Update sociale zekerheid en de weg naar WGA totaal

Het samenvoegen van de WGA Vast en WGA Flex komt steeds dichterbij. Dat roept voor veel ondernemers de vraag op: moet ik wel of geen eigenrisicodrager worden of blijven voor deze Werkhervattingsregeling gedeeltelijk arbeidsongeschikten. Recura helpt bezoekers van Taxi Expo 2016 tijdens een workshop om hier een afgewogen beoordeling over te maken.

De kosten van arbeidsongeschikte (ex-)werknemers vormen voor werknemers een financieel risico waarvan de kosten fors kunnen oplopen tot wel 250.000 euro. Door diverse recente wetswijzigingen in de WIA neemt de omvang van dit risico verder toe. Het is dan ook de vraag hoe je als werkgever het beste met dit financiële risico kunt omgaan.

Wettelijk verplicht

Recentelijk heeft de Tweede Kamer ingestemd met de voorgestelde verbeteringen voor de WGA. Dit om een verbetering en stabilisatie van de hybride markt van de WGA te bewerkstelligen. Hiermee staat de route met betrekking tot samenvoeging van de WGA Vast en WGA Flex per 2017 nu definitief vast. In dat kader zijn onder meer WGA Vast en WGA Flex samengevoegd tot één WGA-premie. Daniël Classen van Recura zal de deelnemers aan zijn workshop uitleggen wat de veranderingen zijn, wat dit voor werkgevers betekent en hoe zij hier het beste mee om kunnen gaan.

Classen geeft een voorbeeld van waar op gelet moet worden. “Als WGA-eigenrisicodrager ben je wettelijk verplicht om een bank- of garantieverklaring te overleggen aan de Belastingdienst. Deze wordt in veel gevallen verstrekt door de private verzekeraar. Wanneer je vanaf 2017 eigenrisicodrager wil blijven of worden, moet de garantieverklaring voor de WGA worden uitgebreid met WGA Flex. Doe je dit niet of niet tijdig, dan word je voor een periode van drie jaar automatisch publiek verzekerd bij het UWV voor de WGA-instroom van zowel vaste als tijdelijke en/of flex arbeidscontracten.”

Strategische keuze

Als een werkgever kiest voor het publieke bestel betaalt hij een gedifferentieerde premie. Aangezien  uitkeringen met een vertraging van twee jaar worden doorbelast aan de werkgever, zal in 2016 een premie betaald worden ter financiering van de in 2014 gedane uitkeringen. “Er zitten een aantal nadelen aan het publieke bestel”, legt Classen uit. “Mocht er bijvoorbeeld een werknemer in de WGA terechtkomen, dan betaalt de werkgever door de berekeningsmethodiek van het UWV meer dan haar eigen schadelast in gedifferentieerde premie aan het UWV.”

Deze en vele andere aspecten van dit thema komen tijdens de presentatie aan bod. “WGA-eigenrisicodragen is vooral een strategische keuze waarin schadelastbeheer door middel van het beperken van de instroom en de duur van WGA-uitkeringen een belangrijke rol spelen. Wij brengen samen met klanten in kaart welke impact het WGA-eigenrisicodragen op de organisatie heeft en welke beheersmaatregelen het beste kunnen worden genomen”, aldus Classen. Zijn workshop vindt plaats op woensdag 12 oktober, van 15.00 tot 15.45 uur in Expo Houten. Meld je nu aan voor dit evenement.

Taxi Expo vindt plaats op 12 en 13 oktober in Expo Houten. Daniel Classen van Recura verzorgt zijn workshop op woensdag 12 oktober, van 15.00 tot 15.45 uur. Kijk hier voor het volledige programma van workshops en meld je vervolgens aan.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Vincent Krabbendam

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Update sociale zekerheid en de weg naar WGA totaal | TaxiPro

Update sociale zekerheid en de weg naar WGA totaal

Het samenvoegen van de WGA Vast en WGA Flex komt steeds dichterbij. Dat roept voor veel ondernemers de vraag op: moet ik wel of geen eigenrisicodrager worden of blijven voor deze Werkhervattingsregeling gedeeltelijk arbeidsongeschikten. Recura helpt bezoekers van Taxi Expo 2016 tijdens een workshop om hier een afgewogen beoordeling over te maken.

De kosten van arbeidsongeschikte (ex-)werknemers vormen voor werknemers een financieel risico waarvan de kosten fors kunnen oplopen tot wel 250.000 euro. Door diverse recente wetswijzigingen in de WIA neemt de omvang van dit risico verder toe. Het is dan ook de vraag hoe je als werkgever het beste met dit financiële risico kunt omgaan.

Wettelijk verplicht

Recentelijk heeft de Tweede Kamer ingestemd met de voorgestelde verbeteringen voor de WGA. Dit om een verbetering en stabilisatie van de hybride markt van de WGA te bewerkstelligen. Hiermee staat de route met betrekking tot samenvoeging van de WGA Vast en WGA Flex per 2017 nu definitief vast. In dat kader zijn onder meer WGA Vast en WGA Flex samengevoegd tot één WGA-premie. Daniël Classen van Recura zal de deelnemers aan zijn workshop uitleggen wat de veranderingen zijn, wat dit voor werkgevers betekent en hoe zij hier het beste mee om kunnen gaan.

Classen geeft een voorbeeld van waar op gelet moet worden. “Als WGA-eigenrisicodrager ben je wettelijk verplicht om een bank- of garantieverklaring te overleggen aan de Belastingdienst. Deze wordt in veel gevallen verstrekt door de private verzekeraar. Wanneer je vanaf 2017 eigenrisicodrager wil blijven of worden, moet de garantieverklaring voor de WGA worden uitgebreid met WGA Flex. Doe je dit niet of niet tijdig, dan word je voor een periode van drie jaar automatisch publiek verzekerd bij het UWV voor de WGA-instroom van zowel vaste als tijdelijke en/of flex arbeidscontracten.”

Strategische keuze

Als een werkgever kiest voor het publieke bestel betaalt hij een gedifferentieerde premie. Aangezien  uitkeringen met een vertraging van twee jaar worden doorbelast aan de werkgever, zal in 2016 een premie betaald worden ter financiering van de in 2014 gedane uitkeringen. “Er zitten een aantal nadelen aan het publieke bestel”, legt Classen uit. “Mocht er bijvoorbeeld een werknemer in de WGA terechtkomen, dan betaalt de werkgever door de berekeningsmethodiek van het UWV meer dan haar eigen schadelast in gedifferentieerde premie aan het UWV.”

Deze en vele andere aspecten van dit thema komen tijdens de presentatie aan bod. “WGA-eigenrisicodragen is vooral een strategische keuze waarin schadelastbeheer door middel van het beperken van de instroom en de duur van WGA-uitkeringen een belangrijke rol spelen. Wij brengen samen met klanten in kaart welke impact het WGA-eigenrisicodragen op de organisatie heeft en welke beheersmaatregelen het beste kunnen worden genomen”, aldus Classen. Zijn workshop vindt plaats op woensdag 12 oktober, van 15.00 tot 15.45 uur in Expo Houten. Meld je nu aan voor dit evenement.

Taxi Expo vindt plaats op 12 en 13 oktober in Expo Houten. Daniel Classen van Recura verzorgt zijn workshop op woensdag 12 oktober, van 15.00 tot 15.45 uur. Kijk hier voor het volledige programma van workshops en meld je vervolgens aan.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Vincent Krabbendam

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.