Ontslag

Commissie pleit voor einde aan flexibilisering arbeidsmarkt

Foto: iStock / Bojan89 (onbeperkt gebruik)

Er is sprake van scheefgroei tussen werknemers in vaste dienst en flexwerkers. Dat is een van de conclusies van de Commissie Regulering van Werk, die zich over de huidige arbeidsmarkt in Nederland heeft gebogen. Deze Commissie Borstlap wil dat tijdelijke arbeidsovereenkomsten ontmoedigd worden door die duurder te maken. En tijdelijk werk moet ook echt tijdelijk zijn.

De regels en wetten rond werk moeten radicaal anders, stelt de commissie. Er zijn namelijk steeds meer flexwerkers en zelfstandigen en de arbeidsmarkt is aan veel veranderingen onderhevig. Als er geen maatregelen worden getroffen, komt het economisch verdienvermogen van Nederland in gevaar en lopen groepen werkenden het risico om structureel aangewezen te zijn op onzeker werk.

Aantrekkelijker werkgeverschap

Er zijn volgens de Commissie Borstlap veel te veel contracten. De Commissie wil dit terugbrengen tot drie vormen: werknemers met een contract voor (on)bepaalde tijd; zelfstandigen, en werknemers die op uitzendbasis tijdelijk werk verrichten, dat niet is te voorzien naar tijd en omvang. Voor een duurzame inzetbaarheid en persoonlijke ontwikkeling, kan elke burger in Nederland een individueel leer- en ontwikkelbudget gebruiken en loopbaanwinkels zouden toegankelijk moeten zijn voor iedereen.

Ruimte voor werkgevers

Maar tegelijkertijd pleit de commissie ook voor juist meer ruimte voor werkgevers. Die moeten de mogelijkheid krijgen om de functie, de arbeidsplaats en de werktijd in arbeidsovereenkomsten aan te passen vanwege bedrijfseconomische omstandigheden. “Werkgeverschap in duurzame arbeidsrelaties wordt nu teveel ontmoedigd; de commissie adviseert werkgeverschap aantrekkelijker te maken door de ontslagbescherming aan te passen en de verplichtingen voor de werkgever rondom loondoorbetaling bij ziekte te verkorten tot een jaar.”

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Inge Jacobs

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Commissie pleit voor einde aan flexibilisering arbeidsmarkt | TaxiPro
Ontslag

Commissie pleit voor einde aan flexibilisering arbeidsmarkt

Foto: iStock / Bojan89 (onbeperkt gebruik)

Er is sprake van scheefgroei tussen werknemers in vaste dienst en flexwerkers. Dat is een van de conclusies van de Commissie Regulering van Werk, die zich over de huidige arbeidsmarkt in Nederland heeft gebogen. Deze Commissie Borstlap wil dat tijdelijke arbeidsovereenkomsten ontmoedigd worden door die duurder te maken. En tijdelijk werk moet ook echt tijdelijk zijn.

De regels en wetten rond werk moeten radicaal anders, stelt de commissie. Er zijn namelijk steeds meer flexwerkers en zelfstandigen en de arbeidsmarkt is aan veel veranderingen onderhevig. Als er geen maatregelen worden getroffen, komt het economisch verdienvermogen van Nederland in gevaar en lopen groepen werkenden het risico om structureel aangewezen te zijn op onzeker werk.

Aantrekkelijker werkgeverschap

Er zijn volgens de Commissie Borstlap veel te veel contracten. De Commissie wil dit terugbrengen tot drie vormen: werknemers met een contract voor (on)bepaalde tijd; zelfstandigen, en werknemers die op uitzendbasis tijdelijk werk verrichten, dat niet is te voorzien naar tijd en omvang. Voor een duurzame inzetbaarheid en persoonlijke ontwikkeling, kan elke burger in Nederland een individueel leer- en ontwikkelbudget gebruiken en loopbaanwinkels zouden toegankelijk moeten zijn voor iedereen.

Ruimte voor werkgevers

Maar tegelijkertijd pleit de commissie ook voor juist meer ruimte voor werkgevers. Die moeten de mogelijkheid krijgen om de functie, de arbeidsplaats en de werktijd in arbeidsovereenkomsten aan te passen vanwege bedrijfseconomische omstandigheden. “Werkgeverschap in duurzame arbeidsrelaties wordt nu teveel ontmoedigd; de commissie adviseert werkgeverschap aantrekkelijker te maken door de ontslagbescherming aan te passen en de verplichtingen voor de werkgever rondom loondoorbetaling bij ziekte te verkorten tot een jaar.”

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Inge Jacobs

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.