Demonstratie Uber

Chauffeurs en Uber komen er niet uit

Bron: Uber Staking Nederland

Ondanks uitgebreid overleg zijn Uber en ontevreden chauffeurs op de belangrijkste punten niet nader tot elkaar gekomen. Uber is bijvoorbeeld niet van plan zijn commissie te verlagen van 25 naar 15 procent.

De ontevreden Uberchauffeurs doen sinds ongeveer een maand van zich spreken. Halverwege maart hebben ze geprotesteerd om de voorwaarden waaronder ze rijden te verbeteren. Ze eisen onder meer hogere tarieven, omzetgarantie, ruimte voor overleg met de taxidienst en een stop op het toelaten van nieuwe chauffeurs. In het realiseren van die doelen worden ze sinds kort gesteund door Europarlementariër Agnes Jongerius van de PvdA. Samen met partijgenoot en Tweede Kamerlid Gijs van Dijk en een delegatie van drie chauffeurs overlegde zij met Uber.

Dat leverde vanuit de ‘eisende’ partij echter niet veel op, zo verklaarde Jongerius na afloop aan het FD. Voorafgaand aan het gesprek was de stemming positief en waren er zo’n vijftig chauffeurs aanwezig om te demonstreren. Maar Uber wil de belangrijkste eisen van de ontevreden chauffeurs niet inwilligen. De commissie gaat niet van 25 naar 15 procent, het kilometertarief wordt niet verhoogd en er komt ook geen stop op het aannemen van nieuwe chauffeurs.

Niet alle eisen van tafel

Uber verklaart in een reactie dat chauffeurs een marktconform bedrag kunnen verdienen. De afgelopen jaren zijn de inkomsten van chauffeurs volgens het bedrijf met een kwart gestegen. Onafhankelijk onderzoek onder 300 chauffeurs wees verder uit dat 83 procent van hen tevreden is, benadrukt Uber.

Het bedrijf veegt overigens niet alle eisen van tafel. Zo moet het mogelijk worden om naast chauffeurs ook klanten met een te lage beoordeling te deactiveren. Ook wil Uber met de gemeente Amsterdam afspraken maken over plekken in uitgaansgebieden waar Uberchauffeurs passagiers mogen ophalen en afzetten.

Lees ook: Uberchauffeurs eisen omzetgarantie en betere tarieven

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Vincent Krabbendam

6 reacties op “Chauffeurs en Uber komen er niet uit”

Bennie de Wit|27.04.19|17:13

Als je zo dom bent om te gaan rijden voor zulke slechte voorwaarden, moet je achteraf niet gaan zeiken over slechte voorwaarden.

Rik de Swart|29.04.19|11:46

Ja je kunt ook gewoon de app verwijderen, als iedere uberchauffeur dat doet komen ze vanzelf wel met betere tarieven. Maar ja…dat durven ze toch niet waarschijnlijk hebben ze geen inkomen meer. Het zijn gewoon allemaal schijnzelfstandigen. Makkelijke prooi voor die kutkapitalisten uit Amerika.

Ton van Dalfsen|03.05.19|06:24

Ontdek Uber.
Nu tot € 20,- korting op de eerste rit.
Als zakelijke ABN AMRO Card-houder kunt u nu comfortabel en voordelig van A naar B. Met de gratis Uber app vindt u in de Randstad snel en gemakkelijk een beschikbare auto met chauffeur. En als zakelijke ABN AMRO Card-houder krijgt u nu € 20,- korting op de eerste rit bij Uber in Nederland.

Ton van Dalfsen|03.05.19|06:25

Zelfs onze eigen banken prijzen Uber aan.

Taxi Volendam|03.05.19|11:12

Investeer gezamenlijk in een eigen app vergelijkbaar aan UBER, zorg dat de klant een keuze heeft.

airport-taxi vervoer|08.05.19|17:06

Ze wilden dat Uber de km-prijs zou verhogen : wat doet Uber 2 weken na de ‘staking’ ?

Km-prijs verlagen :)