Uber, app, smartphone, taxi-app, snorder

‘Uber werkt autoriteiten tegen bij invallen’

(FILES) This photo taken on April 24, 2014 shows the popular car pick-up service Uber application in Berlin. German court lifts ban on Uber car pick-up service on September 16, 2014. AFP PHOTO / DPA/ BRITTA PEDERSEN /GERMANY OUT

Volgens een voormalig medewerker van Uber in Amerika houdt de taxidienst zich op grote schaal niet aan de regels. Enerzijds zou Uber laks zijn in het beschermen van informatie over klanten en chauffeurs, anderzijds zou het bedrijf alle computers op slot gooien zodra er een inval plaatsvindt. En veel belastende informatie zou al door het bedrijf worden uitgewist. Dat blijkt uit de aanklacht en verklaring van de ex-medewerker, Samuel Spangenberg.

Spangenberg ging in 2015 bij Uber in Californië aan de slag als forensisch onderzoeker. Na een half jaar kreeg hij een positieve beoordeling. Vervolgens kreeg hij te maken met een nieuwe leiddinggevende, John Flynn. Die begon steeds meer kritiek op Spangenberg te uiten, onder meer dat hij vanwege zijn hoger dan gemiddelde leeftijd in het bedrijf niet mee zou kunnen bij Uber.

Tijdens zijn werk voor Uber herfomatteerde Spangenberg regelmatig zijn laptop. Dat deden volgens hem veel meer mensen binnen Uber, en voor Spangenberg was het een onderdeel van zijn onderzoekswerkzaamheden waar een andere leidinggevende, Joe Sullivan, mee instemde. Desondanks werd Spangenberg uiteindelijk formeel ontslagen voor het herformatteren van zijn laptop, zo valt te lezen in het document van de aanklacht. Hiermee zou hij de interne gedragsregels hebben overtreden.

Excuus voor ontslag

Het herformatteren werd volgens de ontslagen man echter pas een probleem nadat hij zij zorgen uitte dat Uber bepaalde activiteiten ondernam waarmee het regels zou overtreden. Spangenberg is ervan overtuigd dat het herformatteren van zijn laptop is gebruikt als excuus om hem op illegale basis te ontslaan. Spangenberg claimt financiële en emotionele schade te lijden door het ontslag. Hij vindt dat zijn goede naam door Uber door het slijk is gehaald en wil daarvoor genoegdoening, onder meer in de vorm van de aandelen die hem zijn toegezegd.

Spangenberg klaagt Uber aan voor het overtreden van een reeks wetten en regels op het gebied van (leeftijds)discriminatie, arbeidswetgeving, smaad en meer. Maar hij denkt uiteindelijk te zijn ontslagen omdat hij iets heeft gezegd van activiteiten die Uber ondernam, omdat ze in zijn ogen illegaal zijn. Spangenberg deed intern diverse meldingen over de werkwijze van het Security Response Team van Uber. Deze meldingen deed hij aan zijn leidinggevenden, zo blijkt uit zijn verklaring voor de rechtbank.

Door iedereen in te zien

Enerzijds zou Uber de data waarover het beschikt onvoldoende beschermen. De loonadministratie was voor elke medewerker te raadplegen in een onbeveiligd Google-document. Op ongeveer dezelfde manier kon iedereen in dienst van Uber zonder problemen bij de gedetailleerde informatie over klanten en chauffeurs. Spangenberg claimt verder dat er een geschreven interne richtlijn bestaat om de regels voor de bescherming van data te overtreden als dat in het belang van het bedrijf is.

Spangenberg uitte bezwaren tegen de protocollen voor invallen op kantoren van Uber. Als lid van het Incident Response Team werd hij gebeld als er invallen plaatsvonden omdat het bedrijf zich niet zou hebben gehouden aan de regels. Bij zo’n inval gooide Uber het kantoor op slot en werden alle verbindingen verbroken, zodat de onderzoekers niet bij de gezochte informatie konden komen. Spangenberg moest dan zo snel mogelijk de versleutelde computers en andere benodigdheden vervangen. Dat deed hij bijvoorbeeld na een inval in Montreal, in mei 2015.

Documenten gewist

Tot slot geeft Spangenberg aan altijd alle gegevens te hebben bewaard die eventueel nodig zouden zijn als bewijs in een rechtsgang. Hij stelt dat Uber zelf juist regelmatig documenten en gegevens uitwiste als het idee bestond dat deze als bewijs van onwettige praktijken konden dienen.

