Rechter, rechtbank. Foto: iStock / Wavebreakmedia

Uitkering taxichauffeur terecht beëindigd

Foto ter illustratie. Foto: iStock/Wavebreakmedia

De Ziektewet-uitkering van een taxichauffeur is terecht stopgezet omdat hij volgens het gerechtshof wel degelijk in zijn levensonderhoud kan voorzien. Weliswaar niet meer als taxichauffeur, maar wel op andere manieren.

De man werkte eerder als onderhoudsmonteur, maar dat dienstverband werd na enige tijd stopgezet. Na enkele maanden een uitkering te hebben ontvangen, ging hij voor gemiddeld 20 uur per week aan de slag als taxichauffeur. In verband met een ziekenhuisopname voor een kaakoperatie meldde hij zich ziek. Het UWV heeft hem toen een uitkering op basis van de Ziektewet toegekend.

Een klein jaar later is hij in dat verband beoordeeld door een verzekeringsarts. Die kwam tot de conclusie dat de man niet meer goed als taxichauffeur kan werken. Maar hij werd wel in staat geacht om, op andere manieren dan achter het stuur van een taxi, tenminste 65 procent van zijn vorige inkomen te verdienen. Daarom werd besloten zijn ZW-uitkering stop te zetten.

Autisme

De man maakte bezwaar, maar dat werd afgewezen. Desondanks bleef hij van mening dat de beoordeling niet volledig was en dat de soorten werk die hij wel zou kunnen doen niet geschikt voor hem zijn. Hij heeft dat zelfs willen onderbouwen met een rapport van een psychiater, waarin onder meer wordt vastgesteld dat hij verschillende aandoeningen, waaronder autisme. Maar ook de rechter verklaarde het beroep tegen het besluit om de uitkering stop te zetten gegrond.

Dat besluit is mede gebaseerd op het oordeel van onafhankelijke deskundigen. In het hoger beroep ging het om de vraag om het oordeel van die deskundigen terecht is gevolgd en het gerechtshof vindt van wel. En dat oordeel komt er in het kort op neer dan de man wel degelijk in staat moet zijn om zelf zijn inkomen te verdienen, al is dat dan niet meer als taxichauffeur.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Vincent Krabbendam

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Uitkering taxichauffeur terecht beëindigd | TaxiPro
Rechter, rechtbank. Foto: iStock / Wavebreakmedia

Uitkering taxichauffeur terecht beëindigd

Foto ter illustratie. Foto: iStock/Wavebreakmedia

De Ziektewet-uitkering van een taxichauffeur is terecht stopgezet omdat hij volgens het gerechtshof wel degelijk in zijn levensonderhoud kan voorzien. Weliswaar niet meer als taxichauffeur, maar wel op andere manieren.

De man werkte eerder als onderhoudsmonteur, maar dat dienstverband werd na enige tijd stopgezet. Na enkele maanden een uitkering te hebben ontvangen, ging hij voor gemiddeld 20 uur per week aan de slag als taxichauffeur. In verband met een ziekenhuisopname voor een kaakoperatie meldde hij zich ziek. Het UWV heeft hem toen een uitkering op basis van de Ziektewet toegekend.

Een klein jaar later is hij in dat verband beoordeeld door een verzekeringsarts. Die kwam tot de conclusie dat de man niet meer goed als taxichauffeur kan werken. Maar hij werd wel in staat geacht om, op andere manieren dan achter het stuur van een taxi, tenminste 65 procent van zijn vorige inkomen te verdienen. Daarom werd besloten zijn ZW-uitkering stop te zetten.

Autisme

De man maakte bezwaar, maar dat werd afgewezen. Desondanks bleef hij van mening dat de beoordeling niet volledig was en dat de soorten werk die hij wel zou kunnen doen niet geschikt voor hem zijn. Hij heeft dat zelfs willen onderbouwen met een rapport van een psychiater, waarin onder meer wordt vastgesteld dat hij verschillende aandoeningen, waaronder autisme. Maar ook de rechter verklaarde het beroep tegen het besluit om de uitkering stop te zetten gegrond.

Dat besluit is mede gebaseerd op het oordeel van onafhankelijke deskundigen. In het hoger beroep ging het om de vraag om het oordeel van die deskundigen terecht is gevolgd en het gerechtshof vindt van wel. En dat oordeel komt er in het kort op neer dan de man wel degelijk in staat moet zijn om zelf zijn inkomen te verdienen, al is dat dan niet meer als taxichauffeur.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Vincent Krabbendam

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.