Taxiondernemer Rienk Waaksma overleden

Rienk Waaksma, eigenaar van Taxi Waaksma uit Kootstertille, is onlangs op 56-jarige leeftijd plotseling overleden aan een hartstilstand. Zijn nabestaanden nemen afscheid van een “karakteristieke en betrokken man die midden in zijn bedrijf en de samenleving stond.” 

Waaksma nam het bedrijf dat zijn familienaam draagt in 1995 over van zijn vader. Anno 2019 is het een bedrijf met zo’n 150 voertuigen en rond de 200 medewerkers. Voor hen kwam het als een grote schok dat Rienk Waaksma in zijn slaap overleed aan een hartstilstand. Dat gebeurde enkele uren nadat hij SC Cambuur, de voetbalclub waarvan hij met zijn bedrijf ook sponsor was, middels een ruime overwinning de leiding in de Keuken Kampioen Divisie zag pakken.

Karakteristiek

Douwina Duin-Heeringa spreekt namens Taxi Waaksma van een “heel onwerkelijke” situatie. “Rienk was een hele karakteristieke en gedreven man. Hij stond midden in zijn bedrijf en tussen de medewerkers. Als hij eens een nieuwe medewerker binnen zag lopen die hij nog niet kende, ging hij zich meteen aan die persoon voorstellen. Hij kende echt iedereen in het bedrijf en vond dat ook heel belangrijk.”

Zijn aanwezigheid beperkte zich niet tot het eigen bedrijf. Rienk Waaksma was al heel lang actief (bestuurs)lid van de plaatselijke voetbalvereniging en zette zich ook in voor andere organisaties en initiatieven in zijn omgeving. Enkele jaren geleden kwam hij vaak in het nieuws in zijn strijd om het doelgroepenvervoer in Noord Oost-Friesland voor zijn onderneming te behouden. Dat hij gemist zal worden, is duidelijk: zowel op de condoleance in het bedrijf als bij de uitvaart aanstaande zaterdag worden zo’n duizend mensen verwacht.

Bedrijf wordt voortgezet

Ondanks de trieste omstandigheden is er geen rit afgezegd of niet uitgevoerd en willen de nabestaanden van Rienk Waaksma en alle medewerkers het bedrijf voortzetten. Daarbij blijft het  motto van Waaksma, ‘inzet, beleving en vertrouwen’, het uitgangspunt. Alle voertuigen rijden vanaf het weekend met rouwlinten aan de handvaten van de deuren, als eerbetoon aan de overleden taxiondernemer. 

Auteur: Vincent Krabbendam

Vincent Krabbendam is hoofdredacteur Personenvervoer & Verkeer bij ProMedia. Binnen dat team is hij de vaste redacteur van Infrasite.nl.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.