Geld

AOW’er doorbetalen na ziekte teruggebracht naar 13 weken

Het wordt vanaf volgend jaar voor werkgevers aantrekkelijker om AOW’ers langer in dienst te houden, zodat langer gebruik kan worden gemaakt van hun kennis en ervaring. Zo wordt bijvoorbeeld de opzegtermijn van hun contract één maand en wordt de loondoorbetaling bij ziekte teruggebracht naar dertien weken in plaats van twee jaar, ook omdat AOW’ers geen recht hebben op WIA. De Eerste Kamer is akkoord gegaan met een wetsvoorstel daartoe. Overigens geldt deze maatregel niet voor taxichauffeurs die onder de CAO Taxivervoer vallen. Want de cao schrijft voor dat er een loondoorbetaling van 104 weken geldt bij ziekte.

Werkgevers vinden de loondoorbetaling bij ziekte nu vaak nog een belangrijke belemmering om gepensioneerden in dienst te houden of aan te nemen. In 2018 worden de nieuwe maatregelen geëvalueerd. Dan wordt bepaald of de loondoorbetaling bij ziekte tot zes weken wordt teruggebracht.

Verdringing

Om verdringing van niet AOW-gerechtigden te voorkomen worden ook werkgevers in de publieke sector verplicht doorwerkende AOW’ers als eerste te ontslaan bij een reorganisatie. Die regel geldt al voor de private sector. Ook is een werkgever niet verplicht om in te gaan op een verzoek van een AOW’er om het aantal werkuren uit te breiden. Zo wordt voorkomen dat dit ten koste gaat van andere werknemers. Verder krijgen AOW’ers, net als andere werknemers, recht op ten minste het minimumloon. Dat recht hebben ze nu nog niet. Als er een cao van toepassing is moet een AOW’er uiteraard hetzelfde cao-loon ontvangen als andere werknemers die hetzelfde werk doen.

In de Wet werk en zekerheid is al geregeld dat een werkgever het contract bij het bereiken van de AOW-leeftijd zonder tussenkomst van UWV of rechter kan opzeggen. Ook hoeft er geen transitievergoeding betaald te worden. Wanneer een AOW’er daarna in vaste dienst wordt genomen gelden wel weer de gewone ontslagregels. Behalve dat er ook dan geen transitievergoeding betaald hoeft te worden bij ontslag.

Pensioenpremie

Veel taxibedrijven maken gebruik van AOW’ers. Het zijn vaak goede chauffeurs die prettig met passagiers kunnen omgaan. Bovendien hoeft er voor chauffeurs die ouder zijn dan 67 jaar geen pensioenpremie afgedragen te worden; dat scheelt in de loonkosten.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Bart Pals

3 reacties op “AOW’er doorbetalen na ziekte teruggebracht naar 13 weken”

Carioca|01.10.15|10:46

Artikel 1.9 van de CAO taxi meldt dat de CAO van toepassing is ook voor mensen die de pensioengerechtigde leeftijd reeds hebben bereikt.
Artikel 1.11.1 tweede balletje meldt dat een doorbetaling moet zijn van 104 weken.

wordt vervolgd…

Carioca|01.10.15|10:46

Deze maatregel van de overheid, om de ziekteperiode voor aow+ te verkorten is, bij mijn weten, niet van volledige dwingend recht.

Mijn vraag is: wordt het aantrekkelijk vanaf volgende jaar om aow+ in dienst te nemen of pas na een wijziging van de huidige cao? Want ik denk dat de inhoud van de cao taxi de toepassing van deze overheidsmaatregel niet toestaat.

Bart Pals|02.10.15|13:01

@Carioca: Dank voor je nuttige aanvulling dat dergelijke chauffeurs ook onder de cao vallen en dus loondoorbetaling bij ziekte van 104 weken geldt. Het is toegevoegd aan het artikel.

