Mark Rutte, Diederik Samson, regering, kabinet

Coalitie wil zelfstandigenaftrek voor zzp afschaffen per 2015

Slecht nieuws voor zzp-taxichauffeurs. De coalitie VVD en PvdA wil de zelfstandigenaftrek voor zzp’ers afschaffen per 2015. Deze lastenverzwaring moet een half miljard euro opleveren. De zelfstandigenaftrek bedraagt nu nog 7.280 euro. Maar werkgevers zouden teveel worden verleid om zelfstandigen in dienst te nemen. De lasten voor werkgevers zijn lichter en de zzp’ers zouden meer geld overhouden dankzij de aftrekposten.

Dat meldt het Financieele Dagblad dinsdag op basis van een betrokkene. Oorspronkelijk zou de belasting in 2014 doorgevoerd moeten worden, maar daar zagen de regeringspartijen vanaf omdat dit te ingewikkeld zou zijn. Eerder adviseerde de commissie Van Dijkhuizen al om de zelfstandigenaftrek af te schaffen.

Sociaal Akkoord

Met het sociaal akkoord dat in april van dit jaar werd gesloten, werd door de sociale partners afgesproken om de ‘doorgeslagen flexibilisering’ op de arbeidsmarkt’ terug te dringen. Schijnconstructies met buitenlandse werknemers worden verboden, het aantal tijdelijke contracten wordt beperkt en er komt een verbod op een nulurencontract in de zorg zo valt te lezen in het akkoord.

Het CBS keek vorig jaar ook al kritisch naar de fiscale aftrekmogelijkheden voor zzp’ers. Zelfstandigen houden mede als gevolg van de MKB-winstvrijstelling en de zelfstandigenaftrek meer overhouden van een verdiende euro dan een werknemer in vaste dienst. Voor de zelfstandigenaftrek bestaat geen ‘economische ratio’, schreef het CBS.

Lastenverzwaring

Platform Zelfstandige Ondernemers (PZO), belangenbehartiger van zelfstandigen, zegt in een reactie tegen ANP ‘verbaasd’ te zijn over de eventuele lastenverzwaring. “De Commissie van Dijkhuizen presenteert maatregelen die ondernemers uit zouden moeten dagen om te groeien en te vernieuwen. Inbreuk maken op de ondernemersfaciliteiten, zoals de zelfstandigenaftrek, staat echter haaks op het standpunt om het zelfstandig ondernemerschap te stimuleren.”

PZO vindt de achthonderdduizend zelfstandigen in Nederland al genoeg opdraaien voor het begrotingstekort. De vereniging vindt dat juist deze groep ondernemers verder gestimuleerd zou moeten worden, omdat zij de economie uit het slop kunnen trekken.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Bart Pals

1 reactie op “Coalitie wil zelfstandigenaftrek voor zzp afschaffen per 2015”

John Janos|08.08.13|14:28

Er wordt 1: even aan voorbij gegaan dat wij de 3% norm willen hanteren 2: die kapitaalinjectie in de failliete banken van europa ergens van betaald dient te worden.
Van “Eigen volk eerst” ben ik geen voorstander, maar om nou ons eigen Nederland failliet te bezuinigen ten koste van andere lidstaten, daar ben ik ook geen voorstander van…

Coalitie wil zelfstandigenaftrek voor zzp afschaffen per 2015 | TaxiPro
Mark Rutte, Diederik Samson, regering, kabinet

Coalitie wil zelfstandigenaftrek voor zzp afschaffen per 2015

Slecht nieuws voor zzp-taxichauffeurs. De coalitie VVD en PvdA wil de zelfstandigenaftrek voor zzp’ers afschaffen per 2015. Deze lastenverzwaring moet een half miljard euro opleveren. De zelfstandigenaftrek bedraagt nu nog 7.280 euro. Maar werkgevers zouden teveel worden verleid om zelfstandigen in dienst te nemen. De lasten voor werkgevers zijn lichter en de zzp’ers zouden meer geld overhouden dankzij de aftrekposten.

Dat meldt het Financieele Dagblad dinsdag op basis van een betrokkene. Oorspronkelijk zou de belasting in 2014 doorgevoerd moeten worden, maar daar zagen de regeringspartijen vanaf omdat dit te ingewikkeld zou zijn. Eerder adviseerde de commissie Van Dijkhuizen al om de zelfstandigenaftrek af te schaffen.

Sociaal Akkoord

Met het sociaal akkoord dat in april van dit jaar werd gesloten, werd door de sociale partners afgesproken om de ‘doorgeslagen flexibilisering’ op de arbeidsmarkt’ terug te dringen. Schijnconstructies met buitenlandse werknemers worden verboden, het aantal tijdelijke contracten wordt beperkt en er komt een verbod op een nulurencontract in de zorg zo valt te lezen in het akkoord.

Het CBS keek vorig jaar ook al kritisch naar de fiscale aftrekmogelijkheden voor zzp’ers. Zelfstandigen houden mede als gevolg van de MKB-winstvrijstelling en de zelfstandigenaftrek meer overhouden van een verdiende euro dan een werknemer in vaste dienst. Voor de zelfstandigenaftrek bestaat geen ‘economische ratio’, schreef het CBS.

Lastenverzwaring

Platform Zelfstandige Ondernemers (PZO), belangenbehartiger van zelfstandigen, zegt in een reactie tegen ANP ‘verbaasd’ te zijn over de eventuele lastenverzwaring. “De Commissie van Dijkhuizen presenteert maatregelen die ondernemers uit zouden moeten dagen om te groeien en te vernieuwen. Inbreuk maken op de ondernemersfaciliteiten, zoals de zelfstandigenaftrek, staat echter haaks op het standpunt om het zelfstandig ondernemerschap te stimuleren.”

PZO vindt de achthonderdduizend zelfstandigen in Nederland al genoeg opdraaien voor het begrotingstekort. De vereniging vindt dat juist deze groep ondernemers verder gestimuleerd zou moeten worden, omdat zij de economie uit het slop kunnen trekken.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Bart Pals

1 reactie op “Coalitie wil zelfstandigenaftrek voor zzp afschaffen per 2015”

John Janos|08.08.13|14:28

Er wordt 1: even aan voorbij gegaan dat wij de 3% norm willen hanteren 2: die kapitaalinjectie in de failliete banken van europa ergens van betaald dient te worden.
Van “Eigen volk eerst” ben ik geen voorstander, maar om nou ons eigen Nederland failliet te bezuinigen ten koste van andere lidstaten, daar ben ik ook geen voorstander van…