BIOS-Groep, taxi, taxibedrijf, taxibus

Boetebesluit taxibedrijven om kartelvorming vernietigd

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft in 2012 de taxibedrijven Bios, RMC en IJsselsteden Taxi Combinatie (ITC) ten onrechte beboet voor vermeende kartelafspraken over aanbestedingen van contracten voor doelgroepenvervoer. Dat oordeelt de rechtbank in Rotterdam. Bios is blij met de uitspraak maar betreurt het dat het zo lang heeft moeten duren voor het besluit van de ACM werd vernietigd.

De boetes werden in november 2012 opgelegd nadat de ACM constateerde dat de drie bedrijven zich in de periode van juli 2009 tot maart 2011 zouden hebben bezondigd aan kartelafspraken inzake doelgroepenvervoer in de regio Rotterdam. Dat heeft de ACM echter onvoldoende onderbouwd, zo vindt de rechtbank nu. BIOS en RMC spanden beroep aan tegen het boetebesluit en dat is nu alsnog vernietigd.

Buiten gebied actief

BIOS, RMC en ITC maakten afspraken over hun respectievelijke thuismarkten. Ze kwamen onder meer overeen ze niet zouden inschrijvingen op aanbestedingen voor percelen waar één van de anderen reeds de vervoerder was. Zolang bedrijven die zulke afspraken maken samen niet meer dan 10 procent van de markt in een bepaald geografisch gebied in handen hebben is er niets aan de hand. Is dat marktaandeel groter, dan is er sprake van kartelvorming, zo legt het Financieele Dagblad uit.

ACM betoogde dat de drie bedrijven destijds samen meer dan 10 procent van de markt Rotterdam-Rijnmond in handen hadden.  Maar de rechter vindt dat onvoldoende is onderbouwd waarom voor die geografische afbakening is gekozen. Zowel BIOS als RMC is immers regelmatig buiten het genoemde gebied actief. RMC kreeg boetes van in totaal meer dan 8 miljoen euro opgelegd; BIOS was voor 643.000 euro aan de beurt. ITC ging in november 2010 failliet en kreeg een boete van slechts 10.000 euro opgelegd.

Onderling marktgedrag

De BIOS-groep heeft een verklaring uitgedaan waarin, verwijzend naar de beslissing van de rechter, het volgende wordt gesteld: “Hiermee is een belangrijk punt bereikt in een langslepende procedure, die veel tijd, geld en energie heeft gekost. Rehabilitatie komt in zicht. Hoewel BIOS-groep tevreden is met deze uitspraak overheerst toch bitterheid. Het is teleurstellend om te moeten constateren dat er kennelijk zoveel voor nodig is opdat er uiteindelijk recht gedaan wordt.”

De vermeende overtredingen hadden betrekking op afspraken die BIOS-groep maakte binnen een bedrijf waarin zij een 50 procent deelneming heeft. Samen met de andere aandeelhouder zijn afspraken gemaakt over de inschrijfkeuzes van het gezamenlijke bedrijf op aanbestedingen. Dit mag en stond niet ter discussie. Maar de ACM meende dat uit de bewoording van de afspraken ook blijkt dat aandeelhouders hun onderlinge marktgedrag ten opzichte van elkaar hadden afgestemd. Maar het had de ACM al vroeg duidelijk kunnen zijn dat het hier louter een ongelukkige formulering betrof waaraan nimmer uitvoering is gegeven, eenvoudig omdat het oogmerk daartoe totaal afwezig was. En ook had de ACM beter moeten onderzoeken hoe groot de markt is waarop BIOS-groep opereert”, zo vindt de vervoerder.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Vincent Krabbendam

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Boetebesluit taxibedrijven om kartelvorming vernietigd | TaxiPro
BIOS-Groep, taxi, taxibedrijf, taxibus

Boetebesluit taxibedrijven om kartelvorming vernietigd

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft in 2012 de taxibedrijven Bios, RMC en IJsselsteden Taxi Combinatie (ITC) ten onrechte beboet voor vermeende kartelafspraken over aanbestedingen van contracten voor doelgroepenvervoer. Dat oordeelt de rechtbank in Rotterdam. Bios is blij met de uitspraak maar betreurt het dat het zo lang heeft moeten duren voor het besluit van de ACM werd vernietigd.

De boetes werden in november 2012 opgelegd nadat de ACM constateerde dat de drie bedrijven zich in de periode van juli 2009 tot maart 2011 zouden hebben bezondigd aan kartelafspraken inzake doelgroepenvervoer in de regio Rotterdam. Dat heeft de ACM echter onvoldoende onderbouwd, zo vindt de rechtbank nu. BIOS en RMC spanden beroep aan tegen het boetebesluit en dat is nu alsnog vernietigd.

Buiten gebied actief

BIOS, RMC en ITC maakten afspraken over hun respectievelijke thuismarkten. Ze kwamen onder meer overeen ze niet zouden inschrijvingen op aanbestedingen voor percelen waar één van de anderen reeds de vervoerder was. Zolang bedrijven die zulke afspraken maken samen niet meer dan 10 procent van de markt in een bepaald geografisch gebied in handen hebben is er niets aan de hand. Is dat marktaandeel groter, dan is er sprake van kartelvorming, zo legt het Financieele Dagblad uit.

ACM betoogde dat de drie bedrijven destijds samen meer dan 10 procent van de markt Rotterdam-Rijnmond in handen hadden.  Maar de rechter vindt dat onvoldoende is onderbouwd waarom voor die geografische afbakening is gekozen. Zowel BIOS als RMC is immers regelmatig buiten het genoemde gebied actief. RMC kreeg boetes van in totaal meer dan 8 miljoen euro opgelegd; BIOS was voor 643.000 euro aan de beurt. ITC ging in november 2010 failliet en kreeg een boete van slechts 10.000 euro opgelegd.

Onderling marktgedrag

De BIOS-groep heeft een verklaring uitgedaan waarin, verwijzend naar de beslissing van de rechter, het volgende wordt gesteld: “Hiermee is een belangrijk punt bereikt in een langslepende procedure, die veel tijd, geld en energie heeft gekost. Rehabilitatie komt in zicht. Hoewel BIOS-groep tevreden is met deze uitspraak overheerst toch bitterheid. Het is teleurstellend om te moeten constateren dat er kennelijk zoveel voor nodig is opdat er uiteindelijk recht gedaan wordt.”

De vermeende overtredingen hadden betrekking op afspraken die BIOS-groep maakte binnen een bedrijf waarin zij een 50 procent deelneming heeft. Samen met de andere aandeelhouder zijn afspraken gemaakt over de inschrijfkeuzes van het gezamenlijke bedrijf op aanbestedingen. Dit mag en stond niet ter discussie. Maar de ACM meende dat uit de bewoording van de afspraken ook blijkt dat aandeelhouders hun onderlinge marktgedrag ten opzichte van elkaar hadden afgestemd. Maar het had de ACM al vroeg duidelijk kunnen zijn dat het hier louter een ongelukkige formulering betrof waaraan nimmer uitvoering is gegeven, eenvoudig omdat het oogmerk daartoe totaal afwezig was. En ook had de ACM beter moeten onderzoeken hoe groot de markt is waarop BIOS-groep opereert”, zo vindt de vervoerder.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Vincent Krabbendam

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.