Cao Taxivervoer algemeen verbindend verklaard

De nieuwe cao Taxivervoer is algemeen verbindend verklaard. Daardoor zijn ook bedrijven die geen lid zijn van een brancheorganisatie verplicht de afspraken in de cao na te leven.

De nieuwe cao heeft een looptijd van een jaar, van 1 januari jongstleden tot en met 31 december van 2021. Het was aanvankelijk niet de bedoeling om een kortlopende cao af te sluiten, maar door de coronacrisis in de taxisector besloten werkgevers en werknemers elkaar niet het vel over de oren te trekken. Daarom zijn er afspraken gemaakt om enkele veranderingen door te voeren en in de loop van dit jaar weer om tafel te gaan voor nieuwe gesprekken. Dan moeten als het goed is ook de ambities worden besproken die men voor 2021 naast zich heeft neergelegd.

Loonsverhoging en doorbetaling bij ziekte

Per 1 januari zijn de lonen in de taxisector met 1,5 procent verhoogd. Dat is een voorname afspraak die KNV en vakbonden FNV en CNV met elkaar maakten. Een ander belangrijk punt betreft de loondoorbetaling bij ziekte. Voor nieuwe ziektegevallen geldt per 1 januari dat de eerste twee weken van de ziekteperiode tegen 70 procent doorbetaald moeten worden. Van twee tot en met acht weken is dat 80 procent en daarna tot en met 104 weken (twee jaar) 90 procent. Al met al is er vooral ingezet op behoud van bedrijven en werkgelegenheid, zodat de sector ook de kans krijgt om te herstellen van de coronacrisis.

Lees ook: Onderhandelingsresultaat nieuwe taxi-cao: 1,5 procent loonsverhoging

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Vincent Krabbendam

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.