Tinker, hostess, taxi

Tinker wil failliete luchtvaartmaatschappij overnemen

Het Nederlandse taxibedrijf Tinker is één van de gegadigden om de onlangs failliet verklaarde Vlaamse luchtvaartmaatschappij VLM Airlines over te nemen. Tinker heeft weliswaar geen ervaring  met luchtvervoer, maar ziet daar wel een aanvulling op zijn huidige activiteiten in. De lange ritten die sommige klanten nu nog met de taxi maken, zouden wellicht ook per vliegtuig kunnen worden afgelegd.

Tinker is eind 2012 in Nederland van start gegaan met het vervoeren van mensen van en naar luchthavens tegen lagere tarieven dan gebruikelijk. Onder de intussen bijna tachtig werknemers zijn veel wiskundigen die zich met de optimale prijsstelling bezighouden. Door het gebruik van algoritmes kan Tinker een taxiretour naar het vliegveld vaak relatief goedkoop aanbieden, omdat deze zelflerende ritmes de kans op het combineren van ritten berekent.

Taxibedrijven

Net als bij vliegen geldt bovendien: hoe vroeger je boekt, hoe goedkoper je reist. Als mensen al een jaar van tevoren hun vliegticket boeken, kunnen ze ook meteen de taxirit van en naar het vliegveld vastleggen. In Nederland ging Tinker samenwerkingsverbanden aan met D-reizen, TUI en Sundio. Inmiddels is het bedrijf in heel Europa actief, waaronder dus ook België. Voor het daadwerkelijke vervoer worden taxibedrijven ingezet.

In België ging recent VLM Airlines op de fles. Het bedrijf bestond sinds 1993, werd enkele keren overgenomen en ging eind juni als zelfstandige onderneming failliet, waarbij 160 mensen hun baan verloren. Sindsdien meldden zich diverse partijen bij de curator om VLM Airlines over te nemen, waaronder dus Tinker. In de Gazet van Antwerpen legt algemeen directeur Gerben Abbink uit waarom Tinker deze stap wil zetten.

Langere ritten

“Wij willen VLM Airlines overnemen, met een derde van het personeel”, geeft Abbink aan, die in de activiteiten van VLM een mooie aanvulling op die van Tinker ziet. “Onze klanten leggen gemiddeld zeventig tot tachtig kilometer per rit af met onze taxi of shuttlebus. Maar soms doen ze ook langere ritten, zoals van Brussel naar Düsseldorf of van Milaan naar München. Die afstanden zijn met een vliegtuig vaak goedkoper dan met een taxi.”

Auteur: Vincent Krabbendam

Vincent Krabbendam is hoofdredacteur Personenvervoer & Verkeer bij ProMedia. Binnen dat team is hij de vaste redacteur van Infrasite.nl.

1 reactie op “Tinker wil failliete luchtvaartmaatschappij overnemen”

Ton van Dalfsen|25.07.16|18:45

Tinker is geen Taxibedrijf maar een vervoers makelaar