AOW’er doorbetalen na ziekte teruggebracht naar 13 weken | TaxiPro
Geld

AOW’er doorbetalen na ziekte teruggebracht naar 13 weken

Het wordt vanaf volgend jaar voor werkgevers aantrekkelijker om AOW’ers langer in dienst te houden, zodat langer gebruik kan worden gemaakt van hun kennis en ervaring. Zo wordt bijvoorbeeld de opzegtermijn van hun contract één maand en wordt de loondoorbetaling bij ziekte teruggebracht naar dertien weken in plaats van twee jaar, ook omdat AOW’ers geen recht hebben op WIA. De Eerste Kamer is akkoord gegaan met een wetsvoorstel daartoe. Overigens geldt deze maatregel niet voor taxichauffeurs die onder de CAO Taxivervoer vallen. Want de cao schrijft voor dat er een loondoorbetaling van 104 weken geldt bij ziekte.

Werkgevers vinden de loondoorbetaling bij ziekte nu vaak nog een belangrijke belemmering om gepensioneerden in dienst te houden of aan te nemen. In 2018 worden de nieuwe maatregelen geëvalueerd. Dan wordt bepaald of de loondoorbetaling bij ziekte tot zes weken wordt teruggebracht.

Verdringing

Om verdringing van niet AOW-gerechtigden te voorkomen worden ook werkgevers in de publieke sector verplicht doorwerkende AOW’ers als eerste te ontslaan bij een reorganisatie. Die regel geldt al voor de private sector. Ook is een werkgever niet verplicht om in te gaan op een verzoek van een AOW’er om het aantal werkuren uit te breiden. Zo wordt voorkomen dat dit ten koste gaat van andere werknemers. Verder krijgen AOW’ers, net als andere werknemers, recht op ten minste het minimumloon. Dat recht hebben ze nu nog niet. Als er een cao van toepassing is moet een AOW’er uiteraard hetzelfde cao-loon ontvangen als andere werknemers die hetzelfde werk doen.

In de Wet werk en zekerheid is al geregeld dat een werkgever het contract bij het bereiken van de AOW-leeftijd zonder tussenkomst van UWV of rechter kan opzeggen. Ook hoeft er geen transitievergoeding betaald te worden. Wanneer een AOW’er daarna in vaste dienst wordt genomen gelden wel weer de gewone ontslagregels. Behalve dat er ook dan geen transitievergoeding betaald hoeft te worden bij ontslag.

Pensioenpremie

Veel taxibedrijven maken gebruik van AOW’ers. Het zijn vaak goede chauffeurs die prettig met passagiers kunnen omgaan. Bovendien hoeft er voor chauffeurs die ouder zijn dan 67 jaar geen pensioenpremie afgedragen te worden; dat scheelt in de loonkosten.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Bart Pals

3 reacties op “AOW’er doorbetalen na ziekte teruggebracht naar 13 weken”

Carioca|01.10.15|10:46

Artikel 1.9 van de CAO taxi meldt dat de CAO van toepassing is ook voor mensen die de pensioengerechtigde leeftijd reeds hebben bereikt.
Artikel 1.11.1 tweede balletje meldt dat een doorbetaling moet zijn van 104 weken.

wordt vervolgd…

Carioca|01.10.15|10:46

Deze maatregel van de overheid, om de ziekteperiode voor aow+ te verkorten is, bij mijn weten, niet van volledige dwingend recht.

Mijn vraag is: wordt het aantrekkelijk vanaf volgende jaar om aow+ in dienst te nemen of pas na een wijziging van de huidige cao? Want ik denk dat de inhoud van de cao taxi de toepassing van deze overheidsmaatregel niet toestaat.

Bart Pals|02.10.15|13:01

@Carioca: Dank voor je nuttige aanvulling dat dergelijke chauffeurs ook onder de cao vallen en dus loondoorbetaling bij ziekte van 104 weken geldt. Het is toegevoegd aan het artikel.