Boordcomputer, Taxi, BCT

31 mei laatste dag om een BCT te bestellen met subsidie

Zaterdag 31 mei is de laatste dag voor taxi-ondernemers om een Boordcomputer Taxi te bestellen en zeker te weten de subsidie ervoor te ontvangen. Want daartoe moet de BCT vóór 1 juni besteld zijn. Als de leverancier hem dan voor 1 september inbouwt en activeert, krijgt de taxi-ondernemer 600 euro subsidie per apparaat. 

“Bij een eventuele controle in de zomermaanden volgt dan uiteraard ook geen boete. De ondernemers en chauffeurs dienen in het voertuig een kopie van de orderbevestiging met handtekening te hebben voor bewijs”, meldt KNV Taxi.

BCT-verplichting

De BCT-verplichting gaat in per 1 juli. Na 1 juni, maar voor 1 juli kunnen taxi-ondernemers in principe ook de BCT nog bestellen, maar dan is er alleen nog recht op de subsidie als de BCT voor 1 juli hebt ingebouwd en geactiveerd is.

“Degenen die na 1 juli de BCT’s pas bestellen, hebben geen recht meer op subsidie en lopen de kans om een hoge boete te ontvangen van ILT indien ze rijden zonder BCT in het taxivoertuig”, zegt KNV.

Contractvervoer

Voor voertuigen waarmee uitsluitend contractvervoer wordt verricht, geldt dat zij 1 februari 2015 de BCT verplicht moeten gebruiken. Dus mogen zij geen boete ontvangen in de maanden ervoor.

KNV: “Echter, de subsidie ontvangen ook zij alleen als voor juni besteld is, danwel voor 1 juli, maar in dat geval ook ingebouwd en geactiveerd. Bij twijfel of daadwerkelijk contractvervoer wordt gedaan, is het aan ILT om dit uit te zoeken. Bij hen ligt de bewijslast.”

Subsidieregeling

Bij niet contractvervoerders (consumententaxi) die de BCT al hebben ingebouwd, moet deze vanaf 1 juli wel verplicht gebruikt worden. De verschoven subsidieregeling is alleen bedoeld om bedrijven die het niet zelf kunnen helpen en dus wel op tijd besteld hebben (voor juni) toch de subsidie te geven indien de BCT niet op tijd kan worden ingebouwd en geactiveerd.

“Verder is het advies om een reserve ondernemerskaart te hebben voor de ondernemers die er nu één hebben. Dit voor het geval deze ondernemerskaart het niet meer doet. Aangezien de aanvraag voor een nieuwe kaart een paar weken duurt, is een reserve ondernemerskaart geen overbodige luxe”, aldus KNV.

Auteur: Bart Pals

4 reacties op “31 mei laatste dag om een BCT te bestellen met subsidie”

Henk Neervoort|31.05.14|11:48

tuurlijk is dat het advies om een reserve ondernemers kaart te hebben weer €109.00 die mogen ze erwel bij leveren voor dat geld

Jeroen van den Bosch|31.05.14|22:25

Duidelijker kan het volgens mij niet

Rodney Barten|03.06.14|08:28

Als je kaartje stuk gaat(?)kan je toch altijd nog met je BSN nummer de BCT bedienen, of is dat iets wat niet mag….Waarvoor is die mogelijkheid er uberhaupt?

Ton van Dalfsen|04.06.14|12:57

@ Rodney, En dan nog iets: Volgens de wet moet je de chauffeurspas/kaart zichtbaar in de auto hebben voor de klanten. Dat kan dus niet als hij half in de BCT steekt. De wet rammelt dus aan alle kanten. Enne, KNV jaagt dus iedereen op nog meer kosten: extra ondernemerskaart. jongens jongens ook het KNV doet aan de praktijken mee van het kiwa UITMELKEN