studenten, Twente, universiteit, projectgroep

Onderzoek naar stimuleren van zuinig rijden taxichauffeurs

Een projectgroep van de Universiteit Twente doet onderzoek naar het stimuleren van zuinig en veilig rijden. De studenten richten zich met hun onderzoek specifiek op taxibedrijven. Het project wordt uitgevoerd in samenwerking met GreenStar Statistics, een programma dat het rijgedrag van chauffeurs analyseert.

“Bij een bedrijf met een groot aantal bedrijfsauto’s kunnen kleine veranderingen in rijgedrag grote brandstofbesparingen opleveren. Bovendien is het voor taxichauffeurs en hun inzittenden van belang om veilig te rijden”, licht Margot Rutgers van de projectgroep toe.

Spelelementen

In het bijzonder doet de projectgroep onderzoek naar het verbeteren van rijgedrag door spelelementen toe te voegen aan het rijden. Zo kijken zij naar de invloed van directe feedback in de auto en het vergaren van beloningen door zuinig en veilig rijgedrag. Bij het onderzoek naar een goed systeem houden de studenten zoveel mogelijk rekening met de gebruiksvriendelijkheid en het belang voor de doelgroep van hun product: taxichauffeurs.

Rugers: “Om deze reden willen wij taxichauffeurs uitnodigen een korte enquete in te vullen die ons een beter beeld geeft van de wensen van hun doelgroep, om zo ons onderzoek goed op hen te kunnen richten.”

Analyse rijgedrag

GreenStar Statistics meet via een ingebouwde blackbox en analyse van het brandstofverbruik het rijgedrag van alle bestuurders en kent een cijfer toe over de rijstijl. Directe feedback in het voertuig en periodieke trainingen verbeteren het rijgedrag van de bestuurder. Dit resulteert in veiliger rijgedrag en kostenbesparingen.

Dit is de link naar de enquete:

https://docs.google.com/forms/d/191N6FWwrkcAhuhNM_-EI1n18s2I_5u4FiD1gyZ9mnSA/viewform

Auteur: Bart Pals

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.