverbaar ? Gaan we dan allemaal stoppen met taxi rijden?
We kunnen beter nuttige en bruikbare informatie gebruiken.
En waar zullen wij chauffeurs €2200 boete van moeten betalen, kunnen die bedragen op afbetaling?

lida pauw|14.05.12|22:26

Help! Wie kan mij helpen? Ben vorige week maandag aangehouden op R’dam Airport en heb boete gekregen van minimaal 1700 euro! Ik had vrij gehad in de meivakantie en mn rittenstaatboekje nog niet bijgewerkt. Wel mijn dagstaat maar daar had ik wel maandag opgeschreven maar niet de datum. Dom, dom, dom, ik weet het. Maar waar het mij omgaat is dat de bekeuring buitenproportioneel is. Ik moet hier 2 maanden voor werken. Heb niet gesjoemeld, maar ben vergeten in te vullen. Wat moet ik doen???

Cor van Tuil|15.05.12|09:40

@ Lida. Misschien kan Douwstra je helpen.
Er zijn afspraken gemaakt door KNV met I.V.W over de hoogte boete’s. €1700 lijkt erg hoog.
Dit hieronder staat te lezen op deze site.

”Politie gaat daarmee zelf vorig jaar 350.000 keer in de fout!,” (lees de Telegraaf van 21 feb) en zij bekeuren ons voor een verkeerd streepje in het werkboekje en willen dat ook d.m.v. de bct doen.
Het lijkt heel veel op een bananen Republiek toestanden.
Hypocriete toestanden en meten met 2 maten is wat politie doet.

Jaf|16.05.12|13:02

hallo
Warrom vraag het niet dat stop met taxi ga naar bijstand uitkering

Jeroen|17.05.12|10:58

@ Lida, direct bezwaar maken, je kunt immers aantonen dat je op vakantie was, en dat je vergeten bent je boekje in te vullen is idd dom, maar ja we maken allemaal wel eens een fout, en om dat dan maar direct af te straffen met € 1700,00 slaat totaal nergens op,
ik geloof ook niet dat er een rechter is in Nederland die jou voor het per ongeluk vergeten in te vullen van je werkboekje tijdens je vakantie gaat afstraffen met een boete van € 1700,00 succes!

Mesut|18.05.12|15:13

@Lida, in bezwaar gaan en met bewijzen komen, uit ervaring weet ik dat een opgelegde boete van €1300,- is ingetrokken, dus zeker bezwaar aantekenen veel succes.

Hardy Brunink|18.05.12|16:13

En al die snorders dan. Hier rond Ommen en Hardenberg rijden er legio. Met oude belastingvrije busjes ingevoerd uit Duitsland. Lekker WW of WAO trekken en in de weekenden een paar honderd euro bij schnabbelen. Geen rijtijdenwet, geen gedonder met aanbestedingen, nee, gewoon lekker leven als God in Frankrijk. En wij ons maar kapot werken voor hun uitkering en het feit dat ze ons ritten afpakken, terwijl wij belaags moeten door de overheid. Ook maar eens een oud busje kopen, veel beter?!

Duco Douwstra|20.05.12|13:34

Beste Lida, Het is al raar dat iemand jou bij het opmaken van een proces verbaal zegt dat jij € 1700,– boete moet betalen. Maar een administratief verzuim is tegenwoordig iets anders dan het overtreden van de rij- en rusttijden wet. Maar het is precies zoals Cor zegt, de politie (ook de rijdende) heeft vorig jaar 350 000 keer de arbeidstijdenwet overtreden, kennelijk mag de 1 een paard stelen en de ander nog niet eens over het hek kijken. Maar er worden veel sociale werkplaatsen gesaneerd,

Duco Douwstra|20.05.12|13:39

gesaneerd, en misschien worden deze mensen wel gedetacheerd bij de Politie en specifiek in de regio Rotterdam, daar krijg ik meer meldingen van. Maar wees niet bang ik voer jou procedure wel Lida als dat er van komt.

