Google Maps, Uber, taxi

Uber UK moet chauffeurs als werknemers behandelen

Uber moet twee chauffeurs in Groot-Brittannië mogelijk gaan behandelen als echte werknemers, zo oordeelde een rechter in Londen. Dat zou dus onder meer betekenen dat Uber de chauffeurs het wettelijk minimumloon moet gaan betalen. Mogelijk heeft dit op termijn ook gevolgen voor de andere 40.000 Uber-chauffeurs in Groot-Brittannië. De taxidienst gaat tegen de uitspraak in beroep.

De rechter kwam tot zijn oordeel in een zaak die meer dan een jaar geleden werd aangespannen door vakbond GMB. Deze partij baseerde zich op klachten dat Uber UK de chauffeurs hun basisrechten als werknemers zou hebben ontzegd, zo bericht The Telegraph. Uber zou zich niet hebben ingespannen om te zorgen dat de taxichauffeurs het wettelijk minimumloon verdienen, of dat zij het minimum aantal betaalde vakantiedagen krijgen.

Aanbieder van vervoersdiensten

Volgens Uber zelf is dat ook niet nodig. De onderneming ziet zichzelf als een partij die werkt met zelfstandig ondernemers: de taxichauffeurs die via de app hun diensten aanbieden en er ritten op binnenhalen. In die werkrelatie, waarbinnen Uber de technologie verzorgt, zou het niet de plicht van Uber zijn om voor de genoemde en andere zaken te zorgen.

Maar de Londense rechtbank die in deze kwestie uitspraak deed, ziet de werkrelatie tussen chauffeurs en Uber niet zoals die laatste dat ziet. “Het is naar onze mening onrealistisch om te ontkennen dat Uber in de markt actief is als een aanbieder van vervoersdiensten.” De rechter is ook van mening dat Uber zich te veel bezighoudt met het geven van een weerwoord op de vele claims van chauffeurs. De twee chauffeurs namens wie GMB de rechtszaak aanspande zijn in de ogen van de rechter werknemers van Uber, en geen onderaannemers of zelfstandig ondernemers die al hun zaakjes zelf maar moeten regelen.

Hogere commissie

Dat Uber in beroep gaat tegen de uitspraak komt niet als een verrassing. Nu gaat het slechts om twee chauffeurs, waarvan er één niet meer voor Uber rijdt. Maar wanneer het bedrijf alle chauffeurs die via de dienst ritten rijden moet gaan beschouwen als werknemers, zet dat het kostenplaatje en feitelijk het hele business model in een volstrekt ander daglicht. The Telegraph laat een deskundige aan het woord, die voorspelt dat Uber de eventuele hoge kosten van het werkgeverschap wellicht zal verrekenen in een hogere commissie per rit die via de app wordt binnengehaald.

Volgens Uber UK is het zinnig om de uitspraak aan te vechten. Het bedrijf is van mening dat veruit de meeste van de 40.000 chauffeurs juist bij Uber aangesloten zijn om flexibel te kunnen werken en zo en grote mate van vrijheid in dat werk te kunnen genieten. Uber benadrukt ook dat deze uitspraak alleen betrekking heeft op de twee chauffeurs die de zaak hebben aangespannen. Maar als er één schaap over de dam is, volgen er meer, en dat zal Uber willen voorkomen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Vincent Krabbendam

4 reacties op “Uber UK moet chauffeurs als werknemers behandelen”

Rodney Barten|01.11.16|13:00

Stelletje uitzuigers zijn het, wat is de commissie die momenteel gerekend word in NL?

Ruben Brandenburg|01.11.16|14:26

sommige nog 20 de meeste nu 25 procent

Albert Lasschuit|04.11.16|05:54

wie stapt hier met steun in de rug naar de rechter

Job Crouwel|08.11.16|06:42

nar de rechter stappen? als de man vvdér is kan je het wel vergeten.uber in het zadel geholpen door de vvd.LAAT ze oprotten…uber een buitenlandse onderneming die hier ook de markt wil uitzuigen,,weer een dief die waarschijnlijk geen belasting betaalt aan Nederland….geholpen door de klojo’s die voor ze rijden ,die hebben geen hersenen om na te denken,kunnen beter naar de wallen gaan voor een blowjob worden ze ook uit gezogen,laatst een klant was bij uber duurder uit ,WEG MET uber!!!!!!!!!!!!!

