pensioen, opbouw, geld, administratie

Overheid geeft goedkeuring aan pensioenfonds zzp’ers

De overheid heeft haar goedkeuring gegeven aan het ZZP Pensioenfonds. Dat betekent dat het initiatief definitief doorgaat. Het doel is om op 1 januari 2015 van start te gaan. De belangrijkste kenmerken van het ZZP Pensioenfonds zijn de vrijwillige deelname, een flexibele inleg, geen winstoogmerk en lage beheerskosten. Ook blijft inleg van deelnemers en verdwijnt het niet in een gezamenlijke pot. Dat meldt Stichting ZZP Nederland.

ZZP Pensioenfonds is ontstaan door een samenwerking tussen Stichting ZZP Nederland, Zelfstandigen Bouw, FNV Zelfstandigen en PZO. De goedkeuring door de overheid betekent dat de inleg fiscaal aftrekbaar is en als de uitkering ingaat is deze belast. Inmiddels is overeenstemming met pensioenbeheerder APG die de regeling gaat uitvoeren.

Beleggingen

Voor het maximale rendement is gekozen voor een beleggingsmix en beleggingsrisico die verschilt per leeftijdsgroep. Daarvan kan door deelnemers worden afgeweken. Zij kunnen ook zelf bepalen wanneer de pensioenuitkering moet ingaan en voor hoe lang zij de uitkering willen ontvangen. De hoogte van de uitkering is afhankelijk van deze factoren en uw opgebouwd vermogen.

“Daarnaast hebben we kunnen bereiken dat er een opname mag worden gedaan als iemand langdurig zonder inkomsten zit door arbeidsongeschiktheid. En mocht iemand aanspraak moeten doen op een bijstanduitkering of bij een faillissement, dan hoeft hij niet eerst uw opgebouwde pensioen aan te spreken”, licht Maarten Post, voorzitter Stichting ZZP Nederland toe.

Overlijden

Mocht de zzp’er voor de pensioenleeftijd overlijden, dan gaat zijn inleg over naar de erfgenamen. Post: “Het is en blijft uw eigen vermogen. Dat zijn grote verschillen met de bestaande pensioenfondsen.”

De samenwerkende zzp-organisaties en APG werken in de komende periode de nadere details en de manier waarop het pensioeninitiatief concreet wordt uitgevoerd, verder uit. Daarnaast worden stichtingsbestuur en inspraak van de deelnemers nader vastgesteld, waarbij het uitgangspunt is dat het een regeling voor én door zzp’ers is.

Zzp-taxichauffeurs

Het initiatief is bedoeld voor alle zzp’ers in Nederland, waaronder zzp-taxichauffeurs. Taxichauffeurs in loondienst zijn via de CAO Taxivervoer aangesloten bij het Pensioenfonds Vervoer.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Bart Pals

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Overheid geeft goedkeuring aan pensioenfonds zzp’ers | TaxiPro
pensioen, opbouw, geld, administratie

Overheid geeft goedkeuring aan pensioenfonds zzp’ers

De overheid heeft haar goedkeuring gegeven aan het ZZP Pensioenfonds. Dat betekent dat het initiatief definitief doorgaat. Het doel is om op 1 januari 2015 van start te gaan. De belangrijkste kenmerken van het ZZP Pensioenfonds zijn de vrijwillige deelname, een flexibele inleg, geen winstoogmerk en lage beheerskosten. Ook blijft inleg van deelnemers en verdwijnt het niet in een gezamenlijke pot. Dat meldt Stichting ZZP Nederland.

ZZP Pensioenfonds is ontstaan door een samenwerking tussen Stichting ZZP Nederland, Zelfstandigen Bouw, FNV Zelfstandigen en PZO. De goedkeuring door de overheid betekent dat de inleg fiscaal aftrekbaar is en als de uitkering ingaat is deze belast. Inmiddels is overeenstemming met pensioenbeheerder APG die de regeling gaat uitvoeren.

Beleggingen

Voor het maximale rendement is gekozen voor een beleggingsmix en beleggingsrisico die verschilt per leeftijdsgroep. Daarvan kan door deelnemers worden afgeweken. Zij kunnen ook zelf bepalen wanneer de pensioenuitkering moet ingaan en voor hoe lang zij de uitkering willen ontvangen. De hoogte van de uitkering is afhankelijk van deze factoren en uw opgebouwd vermogen.

“Daarnaast hebben we kunnen bereiken dat er een opname mag worden gedaan als iemand langdurig zonder inkomsten zit door arbeidsongeschiktheid. En mocht iemand aanspraak moeten doen op een bijstanduitkering of bij een faillissement, dan hoeft hij niet eerst uw opgebouwde pensioen aan te spreken”, licht Maarten Post, voorzitter Stichting ZZP Nederland toe.

Overlijden

Mocht de zzp’er voor de pensioenleeftijd overlijden, dan gaat zijn inleg over naar de erfgenamen. Post: “Het is en blijft uw eigen vermogen. Dat zijn grote verschillen met de bestaande pensioenfondsen.”

De samenwerkende zzp-organisaties en APG werken in de komende periode de nadere details en de manier waarop het pensioeninitiatief concreet wordt uitgevoerd, verder uit. Daarnaast worden stichtingsbestuur en inspraak van de deelnemers nader vastgesteld, waarbij het uitgangspunt is dat het een regeling voor én door zzp’ers is.

Zzp-taxichauffeurs

Het initiatief is bedoeld voor alle zzp’ers in Nederland, waaronder zzp-taxichauffeurs. Taxichauffeurs in loondienst zijn via de CAO Taxivervoer aangesloten bij het Pensioenfonds Vervoer.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Bart Pals

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.