UWV, kantoor

Geen uitkering voor tientallen taxichauffeurs Helmond

Tientallen taxichauffeurs hoeven vooralsnog niet te rekenen op hun salarissen over de maanden maart, april en mei. Zij reden in die periode net als voorheen via een payroll-constructie voor Taxibedrijf van der Zanden uit Helmond. Volgens het UWV is deze constructie echter niet goed toegepast en waren de chauffeurs feitelijk bij Van der Zanden in dienst. Daar zouden zij dan ook het misgelopen salaris moeten claimen.

De chauffeurs werden door payrollbedrijf E-Dend aan Van der Zanden verhuurd. Het taxibedrijf betaalde E-Dend, dat op zijn beurt de salarisbetalingen verzorgde. Voorafgaand aan het faillissement van het payrollbedrijf ontvingen de tientallen chauffeurs in maart, april en mei geen salaris. Pas toen zij in juni naar een andere payroller overstapten werden ze weer betaald voor verrichte werkzaamheden.

Schijnconstructies

Maar daarmee is de kwestie van het salaris dat drie maanden lang niet werd uitbetaald natuurlijk nog niet achter de rug. Na het faillissement van E-Dend stelde uitkeringsinstantie UWV een onderzoek in naar eventuele schijnconstructies waarbij het daadwerkelijke werkgeverschap zou worden ontweken. Nu concludeert het UWV dat er inderdaad een ondeugdelijke payrollconstructie is toegepast, de chauffeurs in kwestie dus geen recht hebben op een faillissementsuitkering over de maanden waarin zij geen salaris ontvingen.

Geen recht op uitkering

“Het is pijnlijk voor deze mensen, maar ons onderzoek heeft uitgewezen dat ze juridisch in dienst waren van Taxi Van der Zanden. Dat betekent dat ze geen recht hebben op een uitkering. Ze dienen zich te wenden tot Van der Zanden”, aldus een woordvoerder van het UWV tegenover het Eindhovens Dagblad, dat de laatste tijd al veel over deze zaak schreef. Toen dit oordeel van het UWV bekend werd stelden enkele chauffeurs tegenover de krant nu het taxibedrijf aansprakelijk te willen stellen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Vincent Krabbendam

5 reacties op “Geen uitkering voor tientallen taxichauffeurs Helmond”

Freek Wiegman|09.08.16|18:13

triest dit

Jacques Wolff|09.08.16|21:14

Wat het UWV verteld is onzin. De vakbond kan namens de betrokken chauffeurs een voorlopige maatregel afdwingen. Noch in de arbeidswet, noch in jurisprudentie is daar iets over bekend, Alleen het UWV schreeuwt het hard en dan wordt het als waarheid aangenomen. De kapstok waar het om draait is dat de chauffeurs in dienst zijn van het bedrijf E-Dent (arbeidswet en jurisprudentie). Tien tegen een dat de arbeidsrechter de vorderingt toe gaat wijzen en het UWV het nakijken heeft.

Nicole Ruis|10.08.16|22:16

Mee eens Jacqeus Wolff ,

E Dend is immers juridisch werkgever

Patrick Ijsselstein|04.09.16|12:01

Nou, als ik na 4 weken werken geen salaris ontvang ga ik niet nog 2 maanden voor de kat zijn viool werken. Dit is hoe mensen in de financiële sores belanden, door de bureaucratie, en de onpersoonlijke benadering van mensen die aankloppen om hun RECHT te halen.

Wim Muller Jr.|06.09.16|12:11

De rechter denkt er gelukkig anders over ,