Geld. Foto: iStock / darkojow

Zelfstandigenaftrek wordt versneld afgebouwd

Foto ter illustratie. Foto: iStock / darkojow

Het kabinet gaat vanaf 2021 de zelfstandigenaftrek versneld afbouwen. Het belastingvoordeel voor zzp’ers wordt de komende vijftien jaar in stappen van 110 euro afgebouwd tot 3.240 euro. Met ingang van dit jaar werd de aftrek al in stappen met ruim 2.000 euro verlaagd.

Door de zelfstandigenaftrek te verlagen moet het fiscale verschil tussen zzp’ers en werknemers kleiner worden. De overheid wil het aantrekkelijker maken voor werkgevers om vaste arbeidsplaatsen te bieden in plaats van flexibele krachten in te huren.

In de miljoenennota valt te lezen dat de arbeidskosten voor zzp’ers relatief laag zijn, omdat de zelfstandigen meestal geen verplichte pensioenvoorziening of verzekering tegen arbeidsongeschiktheid hebben. Die lagere arbeidskosten zijn voor werkgevers reden om te kiezen voor het inhuren van een zzp’er.

Straf

Volgens belangenorganisatie Platform Zelfstandige Ondernemers (PZO) voelt de maatregel uit de miljoenennota als een straf voor ondernemerschap. “Het wordt een sobere Prinsjesdag voor zelfstandigen die het nu in de crisis veelal al zwaar hebben”, zegt PZO-directeur Margreet Drijvers. PZO is wel positief over de inzet op investeringen door het kabinet. “Dat is goed nieuws, ook voor zelfstandigen. Hierdoor blijven veel opdrachten voor zelfstandigen behouden.”

Het afbouwen van de zelfstandigenaftrek en het naar voren halen van de verhoging van de arbeidskorting moeten doorwerken in de koopkracht. Dat gaat over de gemiddelde koopkracht en in de praktijk betekent dat niet dat iedereen erop vooruit gaat.

Buffer

Het kabinet geeft tussen de regels door het advies om aan een buffer te werken. Zelfstandigen zijn gevoeliger voor economische schokken dan werknemers, omdat hun opdrachten vaak op korte termijn stopgezet of niet verlengd kunnen worden. De tarieven komen in slechte tijden onder druk te staan. En zzp’ers hebben vaak een beperkte financiële reserve. “Daar bevestigt de crisis de conclusie dat veel flexwerkers en zzp’ers een kwetsbare positie hebben. De huidige crisis laat zien dat buffers, zowel voor de overheid, huishoudens en bedrijven, belangrijk zijn om onverwachte klappen op te vangen.”

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Rieneke Kok

3 reacties op “Zelfstandigenaftrek wordt versneld afgebouwd”

Ali Ates|18.09.20|00:23

Snap jij er iets van ,afbouwen van 110 euro naar 3240 euro .Lijkt wel Nederlands in het Turks.

Holland Taxi Peter Walgreen|19.09.20|18:38

Het staat er toch echt in gewoon duidelijk Nederlands.

Michel de Boo|21.09.20|11:16

Elk jaar kun je 110 euro minder aftrekken en dat gebeurd dan 15 jaar lang!

Zelfstandigenaftrek wordt versneld afgebouwd | TaxiPro
Geld. Foto: iStock / darkojow

Zelfstandigenaftrek wordt versneld afgebouwd

Foto ter illustratie. Foto: iStock / darkojow

Het kabinet gaat vanaf 2021 de zelfstandigenaftrek versneld afbouwen. Het belastingvoordeel voor zzp’ers wordt de komende vijftien jaar in stappen van 110 euro afgebouwd tot 3.240 euro. Met ingang van dit jaar werd de aftrek al in stappen met ruim 2.000 euro verlaagd.

Door de zelfstandigenaftrek te verlagen moet het fiscale verschil tussen zzp’ers en werknemers kleiner worden. De overheid wil het aantrekkelijker maken voor werkgevers om vaste arbeidsplaatsen te bieden in plaats van flexibele krachten in te huren.

In de miljoenennota valt te lezen dat de arbeidskosten voor zzp’ers relatief laag zijn, omdat de zelfstandigen meestal geen verplichte pensioenvoorziening of verzekering tegen arbeidsongeschiktheid hebben. Die lagere arbeidskosten zijn voor werkgevers reden om te kiezen voor het inhuren van een zzp’er.

Straf

Volgens belangenorganisatie Platform Zelfstandige Ondernemers (PZO) voelt de maatregel uit de miljoenennota als een straf voor ondernemerschap. “Het wordt een sobere Prinsjesdag voor zelfstandigen die het nu in de crisis veelal al zwaar hebben”, zegt PZO-directeur Margreet Drijvers. PZO is wel positief over de inzet op investeringen door het kabinet. “Dat is goed nieuws, ook voor zelfstandigen. Hierdoor blijven veel opdrachten voor zelfstandigen behouden.”

Het afbouwen van de zelfstandigenaftrek en het naar voren halen van de verhoging van de arbeidskorting moeten doorwerken in de koopkracht. Dat gaat over de gemiddelde koopkracht en in de praktijk betekent dat niet dat iedereen erop vooruit gaat.

Buffer

Het kabinet geeft tussen de regels door het advies om aan een buffer te werken. Zelfstandigen zijn gevoeliger voor economische schokken dan werknemers, omdat hun opdrachten vaak op korte termijn stopgezet of niet verlengd kunnen worden. De tarieven komen in slechte tijden onder druk te staan. En zzp’ers hebben vaak een beperkte financiële reserve. “Daar bevestigt de crisis de conclusie dat veel flexwerkers en zzp’ers een kwetsbare positie hebben. De huidige crisis laat zien dat buffers, zowel voor de overheid, huishoudens en bedrijven, belangrijk zijn om onverwachte klappen op te vangen.”

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Rieneke Kok

3 reacties op “Zelfstandigenaftrek wordt versneld afgebouwd”

Ali Ates|18.09.20|00:23

Snap jij er iets van ,afbouwen van 110 euro naar 3240 euro .Lijkt wel Nederlands in het Turks.

Holland Taxi Peter Walgreen|19.09.20|18:38

Het staat er toch echt in gewoon duidelijk Nederlands.

Michel de Boo|21.09.20|11:16

Elk jaar kun je 110 euro minder aftrekken en dat gebeurd dan 15 jaar lang!