taxichauffeur, nacht

Leeftijdsgrens premiekorting oudere werknemers uit ww omhoog

taxichauffeur, nacht

De leeftijdsgrens voor de mobiliteitsbonus – ook wel premiekorting genoemd – wordt in 2015 verhoogd. Geldt de premiekorting nu nog voor werknemers vanaf 50 jaar die uit een uitkering komen, dat is per 1 januari gewijzigd naar 56 jaar. De premiekorting op de werknemersverzekeringen die de werkgever moet betalen bedraagt drie jaar lang 7.000 euro per jaar. Door deze loonkosten-subsidie zijn dergelijke werknemers heel aantrekkelijk voor taxi-ondernemers.

Deze maatregel is voortgekomen uit de onderhandelingen die de ministerraad in december vorig jaar met de Tweede Kamer voerde over de versobering van de pensioenwetgeving.

Mobiliteitsbonus

Als een onderneming in 2014 al een mobiliteitsbonus ontvangt voor een uitkeringsgerechtigde van 50 jaar of ouder, verandert er in 2015 overigens niets. De verhoogde leeftijdsgrens geldt alleen voor nieuwe werknemers voor de onderneming.

In de taxibranche wordt volop gebruik gemaakt van dergelijke premiekortingen. Zowel door taxibedrijven als door taxipersoneel-leveranciers zoals Aethon. Want door de teruglopende marges in het contractvervoer is dit een eenvoudige manier om te besparen op de gemiddelde loonkosten, zonder dat de betreffende werknemer er iets van merkt.

Cao-loon

Het netto-salaris voor de werknemer is nog altijd het cao-loon. Alleen de overheid ontvangt minder belastinginkomsten voor de betreffende werknemer, vergeleken met reguliere werknemers. Al verdient de overheid deze korting indirect zelf weer terug. Want taxibedrijven die van deze regeling veelvuldig gebruik maken, kunnen weer goedkoper inschrijven op (overheids)aanbestedingen.

Auteur: Bart Pals

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.