Cora van Nieuwenhuizen

Minister en staatssecretaris Infrastructuur bekend

Cora van Nieuwenhuizen wordt de nieuwe minister van Infrastructuur en Waterstaat. Stientje van Veldhoven zal op dat departement staatssecretaris worden. Daarmee zijn zij de opvolgers van Melanie Schultz van Haegen en Sharon Dijksma. 

Het taxibeleid van de Rijksoverheid valt onder het ministerie van IenM, waarbij in het kabinet Rutte II met name de staatssecretaris zich met dat beleid bezighield. Onder Rutte III wordt het ministerie omgedoopt in Infrastructuur en Waterstaat. Sharon Dijksma zal worden opgevolgd door Stientje van Veldhoven. Zij leerde de politieke arena in het Europees Parlement kennen. Na een aantal jaren als ambtenaar bij het ministerie voor Economische Zaken te hebben gewerkt, werd ze diplomaat in Brussel, waar ze voor Nederland onderhandelde over Europese wetgeving.

Bij de Europese Commissie werkte Van Veldhoven een aantal jaren aan het versterken van het Europese onderzoeksbeleid, waarna ze als leidinggevende terugkeerde bij Economische Zaken. In 2010 werd ze verkozen tot Tweede Kamerlid voor D66, een functie die ze tot op heden vervult. In die rol heeft ze zich met name beziggehouden met energie en klimaat, gaswinning en de circulaire economie.

Alle bestuurslagen

Cora van Nieuwenhuizen is de nieuwe minister van Infrastructuur. Daarmee blijft het ministerschap op dit departement in handen van de VVD. De politica zit sinds 1 juli 2014 voor deze partij in het Europees Parlement en was als gedeputeerde voor de provincie Brabant onder meer verantwoordelijk voor de portefeuilles Mobiliteit, Ruimtelijke Ordening en Havenschap Moerdijk. Eerder was ze ook al enkele jaren Tweede Kamerlid voor de VVD.

Het ministerschap is ongeveer de enige politiek bestuurlijke positie die Van Nieuwenhuizen nog niet heeft ingevuld. Daarover schrijft ze op haar website: “Voor zover ik weet, ben ik de enige Nederlandse Europarlementariër die alle bestuurslagen heeft gehad. Van lokaal, naar provinciaal, naar landelijk, naar Europees. Als kind had ik nooit gedacht dat dit mijn loopbaan zou worden, maar ik vind het een fantastisch beroep en het is een groot voorrecht dat ik dit al zo lang mag doen.”

Stientje van Veldhoven

Auteur: Vincent Krabbendam

Vincent Krabbendam is hoofdredacteur Personenvervoer & Verkeer bij ProMedia. Binnen dat team is hij de vaste redacteur van Infrasite.nl.

4 reacties op “Minister en staatssecretaris Infrastructuur bekend”

Pierre van Aert|23.10.17|13:47

Al weer een vrouw op Verkeer, die kan net zoals alle voorgaande dames de generaals van Rijkswaterstaat helemaal niet de baas.

Taxi Volendam|24.10.17|13:26

Het is te hopen dat de dames zich niets op de mouw laten spelden door ILT OF I&M zoals mevr.Dijksma is overkomen.
30 % foutmarge in de BCT, en dan beweren dat het apparaat veilig is, aldus Dijksma.
En dat wil men “onder de pet houden”
Na 10 jaar uitproberen op kosten van de Taxiondernemer is het welletjes.

Ton van Dalfsen|24.10.17|13:56

Het zijn toch allemaal eilandjes in het ministerie. Die daar de macht hebben kunnen de minister en staatssecretaris van alles op de mouw spelden. vernietigende rapporten in de la laten liggen enz. Ze trappen er beide maar steeds weer in. bepaalde citaten uit notulen van vergaderingen weg laten om zo alles mooier te maken dan dat het is. Al het negatieve wat de branche organisaties bij een vergadering zeggen komt echt niet bij hun terecht. Anders was de BCT allang van de baan

Ton van Dalfsen|26.10.17|19:33

Had liever een persoon als Betty de Boer op zo’n functie gezien. Zij weet van wanten want ze komt uit de transport sector. Jammer dat ze de politiek heeft verlaten. Zij begreep ons