Kritiek op kabinetsplan voor beperking flexcontracten

De plannen van de regering om het gebruik van flexibele contracten aan banden te leggen, krijgt behoorlijk wat kritiek. Zowel de Eerste Kamer als werkgeversorganisatie ONL hebben weinig vertrouwen in de maatregelen. Partijen in de Eerste Kamer vragen zich af of de positie van werknemers niet juist verslechtert. ONL vindt dat de maatregelen niet aansluiten op de veranderende arbeidsmarkt, zoals in de taxibranche. Ondernemers moeten steeds flexibeler zijn, maar met de nieuwe regels wordt precies het tegenovergestelde bereikt, vindt de belangenorganisatie.

In de nieuwe Wet Werk en Zekerheid staan diverse maatregelen omtrent arbeidsrecht. Zo mag voortaan een werknemer nog maar twee jaar op tijdelijke contracten werken. Na twee jaar moet een werkgever de keuze maken tussen een vast contract voor de medewerker of ontslag. Dat is nu nog drie jaar. Ook mag een werknemer pas na zes maanden weer terug in dienst komen bij hetzelfde bedrijf. Die tussenperiode is nu nog drie maanden.

Contract

De wet is al door de Tweede Kamer goedgekeurd. De Eerste Kamer moet haar fiat nog geven, maar zo ver is het nog niet. Onder meer coalitiepartijen VVD en PvdA stelden onlangs kritische vragen. Ze sluiten niet uit dat werkgevers door de invoering van de nieuwe wet sneller personeel ontslaan in plaats van sneller een vast contract geven.

De keuze om een nieuwe tijdelijke werknemer in dienst te nemen, wordt aantrekkelijk voor werkgevers dan het aanbieden van een vast contract. Ook bestaat de kans dat een werknemer wordt ingeruild voor een zzp’er, denken diverse senatoren. Terwijl de regels juist bedoeld zijn om personeel sneller aan een vast contract te helpen.

Flexibel

Vanuit de kant van werkgevers is ook kritiek te horen. Ondernemersorganisatie ONL vindt dat in de nieuwe maatregelen te weinig rekening wordt gehouden met kleine ondernemers en starters. “Vaste contracten worden vaster en flexibele contracten worden ook vaster”, zegt woordvoerder Marieke Dekker. “De arbeidsmarkt is in beweging en de politiek loopt achter.”

Volgens de belangenclub moeten werkgevers tegenwoordig veel flexibeler zijn dan in het verleden. De arbeidsmarkt moet daarom ook flexibeler worden gemaakt en de nieuwe maatregelen doen precies het tegenovergestelde. De vaste contracten moeten juist minder star worden, als het aan ONL ligt. Daardoor zouden werkgevers juist eerder bereid zijn een vast contract aan te bieden.

Ontslag

Een aantal maatregelen van de Wet Werk en Zekerheid gaat al in per 1 juli van dit jaar. De overige maatregelen worden een jaar later van kracht. Tenminste, als de Eerste Kamer ermee instemt. Of er een goedkeuring komt, is nog onduidelijk. De commissie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft dinsdag gepraat over de plannen en heeft besloten volgende week opnieuw naar het wetsvoorstel te kijken.

Naast eerder genoemde maatregelen zijn er ook plannen voor een zogeheten transitievergoeding. Die vergoeding moet een werkgever betalen aan de werknemer bij ontslag. De werknemer kan dat geld gebruiken om gemakkelijker aan een baan te komen, bijvoorbeeld door zich te laten omscholen. De transitievergoeding is verplicht bij een dienstverband van minimaal twee jaar. Voor ondernemers met minder dan 25 man personeel wordt een uitzondering gemaakt. De hoogte van de transitievergoeding wordt voor deze werkgevers beperkt.

Werknemers

Daarnaast mogen ondernemers geen proefperiode meer afspreken in een contract van zes maanden of korter. Ook komt er een verplichting om werknemers met een tijdelijk contract minimaal één maand van tevoren duidelijk te maken of ze kunnen blijven of niet. Doet een werkgever dat bijvoorbeeld drie weken te laat, is hij verplicht de eerste drie weken na afloop van het contract loon door te betalen aan de werknemer.

