rechtbank, leerlingenvervoer, rechter, gemeente

Salarisclaim chauffeurs Van der Zanden afgewezen

De eis dat Taxibedrijf Van der Zanden achterstallig loon aan chauffeurs moet betalen is in een kort geding afgewezen. Volgens de kantonrechter is de conclusie van het UWV dat Van der Zanden voor deze kosten moet opdraaien op onvolledig onderzoek gebaseerd. Deze payrollingkwestie duurt daarmee voort.

Tientallen taxichauffeurs rijden al jaren voor Taxibedrijf Van der Zanden uit Helmond . Dat deden ze via payrollbedrijf E-Dend, waar ze dus feitelijk in dienst waren. E-Dend ging afgelopen mei failliet. Hoewel de chauffeurs daarna bleven rijden, kregen ze over maart, april en mei geen salaris. In juni stapten de chauffeurs naar een nieuw payrollbedrijf over, iets waarbij Taxi van der Zanden nog zegt te hebben geholpen. Sindsdien ontvangen de chauffeurs weer hun loon. Maar het salaris over maart, april en mei is tot op heden niet uitbetaald.

Aankloppen bij taxibedrijf

Het UWV liet begin augustus weten dat de chauffeurs definitief geen aanspraak kunnen maken op een faillissementsuitkering. Volgens de uitkeringsinstantie moesten zij aankloppen bij het taxibedrijf, een lezing die door de vervoerder zelf werd bestreden. Daarop stapten enkele chauffeurs naar de rechter, om langs die weg hun achterstallige salaris van Van der Zanden te krijgen.

De kantonrechter heeft hun claim echter afgewezen, zo meldt het Eindhovens Dagblad. De vordering van in totaal zo’n 28.000 euro is afgewezen omdat het onderzoek van het UWV onvolledig zou zijn. Alleen de chauffeurs zijn ervoor geraadpleegd, niet de directies van Van der Zanden en E-Dend. Bovendien is het UWV volgens de rechter uitgegaan van onjuiste veronderstellingen.

Bodemprocedure

De kantonrechter wijst er ook op dat rechters in verschillende zaken anders hebben geoordeeld over payrollingkwesties. Het wachten is daarom op een oordeel van de Hoge Raad. De rechter vindt dat in deze kwestie, waarin wel een bodemprocedure loopt, geen verder onderzoek nodig is.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Vincent Krabbendam

3 reacties op “Salarisclaim chauffeurs Van der Zanden afgewezen”

Duco Douwstra|20.10.16|12:45

Hoeveel payrollbedrijven hebben nu al de kans gehad om de boel op te lichten? De chauffeurs zelf kunnen deze oplichters niet controleren en de taxibedrijven ook niet.Zitten UWV en SFT hier zo te slapen en worden de chauffeurs hiervan de dupe? En ILT of belasting, wanneer gaan jullie eens iets nuttigs doen, deze 4 partijen zouden de onschuldige werknemers op tijd moeten beschermen of opdraaien voor de schade omdat ze hun plicht hebben verzaakt.Onschuldige foutjes extreem beboeten is zeker leuker

Peter Klercq|20.10.16|14:21

Duco, het UWV houdt hier kennelijk haar poot stijf.

Bij de gevestigde orde van Uitzendburo’s wordt je door hun voorgedragen als werknemer.

Bij Payroll bedrijven is het vaak zo dat DE WERKGEVER aangeeft dat de werknemer in dienst treed bij Payroll bedrijf “X”, maar hij solliciteert bij DE WERKGEVER.
Als werknemer ben je er blij mee dat je werk hebt, met als exces deze gevolgen.

Het verkooppraatje van het Payrollbedrijf naar DE WERKGEVER gaat dan over de rug van de werknemer.Kostenreductie?

Duco Douwstra|20.10.16|19:06

Dus moeten bovengenoemde instanties de werknemers beschermen, ondernemers krijgen toch ook geregeld controle als zij personeel zelf in dienst hebben.