Standplaats Assen

Taxibedrijven Noordoost-Nederland vragen overheid om hulp

Foto: Wietze Mast

Zo’n 25 taxibedrijven uit het noordoosten van Nederland luiden de noodklok bij de overheid. Door de coronacrisis zijn hun omzetten verdampt, terwijl de kosten grotendeels doorlopen. De bedrijven snappen niet dat de overheid de taxisector niet als direct getroffen door de coronacrisis ziet.

De brief is gestuurd aan diverse ministeries, provincies, gemeenteraden en werkgeversorganisaties. Het is een initiatief van Ard Jan Bennink van Meppel Taxi, dat wordt gesgteund door zo’n 25 andere taxibedrijven uit Groningen, Drenthe, Friesland en Overijssel. De aanleiding is het besluit om de taxibranche niet te rekenen tot de getroffen sectoren die in aanmerking komen voor een eenmalige tegemoetkoming van 4.000 euro in de strijd tegen de coronacrisis.

Als het niet anders kan

In de brief wordt uitgelegd dat het werk grotendeels is weggevallen, terwijl dat niet geldt voor leasecontracten, verzekeringen en huur- of hypotheekbetalingen. En het werk dat nog wel wordt gedaan, is volgens de taxibedrijven gevaarlijk: 1,5 meter afstand houden tot de passagier is vaak geen optie en er is een verhoogd risico om in aanraking te komen met het coronavirus. Tel daarbij op het advies van minister Cora van Nieuwenhuizen om alleen een taxi te nemen als het echt niet anders kan, en de taxibedrijven uit het noorden en oosten voelen zich behoorlijk in de tang zitten.

Geen extra steun

De omzetverliezen zijn in het uiterste geval volledig, wordt in de brief uitgelegd. Ook wordt de vergelijking gemaakt met andere sectoren. Horecazaken zijn dicht maar kunnen met bezorging nog wat verdienen. En veel winkels hebben weliswaar minder klanten, maar hun omzet is niet helemaal verdwenen. Bovendien maken bedrijven in deze en andere sectoren wel aanspraak op de 4.000 euro noodsteun (de TOGS-regeling) en taxibedrijven vooralsnog niet. Voor de opstellers van de brief is het niet te verklaren dat de taxibranche deze steun niet krijgen en hopen dat hier snel verandering in komt, anders zullen veel bedrijven de coronacrisis niet overleven.

De roep om hulp uit Noordoost-Nederland – lees hier de brandbrief – staat niet op zichzelf. Maandag bood de taxisector al een petitie aan bij staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken met dezelfde boodschap. En op dezelfde dag ging er ook een brandbrief naar minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid namens KNV, FNV en CNV. Zij willen dat de minister opdrachtgevers gaat verplichten te betalen voor contractvervoer dat door de coronacrisis uitvalt.

Auteur: Vincent Krabbendam

4 reacties op “Taxibedrijven Noordoost-Nederland vragen overheid om hulp”

Ali Ates|07.04.20|14:08

Mooie actie van die taxi ,toch zal het niks uitmaken.
We gaan fluiten naar die 4000euro.

70 procent van zzp chauffeurs zijn buitenlanders zal het daar aan liggen.

Of ben ik weer paranoia aan het denken.

Duncan IJsbrandij|07.04.20|14:29

Wat en onzin 70% zijn buitenlanders, zijn wel meer zzp’ers in andere sectoren die er ook onder lijden. Het is gewoon een kwestie dat we ons laten horen in den haag, hoe meer mensen zich laten horen des te beter. En het is nu gewoon overleven in onze branche en als we daar door financiĆ«le steun het daar mee gaan reden, graag ongeacht wat de achtergrond is van het bedrijf.

richard Jaasma|08.04.20|08:18

Goed Nieuws!!
de Brandbrief heeft wel een beetje meegeholpen zie nieuws- taxibrief Taxi pro 07-04-2020
(bedankt Art Jan Bennink Taxi Meppel voor ondersteuning)
Nu de rest van de ZZPers nog!!!,de taxibranche in Nederland moet overeind blijven!!!!

Taxi Richard Sneek.

richard Jaasma|08.04.20|08:23

Goed Nieuws!!
De Brand brief heeft Misschien toch wel een beetje geholpen (Bedankt Art Jan Bennink Taxi Meppel)
Hoop wel dat er ook nog gedacht wordt aan de andere ZZpers die nu als ‘”nog”‘ buiten de Boot vallen
De Taxi Branche In nederland moet overeind blijven !!!

Taxi Richard Sneek