Volgens Uber zelf is het geen geheim dat het bedrijf data van klanten en chauffeurs heeft. Uber ziet het als zijn taak deze informatie te beschermen en claimt mee te werken met de autoriteiten als die met een dagvaarding voor de deur staan om een inval te doen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Vincent Krabbendam

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

‘Uber werkt autoriteiten tegen bij invallen’ | TaxiPro
Uber, app, smartphone, taxi-app, snorder

‘Uber werkt autoriteiten tegen bij invallen’

(FILES) This photo taken on April 24, 2014 shows the popular car pick-up service Uber application in Berlin. German court lifts ban on Uber car pick-up service on September 16, 2014. AFP PHOTO / DPA/ BRITTA PEDERSEN /GERMANY OUT

Volgens een voormalig medewerker van Uber in Amerika houdt de taxidienst zich op grote schaal niet aan de regels. Enerzijds zou Uber laks zijn in het beschermen van informatie over klanten en chauffeurs, anderzijds zou het bedrijf alle computers op slot gooien zodra er een inval plaatsvindt. En veel belastende informatie zou al door het bedrijf worden uitgewist. Dat blijkt uit de aanklacht en verklaring van de ex-medewerker, Samuel Spangenberg.

Spangenberg ging in 2015 bij Uber in Californië aan de slag als forensisch onderzoeker. Na een half jaar kreeg hij een positieve beoordeling. Vervolgens kreeg hij te maken met een nieuwe leiddinggevende, John Flynn. Die begon steeds meer kritiek op Spangenberg te uiten, onder meer dat hij vanwege zijn hoger dan gemiddelde leeftijd in het bedrijf niet mee zou kunnen bij Uber.

Tijdens zijn werk voor Uber herfomatteerde Spangenberg regelmatig zijn laptop. Dat deden volgens hem veel meer mensen binnen Uber, en voor Spangenberg was het een onderdeel van zijn onderzoekswerkzaamheden waar een andere leidinggevende, Joe Sullivan, mee instemde. Desondanks werd Spangenberg uiteindelijk formeel ontslagen voor het herformatteren van zijn laptop, zo valt te lezen in het document van de aanklacht. Hiermee zou hij de interne gedragsregels hebben overtreden.

Excuus voor ontslag

Het herformatteren werd volgens de ontslagen man echter pas een probleem nadat hij zij zorgen uitte dat Uber bepaalde activiteiten ondernam waarmee het regels zou overtreden. Spangenberg is ervan overtuigd dat het herformatteren van zijn laptop is gebruikt als excuus om hem op illegale basis te ontslaan. Spangenberg claimt financiële en emotionele schade te lijden door het ontslag. Hij vindt dat zijn goede naam door Uber door het slijk is gehaald en wil daarvoor genoegdoening, onder meer in de vorm van de aandelen die hem zijn toegezegd.

Spangenberg klaagt Uber aan voor het overtreden van een reeks wetten en regels op het gebied van (leeftijds)discriminatie, arbeidswetgeving, smaad en meer. Maar hij denkt uiteindelijk te zijn ontslagen omdat hij iets heeft gezegd van activiteiten die Uber ondernam, omdat ze in zijn ogen illegaal zijn. Spangenberg deed intern diverse meldingen over de werkwijze van het Security Response Team van Uber. Deze meldingen deed hij aan zijn leidinggevenden, zo blijkt uit zijn verklaring voor de rechtbank.

Door iedereen in te zien

Enerzijds zou Uber de data waarover het beschikt onvoldoende beschermen. De loonadministratie was voor elke medewerker te raadplegen in een onbeveiligd Google-document. Op ongeveer dezelfde manier kon iedereen in dienst van Uber zonder problemen bij de gedetailleerde informatie over klanten en chauffeurs. Spangenberg claimt verder dat er een geschreven interne richtlijn bestaat om de regels voor de bescherming van data te overtreden als dat in het belang van het bedrijf is.

Spangenberg uitte bezwaren tegen de protocollen voor invallen op kantoren van Uber. Als lid van het Incident Response Team werd hij gebeld als er invallen plaatsvonden omdat het bedrijf zich niet zou hebben gehouden aan de regels. Bij zo’n inval gooide Uber het kantoor op slot en werden alle verbindingen verbroken, zodat de onderzoekers niet bij de gezochte informatie konden komen. Spangenberg moest dan zo snel mogelijk de versleutelde computers en andere benodigdheden vervangen. Dat deed hij bijvoorbeeld na een inval in Montreal, in mei 2015.

Documenten gewist

Tot slot geeft Spangenberg aan altijd alle gegevens te hebben bewaard die eventueel nodig zouden zijn als bewijs in een rechtsgang. Hij stelt dat Uber zelf juist regelmatig documenten en gegevens uitwiste als het idee bestond dat deze als bewijs van onwettige praktijken konden dienen.

Volgens Uber zelf is het geen geheim dat het bedrijf data van klanten en chauffeurs heeft. Uber ziet het als zijn taak deze informatie te beschermen en claimt mee te werken met de autoriteiten als die met een dagvaarding voor de deur staan om een inval te doen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Vincent Krabbendam

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.