Uber China

Uber groeit maar lijdt wel verlies

Taxidienst Uber zag zijn omzet uit geboekte taxiritten in 2016 meer dan verdubbelen tot zo’n 19 miljard euro. Desondanks werd er een nettoverlies geleden van ongeveer 2,6 miljard euro. Toch stelt Uber op de goede weg te zijn. Het is voor het eerst dat het bedrijf financiële openheid van zaken geeft, terwijl dat voor private ondernemingen geen vereiste is.

Uber gaf openheid van zaken aan media-organisatie Bloomberg. De omzet uit het aantal geboekt ritten bedroeg dus ongeveer 19 miljard euro, meer dan een verdubbeling ten opzichte van het bedrag waarvoor in 2015 ritten werden geboekt via de app. De netto omzet kwam op een kleine 6,5 miljard uit. Daar staat dus wel een verlies tegenover van zo’n 2,6 miljard euro. Cijfers over het eerste kwartaal van 2017 wilde Uber niet delen, omdat deze nog niet bekend zijn gemaakt aan de eigen investeerders. Het bedrijf wilde wel kwijt dat de ontwikkelingen in de eerste drie maanden van dit jaar volgens verwachting zijn.

Financiële armslag

De taxidienst geeft niet de indruk te maken zich zorgen te maken over het geleden verlies. De groei van de omzet is immers vele malen groter dan het verlies, en dat is waar Uber in eerste instantie naar kijkt. Het bedrijf wil in zoveel mogelijk landen zoveel mogelijk chauffeurs en klanten aan zich binden. Dat is een duur traject, waarbij de kosten een tijdlang voor de baten uit zullen gaan. Het is ook bekend dat Uber beschikt over de financiële armslag om zo’n traject uit te zitten, en men twijfelt er niet aan dat het concept op enig moment winstgevend zal worden.

De laatste maanden kwam Uber meer dan eens negatief in het nieuws. In Italië wordt de dienst verboden omdat het platform oneerlijke concurrentie in de hand zou werken. Verder was er veel te doen om de bedrijfscultuur en hielden meerdere topmensen het voor gezien. “We zijn in de gelukkige omstandigheid dat we een gezond en groeiend bedrijf zijn, wat ons de ruimte geeft om veranderingen door te voeren die nodig zijn op het gebied van management en aansprakelijkheid, onze cultuur en organisatie, en de relatie met de chauffeurs”, aldus Rachel Holt van Uber in een reactie tegen Bloomberg.

Waarde 70 miljard

Momenteel is Uber in 75 landen actief. China hoort daar niet meer bij: de strijd die daar werd gevoerd met Didi Ching eindigde in een overname. Dat avontuur kostte Uber overigens ook ongeveer een miljard euro. Maar investeerders houden vertrouwen in Uber, dat op een waarde van zo’n 70 miljard euro wordt geschat. De taxidienst laat zich qua schaal, werkwijze en verdienmodel lastig met andere partijen vergelijken. En dat maakt het ook lastig om de toekomst te voorspellen. De praktijk moet uitwijzen wat er terecht komt van de huidige verwachtingen.

Wil je ook elke week de gratis nieuwsbrief van TaxiPro ontvangen? Vul hier jouw e-mailadres in:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Onderwerpen: , ,

Auteur: Vincent Krabbendam

3 reacties op “Uber groeit maar lijdt wel verlies”

Rodney Barten|18.04.17|13:13

Ach ja, kwestie van tijd dat de provisie met een paar procent omhoog gaat, het moet toch ergens vandaan komen.

Ruben Brandenburg|18.04.17|15:35

wat eerder voor de hand ligt is dat de ritprijzen nadat ze een beursgenoteerd bedrijf worden wat uiteindelijk zal Uber gewoon een beurs genoteerd bedrijf worden. een paar dubbeltjes omhooggaan. met alleen de provicie omhoog laten gaan zullen ze alleen chauffeurs mee verliezen, en wat de klanten nu al zeggen de prijs maakt niet zoveel uit maar het gemak van de App

Jacques Wolff|17.05.17|16:17

Vandaag, de 17de mei , ontdekte ik dat via het uitzendbureau Randstad (in opdracht van Uber) mensen zoekt voor dienst. Dus een gewaarschuwd mens (taxibedrijf) telt voor twee.