Peter84|20.05.12|16:34

Als gepens. agent rijd ik taxi/schoolritjes en ken de branche enige jaren van binnen uit.Ik kan niet anders dan me schamen, daar ik ook bekeurd heb i.v.m.rijtijden wet.Het nut van de rijtijden wet ontgaat me volkomen , bovendien mag je wettelijk plmns 8 uur onafgebroken rijden,dan komt de vraag boven , wie doet dit zonder koffie pauze? In de hoop dat de politiek er iets mee doet groet ik je,
Sterkte Lida,

Taximan|20.05.12|17:20

Trouwens er was toch een motie voor versoepeling van de rijtijden wet ingediend of gaat dat nu niet door vanwege de “val” van het kabinet …..

Duco Douwstra|21.05.12|10:17

Beste Peter, In de wet staat dat de pauze genuttigd dient te worden tussen de 5> en de <10 uur. Toen dit getoond werd op een sheet, op een IVW vergadering in Amersfoort in het bijzijn van Staatssecretaris Tineke Huizinga ontplofte ik gelijk en merkte op, dat een taxichauffeur dus in principe 9,5 uur achter elkaar mag rijden. Ze schokken zich rot, ik had gelijk, daar hadden de sukkels nog nooit over nagedacht. Dat is overigens niet zo voor chauffeurs in loondienst, deze moeten zich aan de cao

Duco Douwstra|21.05.12|10:26

houden. Deze bijeenkomst in Amersfoort was overigens indertijd georganiseerd, vanwege mijn constante kritiek op het stompzinnige beleid en de vaak criminele werkwijze van de handhavers van dat beleid. Ik moet zeggen dat er de afgelopen jaren heel veel is verbeterd, een gestoorde controleur kom je tegenwoordig niet vaak meer tegen :-}} En Taximan, over de door mij voorgestelde en aangenomen vereenvoudiging van de rijtijdenwet zal nog uitwerking plaats moeten vinden, dat kan nog wel even duren.

Taximan|21.05.12|14:58

Hoe kan het toch dat naar anderhalf jaar nog steeds geen elektronische / digitale chauffeurspas is ….

lida pauw|21.05.12|22:52

Allemaal bedankt voor de reacties. Meneer Douwstra, ik had u idd al gesproken de dag van mn bekeuring en ga u bellen zodra ik de boete binnen heb. Mijn werkgever (taxi Sas Oudewater) heeft al wel een boete ontvangen. Ik denk dat hij ook nog contact met u gaat opnemen. Wordt vervolgd….

Erik|24.05.12|13:26

”Boetes voor overtreding arbeidstijdenwet en -besluit aangepast.”
Wanneer het kabinet moet bezuinigen kunnen ze dat op controle hierop doen, daar dit een totaal overbodige dus nutteloze taak voor ILT is. Hier is deregulering op z’n plaats!
Iedere chauffeur kan naar de rechter gaan als hij te veel uren naar zijn zin moet maken of te weinig verdiend.
Of leven en werken we in een communistisch land, daar past zoiets misschien.

xander|24.05.12|14:01

Er wordt onderscheid gemaakt tussen arbeidstijd en rijtijd.
In mijn weekendnacht dienst neem ik altijd na een half uurtje een uur pauze. Hierna mag je dan 13,5 uur werken zonder “pauze” (wel de rijtijd in de gaten houden).
Nou moet ik zeggen dat Snippe & Co niet per se de extreme nazi uithangen. Maar je boekje vergeten of niet invullen blijft niet handig.
Tevens is het ook af en toe een geval van mis-interpretatie, omdat sommige mensen gespannen zo’n controle ondergaan.

xander|24.05.12|14:02

Je wordt dan overspoeld met allerlei mogelijke sanctie bedragen (waarbij misschien maxima vermeld worden)
Gewoon de werkelijke beschikking afwachten en dan kun je uiteraard bezwaar aantekenen.

ferry|04.06.12|03:16

In nederland zijn ze zo trots op de politie dat ze er allemaal 3pct bij krijgen van onze bekeuingen .Ik ben er echt trots op .Een laffer zooitje kan ik mij niet voorstellen wat een schoften. voor de zorg worden ook al gecompenceerd mogen jij en ik betalen ben er echt trots op hoor verdonk bah bah met vr gr Fer

danny|07.06.12|23:26

politie valt wel mee maar verkeersrijks en waterstaat DAT zijn de boosdoeners