Standplaats Den Haag CS

‘Auto op diesel bij veel kilometers het schoonst’

Bron: TaxiPro (VK)

Qua milieubelasting komt een auto op aardgas het beste uit de bus. Maar wie meer dan 219.000 kilometer op de teller aantikt, rijdt het schoonst in een diesel. Dat blijkt uit onderzoek van de Duitse versie van de ANWB.

De elektrische auto blijkt minder milieuvriendelijk dan gedacht. Auto’s op benzine en diesel staan hoger op het lijstje van milieuvriendelijkheid. Dat heeft de ADAC, de Duitse tegenhanger van de ANWB, laten onderzoeken door onderzoekscentrum Joanneum Research. In het onderzoek is gekeken naar auto’s in de zogenaamde Golfklasse, met een levensduur van vijftien jaar en een jaarlijks gemiddelde van 15.000 kilometer op de teller.

Auto’s die rijden op CNG (Compressed Natural Gas) genereren tijdens hun levenscyclus de minste CO2-uitstoot. Wanneer alle energiekosten worden meegenomen in de berekening, verslaat een auto op CNG de concurrentie op benzine, diesel en ook elektrische auto’s. Nederland telt op dit moment zo’n 150 plekken waar CNG kan worden getankt.

Omslagpunt

Een elektrische auto is na 127.500 kilometer of 8,5 jaar schoner dan een auto met een benzinemotor. Een auto op diesel heeft een voorsprong op de elektrische auto tot 219.000 kilometer of 14,6 jaar. Dat laatste aantal is een gemiddelde. Een taxi zou in Nederland per jaar gemiddeld 61.000 kilometer afleggen, waardoor het omslagpunt van 219.000 kilometer al binnen vier jaar is bereikt.

De elektrische auto blijft achter op de ranglijst vanwege de CO2-uitstoot die vrijkomt bij de productie van de accu’s en vanwege de output van het elektriciteitsnet. Het onderzoek gaat uit van de beschikbare elektriciteit in Duitsland, waarvan een groot gedeelte wordt opgewekt in kolencentrales. Als een elektrische auto wordt opgeladen met duurzame elektriciteit, dan staat deze elektrische auto wel bovenaan de ranglijst van milieuvriendelijkheid.

Tegengeluid

De onderzoekers geven aan dat het lastig is om met preciezere cijfers te komen, aangezien er meerdere autoklassen zijn en ook de levensduur wisselt. Ook verschillen in de energiemix per land zorgen voor afwijkingen van het resultaat.

Auke Hoekstra is onderzoeker aan de TU Eindhoven en specialist op het gebied van elektrisch rijden. Volgens hem wordt in dit onderzoek de impact op het milieu van de productie van accu’s overdreven. Elektrische auto’s zijn volgens hem schoner dan CNG na 24.000 tot 63.000 kilometer; ze zijn schoner dan diesel na 11.000 tot 40.000 kilometer.

Auteur: Rieneke Kok

2 reacties op “‘Auto op diesel bij veel kilometers het schoonst’”

Mark Berentssen|03.09.19|15:32

En ze vergeten de 20 jaar dat een diesel auto in Afrika nog doorpruttelt…. We zullen toch ergens moeten beginnen om de transitie op gang te krijgen.

frans ritzerfeld|05.09.19|20:09

Waarom word waterstof zo gemeden, nee uitvinding in België, 1.6 m zonnepaneel
produceert 250 tot 300 liter waterstof uit lucht, dit omzetten naar nl uitvinding waterstof korrels en de hele wereld is binnen 15 jaren emissievrij, geweldig toch, maar droom maar verder