Uber UK moet chauffeurs als werknemers behandelen | TaxiPro
Google Maps, Uber, taxi

Uber UK moet chauffeurs als werknemers behandelen

Uber moet twee chauffeurs in Groot-Brittannië mogelijk gaan behandelen als echte werknemers, zo oordeelde een rechter in Londen. Dat zou dus onder meer betekenen dat Uber de chauffeurs het wettelijk minimumloon moet gaan betalen. Mogelijk heeft dit op termijn ook gevolgen voor de andere 40.000 Uber-chauffeurs in Groot-Brittannië. De taxidienst gaat tegen de uitspraak in beroep.

De rechter kwam tot zijn oordeel in een zaak die meer dan een jaar geleden werd aangespannen door vakbond GMB. Deze partij baseerde zich op klachten dat Uber UK de chauffeurs hun basisrechten als werknemers zou hebben ontzegd, zo bericht The Telegraph. Uber zou zich niet hebben ingespannen om te zorgen dat de taxichauffeurs het wettelijk minimumloon verdienen, of dat zij het minimum aantal betaalde vakantiedagen krijgen.

Aanbieder van vervoersdiensten

Volgens Uber zelf is dat ook niet nodig. De onderneming ziet zichzelf als een partij die werkt met zelfstandig ondernemers: de taxichauffeurs die via de app hun diensten aanbieden en er ritten op binnenhalen. In die werkrelatie, waarbinnen Uber de technologie verzorgt, zou het niet de plicht van Uber zijn om voor de genoemde en andere zaken te zorgen.

Maar de Londense rechtbank die in deze kwestie uitspraak deed, ziet de werkrelatie tussen chauffeurs en Uber niet zoals die laatste dat ziet. “Het is naar onze mening onrealistisch om te ontkennen dat Uber in de markt actief is als een aanbieder van vervoersdiensten.” De rechter is ook van mening dat Uber zich te veel bezighoudt met het geven van een weerwoord op de vele claims van chauffeurs. De twee chauffeurs namens wie GMB de rechtszaak aanspande zijn in de ogen van de rechter werknemers van Uber, en geen onderaannemers of zelfstandig ondernemers die al hun zaakjes zelf maar moeten regelen.

Hogere commissie

Dat Uber in beroep gaat tegen de uitspraak komt niet als een verrassing. Nu gaat het slechts om twee chauffeurs, waarvan er één niet meer voor Uber rijdt. Maar wanneer het bedrijf alle chauffeurs die via de dienst ritten rijden moet gaan beschouwen als werknemers, zet dat het kostenplaatje en feitelijk het hele business model in een volstrekt ander daglicht. The Telegraph laat een deskundige aan het woord, die voorspelt dat Uber de eventuele hoge kosten van het werkgeverschap wellicht zal verrekenen in een hogere commissie per rit die via de app wordt binnengehaald.

Volgens Uber UK is het zinnig om de uitspraak aan te vechten. Het bedrijf is van mening dat veruit de meeste van de 40.000 chauffeurs juist bij Uber aangesloten zijn om flexibel te kunnen werken en zo en grote mate van vrijheid in dat werk te kunnen genieten. Uber benadrukt ook dat deze uitspraak alleen betrekking heeft op de twee chauffeurs die de zaak hebben aangespannen. Maar als er één schaap over de dam is, volgen er meer, en dat zal Uber willen voorkomen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Vincent Krabbendam

4 reacties op “Uber UK moet chauffeurs als werknemers behandelen”

Rodney Barten|01.11.16|13:00

Stelletje uitzuigers zijn het, wat is de commissie die momenteel gerekend word in NL?

Ruben Brandenburg|01.11.16|14:26

sommige nog 20 de meeste nu 25 procent

Albert Lasschuit|04.11.16|05:54

wie stapt hier met steun in de rug naar de rechter

Job Crouwel|08.11.16|06:42

nar de rechter stappen? als de man vvdér is kan je het wel vergeten.uber in het zadel geholpen door de vvd.LAAT ze oprotten…uber een buitenlandse onderneming die hier ook de markt wil uitzuigen,,weer een dief die waarschijnlijk geen belasting betaalt aan Nederland….geholpen door de klojo’s die voor ze rijden ,die hebben geen hersenen om na te denken,kunnen beter naar de wallen gaan voor een blowjob worden ze ook uit gezogen,laatst een klant was bij uber duurder uit ,WEG MET uber!!!!!!!!!!!!!