Flex-i-Trans, Fit System Pro, rolstoelbus

Eigenaar failliet Flex-i-Trans treft schikking van € 200.000 met curator

De eigenaar van het failliette Flex-i-Trans heeft een schikking getroffen met de curator. Het bedrijf Verachtert Beheer BV betaalt een som van 200.000 euro. In ruil daarvoor ziet de curator af van verder onderzoek naar eventuele misstanden bij het faillissement. “Het onderzoek kan als afgerond worden beschouwd”, meldt curator C. Klomp van Bierman Advocaten in het nieuwe faillissementsverslag. De schade die het faillissement van Flex-i-Trans veroorzaakt staat nu op 3,7 miljoen euro. Vorig jaar zei de curator nog grote vraagtekens te hebben bij het faillissement van Flex-i-Trans. 

Zo kwamen alle octrooien van door Flex-i-Trans ontwikkelde producten terecht bij de moedermaatschappij Verachtert BV, zonder dat duidelijk was op welke titel dit gebeurde. Verder heeft Flex-i-Trans BV in het jaar voor het faillissement extra grote voorraden aangelegd, terwijl het bedrijf aangaf dat een ‘dalende markt’ oorzaak is van het faillissement. Die voorraden waren waardeloos voor derde partijen die de boedel eventueel wilden opkopen, omdat het octrooirecht niet in de boedel zat.

Schikking

“Daarover is uitvoerig gecorrespondeerd met de diverse betrokken partijen die zich daarbij ook van rechtskundige bijstand hadden voorzien. Na uitgebreid nader onderzoek en na veel overleg en beraad is besloten om een schikking te treffen die met zich meebrengt dat de boedel zal afzien van van aansprakelijkstellingen van diverse met name genoemde partijen als het gaat om feiten en omstandigheden die op dat moment bekend waren”, aldus de curator. “Hiermee wordt voorkomen dat diverse uitgebreide procedures zouden moeten worden gevoerd waarvoor niet of nauwelijks middelen voorhanden waren.”

Verder heeft de beheersmaatschappij Verachtert BV zijn post handelsdebiteuren weer teruggekocht. Deze kende een nominale stand van € 448.943,34, maar is teruggekocht door Verachtert voor een bedrag van € 175.000,-. Dat komt volgens de curator omdat ‘een aantal zeer belangrijke posten als dubieus dan wel als oninbaar moesten worden beschouwd’.

Totale schuld 4,1 miljoen

Uit de financiële bijlage van het verslag blijkt dat de totale schade die het faillissement van Flex-i-Trans veroorzaakt 3,7 miljoen euro bedraagt. De totale boedelbijdrage is, mede door de schikking, ruim 4 ton. Maar de schulden bedragen aan preferente crediteuren ruim 2 ton en aan concurrente crediteuren 3,9 miljoen. Dat maakt in totaal 4,1 miljoen euro aan schulden.

Opvallend aan het faillissement was dat het nieuw ontwikkelde systeem (Fit System Pro) nog op 1 mei 2012 (vlak voor het faillissement) werd overgedragen aan de moedermaatschappij Verachtert. Terwijl het systeem door de werknemers van Flex-i-Trans ontwikkeld was. Het ging daarbij om de mallen, auteursrechten, domeinnamen en knowhow. Verachtert BV heeft op papier hiervoor een bedrag van € 4 miljoen betaald, maar daarvan is nooit één cent van in het bezit van Flex-i-Trans BV gekomen.

Dividenduitkering

De ‘betaling’ van 4 miljoen werd verrekend met een onmiddelijke dividenduitkering van € 2,25 miljoen aan de aandeelhouders (terwijl dat jaar fors verlies gemaakt werd). Het resterende bedrag van € 1,75 miljoen euro werd verrekend met een vordering van Verachtert BV. Maar de curator twijfelde of deze vordering ooit heeft bestaan. Verder onderzoek daarnaar is nu dus stopgezet vanwege de getroffen schikking.

Flex-i-Trans had vorig jaar zelf faillissement aangevraagd. Het initiatief voor een doorstart ging toen al snel uit van moedermaatschappij Verachtert. De curator moest echter constateren dat de feitelijk leidinggevenden daarin van de situatie misbruik maakten om vooruit te lopen op een transactie met B-Style. Inmiddels worden de producten van Flex-i-Trans geproduceerd door de nieuwe vennootschap B-style & Flex-i-Trans BV.

Curator

Het kantoor van Bierman Advocaten uit Tiel was niet bereikbaar voor extra toelichting op de transactie. Overigens is de hoogte het salaris van de curator door hem nog niet bepaald. Maar met 4,4 ton op de boedelrekening heeft hij voldoende financiële ruimte om het faillissement af te wikkelen. Overigens is nog altijd onduidelijk wie de ‘concurrente crediteuren’ zijn die nog 3,9 miljoen van Flex-i-Trans tegoed hebben. De post ‘preferente crediteuren’ (vaak belastingdienst) bedraagt slechts 2 ton.

Bart Pals

Download:

Lees ook: Curator zet grote vraagtekens bij faillissement Flex-i-Trans

Auteur: Bart Pals

8 reacties op “Eigenaar failliet Flex-i-Trans treft schikking van € 200.000 met curator”

Rodie Van der Steen|09.01.14|14:05

oja zo kan het ook ……………

JE VE AA|09.01.14|16:03

Zo da’s makkelijk geld verdient, fijne curator, laat zich eenvoudig omkopen,terwijl de schuldeisers naar hun geld kunnen fluiten, ben benieuwd hoeveel geld er onder de tafel doorgeschoven is

Harry van der Ploeg|10.01.14|01:00

Verachtelijk!!!

Ruud Kramer|10.01.14|09:59

Tja 356 uur voor een verslag a € 195,= per uur excl. btw moet toch betaald worden. Wie is hier de grootste boef ?

Marcel Nothdurft|10.01.14|14:17

Klinkt als een luie curator die elders een simpeler rendement kan verkrijgen met het lezen van de post van een andere failliete boedel.

Bart Pals|13.01.14|11:32

Beste lezers, de link naar verslag twee verwees naar verslag een. Dat is nu aangepast.
Mvg, Bart Pals

kees van burik|29.01.14|12:01

de kleine ondernemer is weer de klos

Huub Den Teuling|30.01.14|20:35

LAAIELICHTERS

Niet alleen de kleine ondernemer maar ook de WERKNEMERS.
Pak ze maar eens goed aan dat TUIG