pensioen, opbouw, geld, administratie

Prinsjesdag: 300 miljoen bezuinigen op zelfstandigenaftrek

De zelfstandigenaftrek wordt met 300 miljoen euro verminderd. Dat blijkt uit de dinsdag gepubliceerde Miljoenennota. De bezuiniging is mede ingegeven door de sterke toename van het aantal zelfstandigen in Nederland.

Over de aftrekpost was lange tijd onduidelijkheid. Eerst zou hij worden afgeschaft, daarna werd duidelijk dat de zelfstandigenaftrek wel zou blijven, maar in afgeslankte vorm. Hoeveel de overheid er precies op wilde bezuinigen is dinsdag bekend geworden. De huidige uitgave voor de aftrekpost is 500 miljoen euro. Daar gaat nu 300 miljoen van af.

Belastingaangifte

Zelfstandige taxichauffeurs mogen nu nog 7.280 euro van hun winst afhalen aan het einde van het jaar. Dat bedrag wordt vanaf 2015 lager. Welk bedrag de zelfstandigen moeten hanteren bij hun belastingaangifte over 2015 is nog niet geheel duidelijk.

FNV Zelfstandigen geeft in een reactie aan blij te zijn met het behoud van de zelfstandigenaftrek. Wel is volgens de belangenbehartiger de bezuiniging van 300 miljoen euro nog steeds te hoog. De bond noemt het ‘een zware slag voor zelfstandigen’.

Petitie

FNV zette in een recent verleden, samen met enkele andere zzp-belangenorganisaties, een actie op touw om de zelfstandigenaftrek te behouden. De online petitie is inmiddels door 58.000 mensen ondertekend.

Ook gaat de bijtelling voor elektrische auto’s omlaag. De bijtelling zou aanvankelijk 7 % worden per begin volgend jaar. Dat wordt 4 % vanaf 1 januari 2014 voor volledig elektrische auto’s. Voor plug-in hybride voertuigen geldt wel de 7 %. Dat blijkt uit een brief die staatssecretaris Frans Weekers van Financiën dinsdag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd, meldt BNR Nieuwsradio.

Tom van Gurp

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Tom van Gurp

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.