Karhoo

Taxi-app Karhoo staakt activiteiten uit financiële nood

Karhoo

Karhoo heeft zijn activiteiten als app voor het vergelijken van taxi’s stopgezet. Het bedrijf heeft verklaard dat het geld om verder te gaan er op dit moment simpelweg niet is. De app zou op korte termijn ook op de Nederlandse markt worden gelanceerd.

Karhoo heeft zijn hoofdkantoor in Engeland en heeft daarnaast vestigingen in New York, Singapore en Los Angeles. Met de app konden mensen de aangesloten aanbieders van taxiritten met elkaar vergelijken en de rit van hun keuze boeken. De dienst was al uitgerold in diverse Engelse steden, evenals in enkele andere landen. De komende maanden zou de app ook van start gaan in onder meer Nederland, maar dat gaat vooralsnog niet door.

Financiële misstanden

Het bedrijf is niet failliet, maar verkeert wel ‘in administration’: de Britse variant van surseance van betaling, in veel gevallen het voorportaal van faillissement. Karhoo bekijkt nu welke mogelijkheden er zijn om het bedrijf toch voort te zetten, maar de 200 medewerkers staan op straat. Het officiële statement luidt als volgt: “Helaas werd het onlangs duidelijk dat onze financiële situatie penibel is, en dat we dringend behoefte hebben aan liquide middelen. Gesprekken met een potentiële financier liepen echter stuk, waardoor we gedwongen waren onze werkzaamheden te staken.”

Naast deze formele toelichting, bericht Bloomberg echter over financiële misstanden binnen Karhoo. Oprichter en CEO Daniel Ishtag zou regelmatig aankopen hebben gedaan die weinig of niets met de activiteiten van het bedrijf te maken hadden. Bloomberg baseert zich op bronnen binnen het bedrijf en noemt ingediende declaraties voor zaken als dure kleding, Cubaanse sigaren en een verblijf in Las Vegas. Dat diverse medewerkers hier de noodklok over luidden zou aan dergelijke uitgaven weinig hebben veranderd.

Zonder succes

Mensen binnen en dichtbij Karhoo verklaren dat Ishtag de laatste weken niet meer op kantoor zou zijn verschenen, waarna twee andere leden van de directie nog hebben geprobeerd de boel vlot te trekken – zonder succes. Waar Ishtag uithangt is volgens velen onduidelijk, al heeft hij zijn werknemers nog wel een mail gestuurd met verontschuldigingen. Volgens Bloomberg heeft Karhoo nooit meer dan zo’n 40 miljoen euro binnengehaald, terwijl eerder werd bericht over 250 miljoen dollar. In de twee jaar dat Karhoo Uber naar de kroon probeerde te steken, is daar slechts ongeveer een miljoen mee verdiend.

Lees ook: Het kan nog alle kanten op met taxi-apps in Nederland

Auteur: Vincent Krabbendam

Vincent Krabbendam is redacteur bij ProMedia, de uitgeverij van TaxiPro.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.