Geld. Foto: iStock / darkojow

Kabinet kondigt steunplannen per 1 juli aan 

Foto ter illustratie. Foto: iStock / darkojow

Het coronavirus lijkt op zijn retour en de vooruitzichten voor economisch herstel na corona zijn positief. Toch is het kabinet van plan om de steunpakketten door te trekken in het derde kwartaal van 2021. Ook worden er extra maatregelen getroffen om bedrijven te helpen met een gegroeide schuldenlast. 

Het kabinet wil zoveel mogelijk in de kern gezonde bedrijven door de crisis helpen, meldt de Rijksoverheid. Dit is te zien in de werkloosheid die laag is gebleven. De onzekerheid over de nabije toekomst blijft echter bestaan en bedrijven zijn door hun reserves heen. Vandaar dat het plan is om steunpakketten door te zetten. In totaal trok de regering al 80 miljard euro uit om bedrijven en werkenden te steunen tijdens de pandemie.

Allereerst komt er een vierde ronde van de Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW), waarmee werkgevers hun werknemers met een vast of flexibel contract in dienst kunnen houden en kunnen doorbetalen. Werkgevers met een verwacht omzetverlies van ten minste 20 procent kunnen hier een beroep op doen. De nieuwe NOW is aan te vragen voor de drie maanden juli, augustus en september. 

Ook de Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten (TONK) wordt verlengd tot en met het derde kwartaal van 2021. Deze regeling is bedoeld voor huishoudens die door een inkomensterugval vanwege de coronacrisis de noodzakelijke (woon)kosten niet meer kunnen betalen. Hetzelfde geldt voor de Tozo, de steun voor zzp’ers. De terugbetaling van deze lening is ook met een half jaar naar achter geschoven, naar januari 2022. Er wordt tot die tijd geen rente in rekening gebracht. Verder is de looptijd van de lening verlengd van 42 naar zestig maanden. 

Later beginnen en langer doen over aflossen schuld

Eerder werd al aangekondigd dat ook de TVL-subsidie opnieuw wordt verlengd om mkb’ers en zzp’ers langer te helpen met het betalen van hun vaste lasten. Tot slot mogen ondernemers later beginnen en langer doen over het aflossen van de opgebouwde belastingschuld door corona. Er hoeft pas vanaf 1 oktober 2022 gestart te worden met betalen en hier hebben zij vijf jaar de tijd voor. Dit was drie jaar vanaf 1 oktober 2021. Wel wordt er verwacht dat ondernemers vanaf 1 juli dit jaar weer gewoon belasting gaan betalen. 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Elisabetta Santangelo

Elisabetta Santangelo is de vaste redacteur van TaxiPro.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Kabinet kondigt steunplannen per 1 juli aan | TaxiPro
Geld. Foto: iStock / darkojow

Kabinet kondigt steunplannen per 1 juli aan 

Foto ter illustratie. Foto: iStock / darkojow

Het coronavirus lijkt op zijn retour en de vooruitzichten voor economisch herstel na corona zijn positief. Toch is het kabinet van plan om de steunpakketten door te trekken in het derde kwartaal van 2021. Ook worden er extra maatregelen getroffen om bedrijven te helpen met een gegroeide schuldenlast. 

Het kabinet wil zoveel mogelijk in de kern gezonde bedrijven door de crisis helpen, meldt de Rijksoverheid. Dit is te zien in de werkloosheid die laag is gebleven. De onzekerheid over de nabije toekomst blijft echter bestaan en bedrijven zijn door hun reserves heen. Vandaar dat het plan is om steunpakketten door te zetten. In totaal trok de regering al 80 miljard euro uit om bedrijven en werkenden te steunen tijdens de pandemie.

Allereerst komt er een vierde ronde van de Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW), waarmee werkgevers hun werknemers met een vast of flexibel contract in dienst kunnen houden en kunnen doorbetalen. Werkgevers met een verwacht omzetverlies van ten minste 20 procent kunnen hier een beroep op doen. De nieuwe NOW is aan te vragen voor de drie maanden juli, augustus en september. 

Ook de Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten (TONK) wordt verlengd tot en met het derde kwartaal van 2021. Deze regeling is bedoeld voor huishoudens die door een inkomensterugval vanwege de coronacrisis de noodzakelijke (woon)kosten niet meer kunnen betalen. Hetzelfde geldt voor de Tozo, de steun voor zzp’ers. De terugbetaling van deze lening is ook met een half jaar naar achter geschoven, naar januari 2022. Er wordt tot die tijd geen rente in rekening gebracht. Verder is de looptijd van de lening verlengd van 42 naar zestig maanden. 

Later beginnen en langer doen over aflossen schuld

Eerder werd al aangekondigd dat ook de TVL-subsidie opnieuw wordt verlengd om mkb’ers en zzp’ers langer te helpen met het betalen van hun vaste lasten. Tot slot mogen ondernemers later beginnen en langer doen over het aflossen van de opgebouwde belastingschuld door corona. Er hoeft pas vanaf 1 oktober 2022 gestart te worden met betalen en hier hebben zij vijf jaar de tijd voor. Dit was drie jaar vanaf 1 oktober 2021. Wel wordt er verwacht dat ondernemers vanaf 1 juli dit jaar weer gewoon belasting gaan betalen. 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Elisabetta Santangelo

Elisabetta Santangelo is de vaste redacteur van TaxiPro.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.