Uber groeit maar lijdt wel verlies | TaxiPro
Uber China

Uber groeit maar lijdt wel verlies

Taxidienst Uber zag zijn omzet uit geboekte taxiritten in 2016 meer dan verdubbelen tot zo’n 19 miljard euro. Desondanks werd er een nettoverlies geleden van ongeveer 2,6 miljard euro. Toch stelt Uber op de goede weg te zijn. Het is voor het eerst dat het bedrijf financiële openheid van zaken geeft, terwijl dat voor private ondernemingen geen vereiste is.

Uber gaf openheid van zaken aan media-organisatie Bloomberg. De omzet uit het aantal geboekt ritten bedroeg dus ongeveer 19 miljard euro, meer dan een verdubbeling ten opzichte van het bedrag waarvoor in 2015 ritten werden geboekt via de app. De netto omzet kwam op een kleine 6,5 miljard uit. Daar staat dus wel een verlies tegenover van zo’n 2,6 miljard euro. Cijfers over het eerste kwartaal van 2017 wilde Uber niet delen, omdat deze nog niet bekend zijn gemaakt aan de eigen investeerders. Het bedrijf wilde wel kwijt dat de ontwikkelingen in de eerste drie maanden van dit jaar volgens verwachting zijn.

Financiële armslag

De taxidienst geeft niet de indruk te maken zich zorgen te maken over het geleden verlies. De groei van de omzet is immers vele malen groter dan het verlies, en dat is waar Uber in eerste instantie naar kijkt. Het bedrijf wil in zoveel mogelijk landen zoveel mogelijk chauffeurs en klanten aan zich binden. Dat is een duur traject, waarbij de kosten een tijdlang voor de baten uit zullen gaan. Het is ook bekend dat Uber beschikt over de financiële armslag om zo’n traject uit te zitten, en men twijfelt er niet aan dat het concept op enig moment winstgevend zal worden.

De laatste maanden kwam Uber meer dan eens negatief in het nieuws. In Italië wordt de dienst verboden omdat het platform oneerlijke concurrentie in de hand zou werken. Verder was er veel te doen om de bedrijfscultuur en hielden meerdere topmensen het voor gezien. “We zijn in de gelukkige omstandigheid dat we een gezond en groeiend bedrijf zijn, wat ons de ruimte geeft om veranderingen door te voeren die nodig zijn op het gebied van management en aansprakelijkheid, onze cultuur en organisatie, en de relatie met de chauffeurs”, aldus Rachel Holt van Uber in een reactie tegen Bloomberg.

Waarde 70 miljard

Momenteel is Uber in 75 landen actief. China hoort daar niet meer bij: de strijd die daar werd gevoerd met Didi Ching eindigde in een overname. Dat avontuur kostte Uber overigens ook ongeveer een miljard euro. Maar investeerders houden vertrouwen in Uber, dat op een waarde van zo’n 70 miljard euro wordt geschat. De taxidienst laat zich qua schaal, werkwijze en verdienmodel lastig met andere partijen vergelijken. En dat maakt het ook lastig om de toekomst te voorspellen. De praktijk moet uitwijzen wat er terecht komt van de huidige verwachtingen.

Wil je ook elke week de gratis nieuwsbrief van TaxiPro ontvangen? Vul hier jouw e-mailadres in:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Onderwerpen: , ,

Auteur: Vincent Krabbendam

3 reacties op “Uber groeit maar lijdt wel verlies”

Rodney Barten|18.04.17|13:13

Ach ja, kwestie van tijd dat de provisie met een paar procent omhoog gaat, het moet toch ergens vandaan komen.

Ruben Brandenburg|18.04.17|15:35

wat eerder voor de hand ligt is dat de ritprijzen nadat ze een beursgenoteerd bedrijf worden wat uiteindelijk zal Uber gewoon een beurs genoteerd bedrijf worden. een paar dubbeltjes omhooggaan. met alleen de provicie omhoog laten gaan zullen ze alleen chauffeurs mee verliezen, en wat de klanten nu al zeggen de prijs maakt niet zoveel uit maar het gemak van de App

Jacques Wolff|17.05.17|16:17

Vandaag, de 17de mei , ontdekte ik dat via het uitzendbureau Randstad (in opdracht van Uber) mensen zoekt voor dienst. Dus een gewaarschuwd mens (taxibedrijf) telt voor twee.