NMa, Chris Fonteijn, Nederlandse Mededingingsautoriteit

NMa legt forse boetes op aan taxibedrijven wegens ‘kartelafspraken’

De NMa heeft forse boetes opgelegd aan aan de Rotterdamse taxibedrijven RMC en BIOS-groep. Zij zouden afspraken hebben gemaakt over aanbestedingen voor taxivervoer in de regio Rotterdam. Volgens de NMa zouden deze afspraken onder het kartelverbod vallen. De taxibedrijven hebben al laten weten het besluit van de NMa onbegrijpelijk te vinden en bezwaar te maken. Het ging om aanbestedingen van contracten voor het (groeps)vervoer van scholieren, gehandicapten, ouderen en zieken.

De Rotterdamse Mobiliteit Centrale (RMC) was bij beide afspraken betrokken en heeft hiervoor boetes van EUR 4.564.000 en EUR 3.741.000 opgelegd gekregen. De betrokken onderdelen van de BIOS-groep (BIOS) kregen samen een boete van EUR 643.000.

Leidinggevenden

De NMa legde een boete op van slechts EUR 1000 aan IJsselsteden Taxi Combinatie, omdat dit bedrijf in november 2010 failliet is gegaan. Gelet op de rol die  zes leidinggevenden van de drie bedrijven bij de overtredingen hebben gespeeld, kregen zij boetes tot EUR 120.000 per persoon opgelegd.

Chris Fonteijn, bestuursvoorzitter van de NMa: “Een aanbesteding is het moment waarop taxibedrijven met elkaar kunnen en moeten concurreren om een opdracht voor groepsvervoer. Als twee ondernemingen van te voren bepalen wie van de twee voor welke opdrachten in de regio zal inschrijven, dan wordt de onderlinge concurrentie uitgeschakeld. Een opdrachtgever heeft dan minder keuze en krijgt een verkeerd beeld van het werkelijke aanbod op de markt.”

Thuismarkt

RMC en IJsselsteden kwamen volgens de NMa tot een afbakening van “thuismarkten” die zij over en weer zouden eerbiedigen. Voor verschillende situaties werkten zij uit wie welke klant mocht benaderen en wanneer zij zouden overleggen over al dan niet inschrijven. RMC en IJsselsteden spraken bovendien af dat zij niet voor andere ondernemingen in onderaanneming zouden werken. Deze afspraak duurde van 18 december 2007 tot 27 augustus 2010.

In de overeenkomst tussen RMC, BIOS en een gemeenschappelijke dochteronderneming namen partijen de clausule op dat zij niet zouden bieden op opdrachten in de regio Rotterdam waarvoor een van betrokken taxiondernemingen het vervoer reeds regelde. Ook spraken zij af met elkaar te overleggen, onder meer om nieuwe opdrachten van tevoren te verdelen. Deze afspraak duurde korter, van 17 april 2009 tot 1 maart 2011.

Bezwaar

De boetes zijn opgelegd in separate NMa-besluiten van 20 november 2012. Tegen deze besluiten is door nagenoeg alle partijen bezwaar aangetekend. Na bezwaar is beroep en hoger beroep mogelijk. Zowel RMC als BIOS-groep (ZCN) hebben bezwaar gemaakt tegen het besluit.

RMC en ZCN zijn van mening dat de NMa een zeer eenzijdig en onjuist beeld schetst van de werkelijkheid. “Zij gaat onder meer ten onrechte voorbij aan de context van de overeenkomsten, de bedoelingen van de partijen en de uitgebleven effecten op de markt. De partijen herkennen zich niet in de door de NMa geschetste sfeer, de genoemde intenties en de daaruit getrokken conclusies”, aldus de RMC.

Lees ook: RMC en ZCN maken bezwaar tegen besluit NMa

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Bart Pals

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

NMa legt forse boetes op aan taxibedrijven wegens ‘kartelafspraken’ | TaxiPro
NMa, Chris Fonteijn, Nederlandse Mededingingsautoriteit

NMa legt forse boetes op aan taxibedrijven wegens ‘kartelafspraken’

De NMa heeft forse boetes opgelegd aan aan de Rotterdamse taxibedrijven RMC en BIOS-groep. Zij zouden afspraken hebben gemaakt over aanbestedingen voor taxivervoer in de regio Rotterdam. Volgens de NMa zouden deze afspraken onder het kartelverbod vallen. De taxibedrijven hebben al laten weten het besluit van de NMa onbegrijpelijk te vinden en bezwaar te maken. Het ging om aanbestedingen van contracten voor het (groeps)vervoer van scholieren, gehandicapten, ouderen en zieken.

De Rotterdamse Mobiliteit Centrale (RMC) was bij beide afspraken betrokken en heeft hiervoor boetes van EUR 4.564.000 en EUR 3.741.000 opgelegd gekregen. De betrokken onderdelen van de BIOS-groep (BIOS) kregen samen een boete van EUR 643.000.

Leidinggevenden

De NMa legde een boete op van slechts EUR 1000 aan IJsselsteden Taxi Combinatie, omdat dit bedrijf in november 2010 failliet is gegaan. Gelet op de rol die  zes leidinggevenden van de drie bedrijven bij de overtredingen hebben gespeeld, kregen zij boetes tot EUR 120.000 per persoon opgelegd.

Chris Fonteijn, bestuursvoorzitter van de NMa: “Een aanbesteding is het moment waarop taxibedrijven met elkaar kunnen en moeten concurreren om een opdracht voor groepsvervoer. Als twee ondernemingen van te voren bepalen wie van de twee voor welke opdrachten in de regio zal inschrijven, dan wordt de onderlinge concurrentie uitgeschakeld. Een opdrachtgever heeft dan minder keuze en krijgt een verkeerd beeld van het werkelijke aanbod op de markt.”

Thuismarkt

RMC en IJsselsteden kwamen volgens de NMa tot een afbakening van “thuismarkten” die zij over en weer zouden eerbiedigen. Voor verschillende situaties werkten zij uit wie welke klant mocht benaderen en wanneer zij zouden overleggen over al dan niet inschrijven. RMC en IJsselsteden spraken bovendien af dat zij niet voor andere ondernemingen in onderaanneming zouden werken. Deze afspraak duurde van 18 december 2007 tot 27 augustus 2010.

In de overeenkomst tussen RMC, BIOS en een gemeenschappelijke dochteronderneming namen partijen de clausule op dat zij niet zouden bieden op opdrachten in de regio Rotterdam waarvoor een van betrokken taxiondernemingen het vervoer reeds regelde. Ook spraken zij af met elkaar te overleggen, onder meer om nieuwe opdrachten van tevoren te verdelen. Deze afspraak duurde korter, van 17 april 2009 tot 1 maart 2011.

Bezwaar

De boetes zijn opgelegd in separate NMa-besluiten van 20 november 2012. Tegen deze besluiten is door nagenoeg alle partijen bezwaar aangetekend. Na bezwaar is beroep en hoger beroep mogelijk. Zowel RMC als BIOS-groep (ZCN) hebben bezwaar gemaakt tegen het besluit.

RMC en ZCN zijn van mening dat de NMa een zeer eenzijdig en onjuist beeld schetst van de werkelijkheid. “Zij gaat onder meer ten onrechte voorbij aan de context van de overeenkomsten, de bedoelingen van de partijen en de uitgebleven effecten op de markt. De partijen herkennen zich niet in de door de NMa geschetste sfeer, de genoemde intenties en de daaruit getrokken conclusies”, aldus de RMC.

Lees ook: RMC en ZCN maken bezwaar tegen besluit NMa

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Bart Pals

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.