Rechtbank

Update wetboekje taxibranche door wetswijzingen

Bron: utah778 via iStock (vrij te gebruiken)

Het boekje waarin wet-en regelgeving binnen de taxibranche wordt verduidelijkt, is weer bijgewerkt aan de hand van de laatste wetswijzigingen. FNV Taxi en CNV Vakmensen maakten het wetboekje een aantal jaar geleden met werkgeversorganisatie KNV Taxi en Zorgvervoer. 

Het boekje ‘Taxibranche en arbeidsrecht: weet hoe het werkt’ is een initiatief van de cao-partijen en bedoeld voor zowel werkgevers als werknemers. De belangrijkste wijzigingen in deze derde versie hebben betrekking op de ketenregeling, de gelijke rechtspositie en arbeidsvoorwaarden tussen payrollkrachten en werknemers in dienst, de mogelijkheid tot cumulatie van de ontslagprocedure, de transitievergoeding en de geldende premies bij vaste contracten en flexcontracten.

Cao toegankelijker maken

Naast de verduidelijking van de geldende wet-en regelgeving binnen de branche, is het boekje enkele jaren geleden ook op de markt gebracht om de cao compacter te maken. Volgens Henk van Gelderen van Sociaal Fonds Mobiliteit blijkt de cao namelijk vaak lastig leesbaar.

“De cao en de wetteksten samen vormden een dik boekwerk, waardoor het beter was om het te splitsen. Zo wordt het toegankelijker voor de mensen.” Omdat er veel rechten aan de cao worden ontleend, moet het juridisch correct en netjes opgeschreven worden, legt Van Gelderen uit. “De cao veel simpeler maken kan dus helaas niet.”

Auteur: Elisabetta Santangelo

Elisabetta Santangelo is de vaste redacteur van TaxiPro.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.