Tom van Gurp

Lees ook: Tweede Kamer gaat akkoord met terugdringen flexcontracten

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Tom van Gurp

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Kritiek op kabinetsplan voor beperking flexcontracten | TaxiPro

Kritiek op kabinetsplan voor beperking flexcontracten

De plannen van de regering om het gebruik van flexibele contracten aan banden te leggen, krijgt behoorlijk wat kritiek. Zowel de Eerste Kamer als werkgeversorganisatie ONL hebben weinig vertrouwen in de maatregelen. Partijen in de Eerste Kamer vragen zich af of de positie van werknemers niet juist verslechtert. ONL vindt dat de maatregelen niet aansluiten op de veranderende arbeidsmarkt, zoals in de taxibranche. Ondernemers moeten steeds flexibeler zijn, maar met de nieuwe regels wordt precies het tegenovergestelde bereikt, vindt de belangenorganisatie.

In de nieuwe Wet Werk en Zekerheid staan diverse maatregelen omtrent arbeidsrecht. Zo mag voortaan een werknemer nog maar twee jaar op tijdelijke contracten werken. Na twee jaar moet een werkgever de keuze maken tussen een vast contract voor de medewerker of ontslag. Dat is nu nog drie jaar. Ook mag een werknemer pas na zes maanden weer terug in dienst komen bij hetzelfde bedrijf. Die tussenperiode is nu nog drie maanden.

Contract

De wet is al door de Tweede Kamer goedgekeurd. De Eerste Kamer moet haar fiat nog geven, maar zo ver is het nog niet. Onder meer coalitiepartijen VVD en PvdA stelden onlangs kritische vragen. Ze sluiten niet uit dat werkgevers door de invoering van de nieuwe wet sneller personeel ontslaan in plaats van sneller een vast contract geven.

De keuze om een nieuwe tijdelijke werknemer in dienst te nemen, wordt aantrekkelijk voor werkgevers dan het aanbieden van een vast contract. Ook bestaat de kans dat een werknemer wordt ingeruild voor een zzp’er, denken diverse senatoren. Terwijl de regels juist bedoeld zijn om personeel sneller aan een vast contract te helpen.

Flexibel

Vanuit de kant van werkgevers is ook kritiek te horen. Ondernemersorganisatie ONL vindt dat in de nieuwe maatregelen te weinig rekening wordt gehouden met kleine ondernemers en starters. “Vaste contracten worden vaster en flexibele contracten worden ook vaster”, zegt woordvoerder Marieke Dekker. “De arbeidsmarkt is in beweging en de politiek loopt achter.”

Volgens de belangenclub moeten werkgevers tegenwoordig veel flexibeler zijn dan in het verleden. De arbeidsmarkt moet daarom ook flexibeler worden gemaakt en de nieuwe maatregelen doen precies het tegenovergestelde. De vaste contracten moeten juist minder star worden, als het aan ONL ligt. Daardoor zouden werkgevers juist eerder bereid zijn een vast contract aan te bieden.

Ontslag

Een aantal maatregelen van de Wet Werk en Zekerheid gaat al in per 1 juli van dit jaar. De overige maatregelen worden een jaar later van kracht. Tenminste, als de Eerste Kamer ermee instemt. Of er een goedkeuring komt, is nog onduidelijk. De commissie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft dinsdag gepraat over de plannen en heeft besloten volgende week opnieuw naar het wetsvoorstel te kijken.

Naast eerder genoemde maatregelen zijn er ook plannen voor een zogeheten transitievergoeding. Die vergoeding moet een werkgever betalen aan de werknemer bij ontslag. De werknemer kan dat geld gebruiken om gemakkelijker aan een baan te komen, bijvoorbeeld door zich te laten omscholen. De transitievergoeding is verplicht bij een dienstverband van minimaal twee jaar. Voor ondernemers met minder dan 25 man personeel wordt een uitzondering gemaakt. De hoogte van de transitievergoeding wordt voor deze werkgevers beperkt.

Werknemers

Daarnaast mogen ondernemers geen proefperiode meer afspreken in een contract van zes maanden of korter. Ook komt er een verplichting om werknemers met een tijdelijk contract minimaal één maand van tevoren duidelijk te maken of ze kunnen blijven of niet. Doet een werkgever dat bijvoorbeeld drie weken te laat, is hij verplicht de eerste drie weken na afloop van het contract loon door te betalen aan de werknemer.

Tom van Gurp

Lees ook: Tweede Kamer gaat akkoord met terugdringen flexcontracten

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Tom van Gurp

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.