Mariette Hamer, PvdA

‘Wetsvoorstel payrolling van SP en PvdA nekslag voor MKB’

De Partij van de Arbeid en SP willen dat er een einde gemaakt wordt aan payrolling, waarbij een onderneming flexwerkers via een extern bedrijf inhuurt. Het wetsvoorstel ‘Zekerheid voor Flexibiliteit’ van de SP en de PvdA pakt echter funest uit voor het Nederlandse midden- en kleinbedrijf, waar ook de taxibranche onder valt. Dat stelt payrollbedrijf Please na analyse van de plannen van de Kamerleden Hamer en Ulenbelt.

Please spreekt van een nekslag voor het MKB en van sabotage van de banenmotor van Nederland. Het bedrijf verwijt beide politici dan ook blind te zijn voor de daadwerkelijke situatie op de Nederlandse arbeidsmarkt.

CAO Taxivervoer

Please Payroll is een van de eerste payrollbedrijven in Nederland. Omdat het bedrijf is erkend door Sociaal Fonds Taxi, worden taxichauffeurs exact volgens de CAO Taxivervoer betaald. Hierdoor mag een taxibedrijf 100% van zijn werknemersbestand bij Please Payroll onderbrengen.

Volgens de Please-directie zijn de intenties van Hamer en Ulenbelt op zichzelf verdedigbaar, maar is de wettelijke uitwerking buitengewoon schadelijk voor de toch al kwetsbare Nederlandse economie. Regelgeving die flexibiliteit op de arbeidsmarkt inperkt komt namelijk in de praktijk neer op regelgeving die werkgevers sterk zal ontmoedigen om mensen aan te nemen, aldus Please.

Werkeloosheid

Please-directeur Jan Franken: “Hamer saboteert de banenmotor van Nederland want zonder flexwerk in het algemeen en payrolling in het bijzonder zal de werkeloosheid sneller stijgen. Kleinere ondernemingen hebben op dit moment onvoldoende zekerheid dat ze ook in de nabije toekomst voldoende werk hebben voor hun mensen. Dat kun je jammer vinden, het is wel de realiteit.”

“Door het werkgeverschap te verpakken tot een eenvoudige dienstverlening met duidelijke kosten en afgebakende risico’s, zorgen payrollbedrijven ervoor dat ondernemers toch nog banen creëren. Verbied je dat, dan zal dat voor veel MKB-bedrijven de nekslag zijn. Het lijkt wel of deze politici op een roze wolk zitten en blind zijn voor de harde werkelijkheid van het ondernemersbestaan.” Volgens Franken maakt Hamer zich schuldig aan suggestieve retoriek door met zoveel woorden te stellen dat werkgevers door payrolling hun verantwoordelijkheid proberen te ontlopen.

Arbeidsvoorwaarden

Franken: “Payrollbedrijven zijn juridisch werkgever en moeten dus net als iedere werkgever voldoen aan de wet- en regelgeving. Payrollmedewerkers krijgen gewoon doorbetaald bij ziekte, hebben een goede pensioenregeling en als medewerkers in vaste dienst overgaan naar een payrollbedrijf, dan komen ze daar gewoon weer in vaste dienst, met medeneming van al hun opgebouwde rechten. Met alle respect: ik vind veel van de teksten van mevrouw Hamer pure stemmingmakerij.”

Franken wijst erop dat het huidige kabinet niet uitblinkt in een sterke visie op de arbeidsmarkt. “Enerzijds zien we een roep om meer vastigheid in contracten, maar tegelijkertijd liggen er voorstellen om het ontslagrecht te versoepelen. Die twee dingen staan wat ons betreft haaks op elkaar.”

Arbeidsmarkt

Volgens Please wordt het hoog tijd dat er een ‘realistische dialoog’ tot stand komt tussen de diverse stakeholders op het terrein van de flexibele arbeidsmarkt. Daarbij is het vooral belangrijk dat er goed onderscheid gemaakt wordt tussen grote en kleinere werkgevers.

Franken: “Grote bedrijven met honderden medewerkers hebben zelf voldoende schaalgrootte om het werkgeverschap correct en op een betaalbare manier tot uitvoering te brengen. Het gaat ons echter om de kleine bedrijven, waar de ondernemer zelf dag in dag uit bezig is met uitvoerende werkzaamheden. Die heeft geen verstand van de complexe wet- en regelgeving en kan ook niet het risico dragen. Voor die doelgroep maken wij het ondernemen een stuk gemakkelijker. Niet voor niets stellen ook de werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland dat ze payrolling een waardevolle constructie vinden die niet moet worden afgeschaft.”

Loonadministratie

Please Payroll behoort tot de top 5 van landelijk opererende payrollorganisaties. Bij deze vorm van dienstverlening wordt feitelijk het complete pakket aan HR-activiteiten (loonadministratie, salarisbetaling, verzuim en re-integratie, pensioen enz.) van de opdrachtgever overgenomen tegen een vaste fee.

De werknemer komt op de loonlijst van het payrollbedrijf, maar verricht werk in het bedrijf van de opdrachtgever. Inmiddels werken er zo’n 150.000 werknemers in Nederland op basis van een payrollcontract. Please Payroll is ook actief in de taxibranche. 

Lees ook: Payrolling in de taxibranche conform CAO Taxivervoer

Auteur: Bart Pals

1 reactie op “‘Wetsvoorstel payrolling van SP en PvdA nekslag voor MKB’”

Duco Douwstra|13.12.12|10:00

Kamerleden hebben makkelijk praten ze staan zelf ook niet echt op de loonlijst, als zij hun baan kwijtraken komen ze onmiddellijk in aanmerking voor een riante uitkering ten koste van de maatschappij. Een taxiondernemer is meestal niet ingericht op de ingewikkelde en complexe loonadministratie. Dan is payroll vaak een welkome oplossing, premies worden netjes afgedragen enz. Ieder bedrijf mag personeel aannemen via een uitzendbureau, maar voor taxibedrijven moet er weer iets apart verboden worde