Helene, Edo, feestdagen, taxichauffeur, AxiTaxi

Salaris en rooster van taxichauffeurs tijdens de feestdagen

VIDEO – Voor veel taxichauffeurs betekenen de feestdagen extra drukte. Meer ritten, andere ritten, nieuwe routes en soms langere dagen. Maar veel chauffeurs willen op feestdagen ook graag thuis zijn bij hun eigen familie. Maar welke rechten en plichten heb je nu eigenlijk als taxichauffeurs als het gaat om werken tijdens de feestdagen?

De site www.axitaxi.nu geeft daartoe diverse tips. De website is een samenwerking tussen FNV Taxi en CNV Vakmensen.

Het feestdagenrooster

Je werkgever is verplicht om het feestdagenrooster in overleg met jou en je collega’s te maken. Bovendien moet dat een rooster zijn speciaal voor de feestdagen. Dus los van het gewone rooster.

Vrije dag

Als je op een feestdag werkt, heb je recht op een extra vrije dag. Als vervanging. Kijk wel uit, die vrije dag mag niet van je tegoed aan vakantiedagen zijn afgehaald. Dus je aantal vakantiedagen moet nog hetzelfde zijn.

200% salaris

Je werkgever mag je ook 200% betalen voor werken op een feestdag. Als je betaald krijgt, controleer dan je loonstrook. Daarop kun je zien of je die 200% ook echt hebt gekregen.

MUP’ers

Als je een MUP-arbeidsovereenkomst hebt, krijg je geen compensatie. Dus als je werkt tijdens een feestdag, heb je geen recht op een extra vrije dag of 200% betaling.

Controleren

Wees niet bang om naar het feestdagenrooster te vragen. Controleer je loonstrook en je vakantiedagenoverzicht. Dan weet je of je gekregen hebt waar je recht op hebt. Twijfel je, neem contact met de vakbond of Sociaal Fonds Taxi. 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Bart Pals

4 reacties op “Salaris en rooster van taxichauffeurs tijdens de feestdagen”

Johan Kruizinga|15.12.12|11:00

Verstandig voor iedere chauffeur om op de site van Axitaxi te kijken naar het rooster voor de feestdagen!

Henk Frederik|15.12.12|18:57

Is het normaal dat je vanaf 2001 bijna elke Oudejaarsavond moet werken of wel vrij bent maar dan 1 januari om 6 uur ’s ochtends moet beginnen?Dit jaar moet ik ook weer werken onder het mom:”Ik heb te weinig mensen dus je moet wel werken”.Ik weet ook dat sommige chauffeurs er juist elk jaar onderuit komen,of dat sommigen wel om het jaar gewoon vrij zijn,weet u de regels om deze kwestie.??

Johan Kruizinga|17.12.12|14:35

Volgens mij zijn er geen regels hier voor. Het is volgens mij zo dat je van de drie dagen er altijd twee moet werken. (Oudejaarsnacht geld ook als een dag, mits je acht uur werkt.) Wanneer je beide kerstdagen hebt gewerkt mag je dus best nieuwjaarsdag weigeren.

Caroline van der Hulst|05.05.13|00:31

Hallo ik ben een taxi chauffeur en werk nu nog onder randstad, Heb een contract bij randstad voor onbepaalde tijd.NU heb ik van de week een mail gehad met de volgende voorwaarden. Omdat ik tuizendkracht ben krijg ik met de feestdagen geen 200% en krijg er ook geen extra vrije dag voor. Mag dit zomaar

Salaris en rooster van taxichauffeurs tijdens de feestdagen | TaxiPro
Helene, Edo, feestdagen, taxichauffeur, AxiTaxi

Salaris en rooster van taxichauffeurs tijdens de feestdagen

VIDEO – Voor veel taxichauffeurs betekenen de feestdagen extra drukte. Meer ritten, andere ritten, nieuwe routes en soms langere dagen. Maar veel chauffeurs willen op feestdagen ook graag thuis zijn bij hun eigen familie. Maar welke rechten en plichten heb je nu eigenlijk als taxichauffeurs als het gaat om werken tijdens de feestdagen?

De site www.axitaxi.nu geeft daartoe diverse tips. De website is een samenwerking tussen FNV Taxi en CNV Vakmensen.

Het feestdagenrooster

Je werkgever is verplicht om het feestdagenrooster in overleg met jou en je collega’s te maken. Bovendien moet dat een rooster zijn speciaal voor de feestdagen. Dus los van het gewone rooster.

Vrije dag

Als je op een feestdag werkt, heb je recht op een extra vrije dag. Als vervanging. Kijk wel uit, die vrije dag mag niet van je tegoed aan vakantiedagen zijn afgehaald. Dus je aantal vakantiedagen moet nog hetzelfde zijn.

200% salaris

Je werkgever mag je ook 200% betalen voor werken op een feestdag. Als je betaald krijgt, controleer dan je loonstrook. Daarop kun je zien of je die 200% ook echt hebt gekregen.

MUP’ers

Als je een MUP-arbeidsovereenkomst hebt, krijg je geen compensatie. Dus als je werkt tijdens een feestdag, heb je geen recht op een extra vrije dag of 200% betaling.

Controleren

Wees niet bang om naar het feestdagenrooster te vragen. Controleer je loonstrook en je vakantiedagenoverzicht. Dan weet je of je gekregen hebt waar je recht op hebt. Twijfel je, neem contact met de vakbond of Sociaal Fonds Taxi. 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Bart Pals

4 reacties op “Salaris en rooster van taxichauffeurs tijdens de feestdagen”

Johan Kruizinga|15.12.12|11:00

Verstandig voor iedere chauffeur om op de site van Axitaxi te kijken naar het rooster voor de feestdagen!

Henk Frederik|15.12.12|18:57

Is het normaal dat je vanaf 2001 bijna elke Oudejaarsavond moet werken of wel vrij bent maar dan 1 januari om 6 uur ’s ochtends moet beginnen?Dit jaar moet ik ook weer werken onder het mom:”Ik heb te weinig mensen dus je moet wel werken”.Ik weet ook dat sommige chauffeurs er juist elk jaar onderuit komen,of dat sommigen wel om het jaar gewoon vrij zijn,weet u de regels om deze kwestie.??

Johan Kruizinga|17.12.12|14:35

Volgens mij zijn er geen regels hier voor. Het is volgens mij zo dat je van de drie dagen er altijd twee moet werken. (Oudejaarsnacht geld ook als een dag, mits je acht uur werkt.) Wanneer je beide kerstdagen hebt gewerkt mag je dus best nieuwjaarsdag weigeren.

Caroline van der Hulst|05.05.13|00:31

Hallo ik ben een taxi chauffeur en werk nu nog onder randstad, Heb een contract bij randstad voor onbepaalde tijd.NU heb ik van de week een mail gehad met de volgende voorwaarden. Omdat ik tuizendkracht ben krijg ik met de feestdagen geen 200% en krijg er ook geen extra vrije dag voor. Mag dit zomaar